24 Ekim 2016 00:59

Okulda değerler eğitimi: Taciz et, tövbe et, kurtul!

Türkiye’nin başarılı liselerinden olan Etiler Anadolu Lisesi koridorlarında yer alan 'Değerler Eğitimi Panosu'na skandal yazılar asıldı.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Türkiye’nin başarılı liselerinden olan Etiler Anadolu Lisesi koridorlarında yer alan “Değerler Eğitimi Panosu”na skandal yazılar asıldı. Taciz suçunu işleyen birinin tövbe ederek yakalanmaktan kurtulduğunu anlatan hikayeler, “Hz. Muhammed, eşlerini bineğine alır, aynı kabın suyu ile müştereken yıkanır” gibi ifadeler yer aldı. Panoya bilgisayarla hazırlanmış “Hz. Muhammed’in Nüfuz Cüzdanı” asıldı. Bu uygulamaların öğrencilerin pedagojik gelişimini olumsuz etkilediğini belirten Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu, “Sorgulayan, eleştiren, bilimsel anlamda kendini geliştirmeyi esas alan, topluma faydalı olan bir nesilden korkuyorlar. Eğitimin dinselleştirilmesine hizmet eden politikaların devamı niteliğinde” dedi.

TACİZCİ TÖVBE ETTİ YAKALANMAKTAN KURTULDU

Etiler Anadolu Lisesi'nde okulun panosuna asılan “Nasuh tövbesi” başlıklı yazıda tacizci bir adamın ettiği tövbe anlatılarak ceza almaktan nasıl kurtulduğu aktarıldı. Söz konusu yazıda, kadın kılığına girerek hamamda kadınları taciz eden Nasuh adında bir erkek, hamamda kaybolan incinin aranması sırasında kimliğinin ortaya çıkmasından korkuyor. Herkesin sırayla çıplak halde arandığı sırada Nasuh “Yarabbi birçok defalar tövbe ettim fakat tövbemi bir türlü tutamadım. Eğer beni bu beladan, rezil rüsva olmaktan kurtarırsan bütün yaptıklarımdan tövbe ettim” diyor. Arama sırası Nasuh’a geldiğinde inci bulunuyor. Nasuh da hamamdan çıkıp bir daha gelmiyor.  

Panoya asılan “Eş” başlıklı bir başka yazıda ise Hz. Muhammed’in “eşlerine nasıl davrandığı” anlatılıyor. Yazıda “Hanımlarına faziletlerini söylemesi, sevdiğini ifade etmesi, bineğine alması, aynı kabın suyu ile müştereken yıkanılması (.........) gibi pek çok davranışı hanımlarını memnun etmeye yöneliktir” gibi ifadeler yer alıyor. Bu ifadelerin ardından yazı şu yorumla devam ediyor: “İnananlar aile yaşayışında da Hz. Peygamberi (asm) örnek alıp önder edinerek saadete ulaşır.” 

‘ÖĞRENCİLERİN GELİŞİMİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu, çocukların daha nitelikli bir eğitime yönlendirilmesi yerine erken yaşta evliliğe teşvik edildiğine dikkat çekti. “Değerler eğitimi” adı altında öğrencilere sadece dini eğitim verildiğine dikkat çeken Tosu, “Ahlaki, toplumsal, barış gibi değerler de öne çıkarılmalı. Bu dönemin başında yapılan edebiyat dersinde öğretmenimiz çocuklara soru yöneltiyor ‘Ne olmak istiyorsunuz?’ diye. Çocukların önemli bir kısmı ‘Şehit olmak istiyorum’ diyor. Bilim adamı, doktor olmak istiyorum, öğretmen olmak istiyorum, iyi bir yurttaş olmak istiyorum değil, şehit olmak istiyorum diyorlar. Bu dini paylaşımların ruh dünyalarında yarattığı, ölümü ve öldürmeyi kutsayan bir anlayış. Bu çocukların gelecekleri açısından iyi sonuçları olmayacak. Biz bu yaklaşımları doğru bulmuyoruz. Bunu da eğitimin dinselleştirilmesi, muhafazakarlaştırılmasına hizmet eden öteden beri süren politikaların devamı niteliğinde olduğunu görüyoruz” dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın bir Televizyon programında yaptığı konuşmayı hatırlatan Tosu, “Nasıl bir nesil istediklerini söylediler. Yeri geldiğinde şehit olabilen, yeri geldiğinde dinine, vatanına sahip çıkabilen, ölmekten ve öldürmekten çekinmeyen bir nesil. İstenen bu olduğu için sorgulayan, eleştiren, bilimsel anlamda kendini geliştirmeyi esas alan, topluma faydalı olan bir nesilden korkuyorlar” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Menderes Türel’e ‘sürgün’ ödülü

SONRAKİ HABER

Uzun saatler ve zor koşulların karşılığı: Kuru bir ücret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...