24 Ekim 2016 09:53

Nasuh Mahruki, 'adli kontrol' uygulamasıyla serbest

Erdoğan'ın 'Lozan' sözlerini tartışırken kullandığı ifadeler nedeniyle tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Nasuh Mahruki serbest bırakıldı.

Paylaş

AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, Kanal A'da katıldığı A Politik programında İmkander Başkanı Murat Özer ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'Lozan' çıkışını tartışırken kullandığı "Vatana ihanetten yargılanacaklar, Cumhurbaşkanı da, Başbakan da, Genelkurmay Başkanı da, hepsi. Devran değişecek" ifadesi nedeniyle, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahruki, 'adli kontrol' uygulamasıyla serbest bırakıldı.

10 Ekim'de yayınlanan programda Murat Özer, Erdoğan'ın, "1920'de bize Sevr'i gösterdiler, 1923'te Lozan'a razı ettiler. Birileri bize Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştı. Şöyle bağırsan sesinin duyulacağı adaları biz Lozan'la verdik. Kıta sahanlığı ne olacak, havada ne olacak, karada ne olacak hâlâ bunun mücadelesini veriyoruz. İşte bunun nedeni, o anlaşmada masaya oturanlar. O masaya oturanlar bunun hakkını veremediler, veremedikleri için onun sıkıntısını şimdi biz yaşıyoruz" ifadesiyle ilgili olarak "Cumhurbaşkanımız Lozan'la ilgili çıkış yapıyor tepki Yunanistan'dan geliyor. 'Erdoğan Ege'deki tüm adaları ele geçirmeye çalışıyorlar' diyorlar. Siz birtakım provakatif olayları diyorsunuz ki 'AKP sattı'. Yani 1800 tane kayalıktan bahsediyoruz" demiş. Mahruki'nin Özer'e cevabı ise "Vatana ihanetten yargılanacaklar, Cumhurbaşkanı da, Başbakan da, Genelkurmay Başkanı da, hepsi. Devran değişecek" olmuştu.

Mahruki, bugün Sözcü'de yayımlanan yazısında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği iddialarını yalanlamıştı. "Sn. Cumhurbaşkanı'na hakaret etmedim ve tehdit etmedim, estağfurullah, ülkeyi yönetme ve siyaset biçiminden hiç hoşlanmasam da makamına saygısızlık etmeyi aklımdan bile geçirmedim çünkü uygun olmaz" diyen Mahruki, "Yine de işlerin buraya kadar gelmesinde ve geniş bir kesimde yarattığı gerginlikte, AKUT'a ve AKUT'lulara yaşatılan sıkıntılarda, istemeden de olsa sebep olduğum bu olayda kendi payıma düşen kısmı için, başta Sn. Cumhurbaşkanı ve tüm AKUT ailesi olmak üzere bu süreçten rahatsız olan, alınan, kötü hisseden, etkilenen herkesten özür dilerim" ifadesini kullanmıştı.

Sulh Ceza Hakimliği'nin kararını sosyal medya hesabında duyuran Mahruki, "Savcı Cumhurbaşkanı'na tehdit iddiasında 'devran değişecek' sözüme takılıp FETÖ'cü ağzı diye tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. PES! Yargının normalleşeceğini kast ettiğim ve Savcı'ya izah ettiğim halde 'devran değişecek' dedim diye Sulh Ceza Hakimliğinden tutuklama istedi" ifadelerini kullandı.

GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Nasuh Mahruki, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. "Suçlamalarla ilgili ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine Mahruki, "Son derece saçma. 'Devran değişecek' diye bir kelime kullandım diye FETÖ'cü ağzıyla savcı niyet okuma yapıp beni yukarı mahkemeye yolladı. Devran değişecek FETÖ'cülerin kodu mu sanki ben nereden bileyim? Günlük kullanımda kullanılan bir şey. Sonuçta bu hukuksuzluk döneminde yaşadığımızı bütün Türkiye, bütün dünya biliyor zaten. Benim de burada kastım sonuçta bu hukuksuz dönem değişecek. Evrensel hukuk ilkelerini Türkiye geri dönecek ve o zamanda haklı haksız, suçlu suçsuz ayrımı yapılacak anlamında söyledim. Ama sayın savcı sanki bunu FETÖ'cü ağzıyla kullanılan bir kelime olduğunu söyledi. Yani normalde ben savunmamı yaptım, orası 'tamam' dedi ama şu lafı söylemeseydiniz dedi, 'devran değişecek'. Dedim 'ne alakası var ki?' Mahalle ağzı sonuçta. Devir değişecek, devran değişecek, düzen değişecek sonuçta Türkiye'de hukuksuz bir düzen olduğunu herkes biliyor. Şu zaten (kendini göstererek) ta kendisi bu hukuksuzluğun. Onu işaret ettim aslında. Savcı, tutuklanmam talebiyle mahkemeye sevk etti" diye konuştu.

Nasuh Mahruki, 'Adli kontrol' uygulamasıyla serbest bırakıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bitlis'te 2 köyde sokağa çıkma yasağı

SONRAKİ HABER

HDP, ‘Proje okul’ için meclis araştırması istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...