23 Ekim 2016 11:33

‘Aracı 50 kuruşa alıp 4 liraya satıyor’

İzmir’e bağlı Ödemiş’te her Cumartesi Tren Garı önünde toplanarak yetiştirdikleri sebze ve meyveleri satan çiftçiler aracı sistemine tepki gösterirdi.

Paylaş

İzmir’e bağlı Ödemiş’te her Cumartesi Tren Garı önünde toplanarak yetiştirdikleri sebze ve meyveleri satan çiftçiler aracı sistemine tepki gösterirken, diğer taraftan da belediyeden “kapalı pazar yeri yapma” sözünü yerine getirmesini istiyor.

KÖYLER TERK EDİLİYOR

Sebze meyve üreticileri olarak yetiştirdikleri ürünleri hak ettiği fiyatlara satamadıklarını dile getiren çiftçi Gürkan Songur, aracıların ürünleri kendilerinden çok ucuza satın aldığını ancak fahiş fiyatlara pazarladıklarını söyledi. Birçok köyünü terk etmek zorunda kaldığını ifade eden Songur, bu sorunun temelini şöyle anlattı: “Aracılar nar ve mandalinanın kilosunu çiftçiden 50 kuruşa satın alıyor. Ancak nar ve mandalina marketlerde 3-4 lira arasında satılıyor.” Üretici ve tüketici arasındaki aracıların ortadan kalkması gerektiğini vurgulayan Songur, doğrudan pazar yerlerinin yapılması gerektiğini kaydetti.

‘ARACI SİSTEMİ KALDIRILSIN’

Çiftçi Fehime Kolcu, “Dekar başına 20 lira vereceklerine aracı sistemini kaldırsınlar” dedi. Türkiye’de gelir dağılımının adil olmadığını kaydeden Kolcu, “Bir bardak çayın bir lira olduğu yerde, bir kilo sebzenin en az bir lira olması adaletli midir?” dedi.

Aracı sisteminin kaldırılmasını talep eden Sultan Gerçek de tepkisini “Ürünlerimizi kendimiz satamıyoruz. Çünkü üreticinin 300 kilodan fazla ürünü satmasına devlet izin vermiyor. Çiftçi de aracıya satmak zorunda. Aracı da farkında ve ucuza alıyor. Parasını bir ay sonra veriyor. Böyle adalet olmaz, bunun adı dolandırıcılıktır” sözleriyle dile getirdi. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Alıcı olmayınca 20 bin ton elma sokağa döküldü

SONRAKİ HABER

Patronların zam planı işçinin beklentisinin altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...