24 Ekim 2016 10:08

HDP, ‘Proje okul’ için meclis araştırması istedi

HDP Grup Başkan Vekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, proje okulların yarattığı sorunların tespiti için Meclis araştırması istedi.

Paylaş

HDP Grup Başkan Vekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, "bilimsel, laik, demokratik ve çağdaş eğitimin sembolü olan okulların 'proje okul' ilan edilmesinin hem bu okullarda hem de eğitim sisteminde yarattığı sorunların tespiti için Meclis araştırması açılmasını" talep etti.

AKP iktidarının “proje okulu” adı altında yürüttüğü uygulamanın asıl amacının devlet okullarında nitelikli eğitimin, bu okulların temsil ettiği bilimsel, laik, demokratik değerlerin tasfiyesi olduğunu söyleyen Demirel, “Türkiye’de devlet okullarında nitelikli eğitimin simgesi olan bu okullara proje okul adı altında müdahale edilmesindeki örtük amaçları açığa çıkarması, kamusal, parasız, nitelikli, bilimsel, demokratik ve çoğulcu eğitimin korunup güçlendirilmesi için neler yapılması gerektiğini araştırması TBMM’nin öncelikli sorumluluklarından biridir” dedi.   

İKTİDARIN YANITI ABLUKA OLDU

“Proje okulları” ilan edilen köklü ve başarılı liselerde atama sistemi ve eğitim yöneticisi belirleme yetkisinin Milli Eğitim Bakanına devredildiğini hatırlatan Demirel, bu düzenlemeyle AKP iktidarının istediği okulun kadrolarına müdahale edebilmeyi amaçladığını vurguladı. 1 Eylül 2016 günü yayımlanan MEB Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde proje okulu belirleme komisyonu, proje okulu olarak belirlenme kriterleri, bu okullara öğrenci seçilmesi ve kaydı gibi hususların neye göre ve nasıl belirlendiğinin  açıklanmadığını belirten Demirel, yönetmelikle bakanlığın istediği öğretmeni, istediği proje okulu/kurumuna atama yetkisi verildiğine de dikkat çekerek, “Bu durumda proje okulları/kurumlarına öğretmen atamaları hizmet puanı veya gereksinime göre değil, kelimenin tam anlamıyla ‘torpil’e göre olacaktır.Ayrıca kıdem, iş başarımı, deneyim, sınav başarısı gibi hiçbir koşul aramadan, Milli Eğitim Bakanlığı istediği öğretmeni, istediği zaman, istediği proje okulu/kurumuna yönetici olarak atayabilecektir” dedi.

Üstelik kadro fazlası ilan edilerek bu okullarda görev yapan 1187 öğretmenin de görev yerinin değiştirildiğini belirten Demirel, “Öğretmenine sahip çıkan öğrenci ve veliye AKP iktidarının cevabı ise okulların abluka altına alınması olmuştur” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nasuh Mahruki, 'adli kontrol' uygulamasıyla serbest

SONRAKİ HABER

Qamişlo'da patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...