23 Ekim 2016 11:35

Patronların zam planı işçinin beklentisinin altında

Ücret araştırması yapan şirketler, 2017’de özel sektörün yapacağı ücret zamlarını açıkladı.

Paylaş

Ücret araştırması yapan şirketler, 2017’de özel sektörün yapacağı ücret zamlarını açıkladı. Araştırma, patronların zam planlarının çalışanların beklentisinin altında olduğunu gösteriyor.

Hürriyet’ten Burcu Özçelik Sözer’in haberine göre insan kaynakları danışmanlık firması Mercer tarafından her yıl düzenli olarak tüm dünyada gerçekleştirilen ve iş dünyasındaki ücret ve zam eğilimlerini ortaya koyan Mercer Ücret Araştırması’na göre 2017 yılı için Türkiye ücret artış oranı yüzde 8 olarak açıklandı. Araştırmaya göre dayanıklı tüketici ürünleri yüzde 8.8, enerji, otomotiv-otomotiv yan sanayi yüzde 8.7, sağlık ve hızlı tüketim ürünleri yüzde 8 zam yapacak.

2017 yılında şirketlerin ücret artış kararını etkileyen faktörlerin başında sırasıyla bireysel performans, çalışanın ücret çizelgesindeki yeri ve enflasyon gelirken, bunları şirketin performansı izliyor. Kıdem unsuru ise etkin bir faktör olarak sıralamada yer almıyor. Yüksek performans gösteren çalışanların ise alabildiği ücret yüzde 12’lerde.

Willis Towers Watson’ın Türkiye Ücret Araştırması’na göre ise 2016 yılındaki artış oranında paralel olarak, 2014 yılında şirketlerin çalışanlarının ücretlerine yüzde 5 oranında zam yapacağı öngörülüyor. Bu oranın farklı sektörlerde yüzde 6.8 ila yüzde 10 bandında değişmesi bekleniyor. Sektörlere göre ücret artış oranlarına bakıldığında sigorta ve otomotiv sektörleri yüzde 9 oranında zam yapacak. Bu iki sektörü yüzde 8.3 ücret zammı beklentisiyle bankacılık sektörü takip ediyor. Üretim ağırlıklı sektörlerin yanı sıra parakende, teknoloji, hızlı üretim, ilaç ve sağlık, enerji gibi sektörlerde beklentinin Türkiye genelinde paralel ilerlemesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Aracı 50 kuruşa alıp 4 liraya satıyor’

SONRAKİ HABER

MSC Medlog işçilerinden Cumhurbaşkanına mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...