23 Ekim 2016 15:41

Keitel: Kötü şeyler yapan iyi insanları canlandırdım

Harvey Keitel, Antalya Film Festivali'nde basının ve sinema yazarlarının sorularını cevapladı.

Paylaş

Sevda AYDIN
Antalya

“Taksi Şoförü”, “Ucuz Roman”, “Piyano”, “Ulis’in Bakışı” ve daha pek çok filmdeki unutulmaz performansıyla tanıdığımız usta oyuncu Harvey Keitel, 53. Uluslararası Antalya Film Festivalinin kapanış gecesinde Yaşam Boyu Başarı ödülünün sahibi olacak. Actors Studio Eş Başkanı Harvey Keitel törenden önce düzenlenen  toplantıda basının ve sinema yazarlarının sorularını cevapladı.

Actors Studio hakkında sorulan soruları, kurumun ABD'deki en iyi oyuncu seçmelerinin yapıldığı kurum olmasından dolayı önemsediğini belirten oyuncu, metot teknikleri açısından da kendi oyunculuğuna dair ip uçları verdi. "Kariyerim boyunca canlandırdığım bütün karakterler iyi insanlardı ama hep kötü şeyler yaptılar" diyen Keitel, canlandırdığı karakterlere hazırlanırken hikaye ve karaktere derin bir şekilde yaklaşmanın önemli olduğunu belirtti.

Metnin analizinin oyuncu için bir eğitim niteliği taşıdığını söyleyen Keitel, "Bu aynı zamanda daha önce yapmış olduğunuz şeyi yenilemesini ifade eder" dedi. Keitel ayni zamanda hayata, insana ve sinemaya ait filmlerin kendisini cezbettigini söyledi.

HARVEY KEITEL KİMDİR?

Stella Adler ve Lee Strasberg ile oyunculuk çalışan Keitel, bu dönemde usta yönetmen Martin Scorsese’nin 1967 tarihli ilk filmi “Who's That Knocking at My Door”da, JR rolü için seçildi. Keitel ile Scorsese’nin bu filmle başlayan işbirliği, sonraki yıllarda da devam etti. 1973 tarihli “Mean Streets”te muziplikle ağırbaşlılık, doludizgin yaşama ile nefsine hakim olma halleri arasında gidip gelen bir karakterin içini başarıyla dolduran Keitel, ertesi yıl “Alice Doesn’t Live Here Anymore” ile yine Scorsese’nin objektifindeydi. Asıl efsane ise 1976’da geldi; Altın Palmiye ödüllü “Taksi Şoförü” (Taxi Driver). Bir sinema kültüne dönüşen filmde Harvey Keitel, Robert de Niro ve Jodie Foster’le çalıştı.

Bir yıl sonra ise Scorsese kadar olmasa da, Keitel’ı, gözde oyuncular listesine yazdıracak olan bir başka usta yönetmenle, Ridley Scott ile kesişti yolları. İkilinin işbirliğinin ilk örneği, “Düellocular” (The Duellists) oldu. Napolyon Fransası'nda yıllar boyu süren düellonun taraflarından birini Harvey Keitel, diğerini ise David Carradine’ın kardeşi Keith Carradine canlandırıyordu.

1980 tarihli “Ölümü Beklerken” (La Mort En Direct) filminde, bir başka usta yönetmen, Bertrand Tavernier ile çalıştı. Bu yıl festivalde Anısına bölümünde yad ettiğimiz Ettore Scola’nın, 1982 tarihli “Varennes Geceleri” (That Night in Varennes) adlı tarihî dramında Marcello Mastrioanni ile rol alan Keitel, 1988’de bir kez daha Scorsese’nin setindeydi. Nikos Kazancakis’in romanından uyarlanan ve bütün dünyada övgülerin yanı sıra büyük tepkilere de yol açan “The Last Tempatation of Christ”te sadık havari Judas’ı canlandırıyordu. 1991’de bir başka Keitel ve Scott ortaklığı olan Oscarlı “Thelma & Louise” filminde rol alan Keitel, 90’lar boyunca ise Quentin Tarantino’nun vazgeçilmez isimlerinden oldu: “Rezervuar Köpekleri” (Reservoir Dogs), “Ucuz Roman” (Pulp Fiction), “Günbatımından Şafağa” (From Dusk Till Down – 1996) filmlerinde rol aldı.

Bu dönem aynı zamanda belki de Keitel’ın, çeşitlilik ve ödüller açısından da en bereketli dönemi oldu. 1991 tarihli Oscarlı biyografi “Bugsy”deki rolüyle Oscar’a aday gösterilen oyuncu, 1995 yapımı “Smoke” filmindeki performansıyla Berlin’de Jüri Özel Ödülü kazandı. ABD sinemasının önde gelen isimleriyle çalıştıktan sonra Avrupalı saygın yönetmenlerin filmlerinde de yeteneğini sergileyen Keitel; Oscar’lı yönetmen Jane Campion’ın, Altın Palmiye kazanan filmi “Piyano” (The Piano- 1993), usta Yunan sinemacı Theo Angelopoulos’un unutulmaz “Ulis’in Bakışı” (Ulysses' Gaze - 1995) ve Macar sinemasının usta yönetmeni Istvan Szabo’nun “Taraf Tutmak” (Taking Sides – 2001) filmlerinde sinemaseverleri tekrar tekrar kendine hayran bıraktı.

Son yıllarda yine Oscar ödüllü Wes Anderson’ın yönettiği “Büyük Budapeşte Oteli” (Grand Budapest Hotel- 2014) ve Paolo Sorrentino imzalı “Gençlik” (Youth – 2015) gibi başarılı projelerde adından söz ettiren Keitel’ın, vizyona çıkmak için hazırlanan altı projesi var. Gelmiş geçmiş en iyi metot oyuncuları arasında gösterilen Keitel, halen Al Pacino ve Ellen Burstyn ile birlikte Actors Studio’nun eş başkanlığını yürütüyor.

ÖNCEKİ HABER

Adana Barosu'nun yeni başkanı Veli Küçük oldu

SONRAKİ HABER

Manchester United, Chelsea'ye 4-0 yenildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...