23 Ekim 2016 04:43

FM 2017: Gerçek sezon başlıyor!

Football Manager 2017 resmi olarak 4 Kasım’da çıkacak. Ancak Mithat Fabian Sözmen şimdiden oyunun beta versiyonunu sizler için değerlendirdi.

Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN

Bizler için futbol sezonları 2’şer kez başlar. İlki malum Ağustos ayında. Türkiye ligleri ya da ondan 1-2 hafta evvel başlayan Avrupa ligleri varsa, onlarla birlikte heyecana adım atılır. İkincisi ise bu mevsimde. Ekim sonu, Kasım başı… Yani Football Manager’ın(kendisinden dostlarının dediği gibi ‘FM’ diye bahsedeceğiz) yeni versiyonu piyasaya sürüldüğünde. İkincisinin biz amatörler için gerçek sezon olduğunu rahatlıkla ileri sürebiliriz!

Halen bir yıl öncesinin oyununu oynayanlar, eğer indirim dönemini bekleyecek kadar sabırlı değillerse bir süre taş yemeyi göze alıp Steam’e sipariş emrini verirler.

Ben normalde, -mecburen- ilk kategorideydim. Ancak bu yıl Evrensel Pazar okurlarına bir kıyak geçmem gerekiyordu. Zira oyun resmi olarak 4 Kasım’da piyasaya sürülecek ama beta versiyonu hafta içerisinde çıktı ve ben de sizler için taş yemeyi göze aldım. Sadece sizler için, yoksa 19 yıllık CM/FM bağımlısı olduğum için değil! (Son oyunda FM bağımlılık reytingim: ‘Aileni aramayı unutma ve işten hastalık izni al’ şeklindeydi)

1 yıl önce sizlere kişisel FM maceramdan yine bu sayfalarda bahsetmiş, ‘Dikkat et bağımlılık yapar’ uyarısına aldırış etmeden hayatımın en uzun süreli ilişkisine adım attığımı söylemiştim. Bu yazı benim için önemliydi çünkü, toplamda anam babam kadar vakit geçirdiğim bir meşgalenin hakkı verilmeliydi. 

Bu kez daha farklı olacak. Futbolseverlere eşsiz bir “sahaya inme” deneyimi yaşatan Football Manager’ın yalnızca yeni versiyonundaki yeniliklere odaklanacağım. Elbette, beta versiyonu henüz hafta içerisinde piyasaya sürüldüğü için Borussia Dortmund’la açtığım ilk oyunda fazla ilerleme fırsatı bulamadım. Yine de oyunun duyurduğu yeni ögeler yeterince tatmin edecektir. Zaten işin güzel tarafı FM’e günlerinizi harcarken sürekli yeni unsurlarla karşılaşmanız.

ŞEKİL

Menajerinizi oluştururken artık kendi fotoğrafınızdan modellenen bir yüze sahip olabileceksiniz. Her ne kadar benimki(fotoğraftaki benim), Barney Stinson’a daha çok benzese de forumlarda ilk geri dönüşler olumlu.

SAHA İÇİ

FM, yıllar yıllar önce yalnızca cümlelerden ibaret maç anlatımıyla da yeterince heyecan vericiydi ancak önce 2D sonra da 3D saha içi deneyiminin oyuna eklenmesiyle maçlardan aldığımız tat başka bir boyuta erişti. Sahada ne olup bittiğini, uyguladığımız taktiğin nasıl pratiğe dönüştüğünü çok daha etkin bir biçimde gözlemleyebildiğimiz 3D maç motoru bu yıl geliştirildi. Grafiklerin nispeten iyi olmasının yanı sıra artık yapay zeka da daha ileride. Bu da oyuncuların saha içerisinde daha gerçeğe yakın hareket etmesini sağlıyor. Oyundaki bu unsurların gelişmesi direkt olarak taktiksel gerçekçiliğin artması demek. 

Ayrıca oyuna yeni bir kamera açısı da eklendi. Bu da sahada olan bitenin takibini kolaylaştırıyor.

SOSYAL MEDYA

Gündelik hayatımızın hızlıca güçlenen bu ögesinin oyundan eksik kalması düşünülemezdi. FM 2017 ile birlikte artık bir sosyal medya sekmesi de var. Bu sekme aracılığıyla taraftarların, medyanın, oyuncuların, kulüplerin her gelişmeye anlık tepki verdiğini görebiliyoruz. Bu da attığımız her adımda bizi daha dikkatli olmaya zorluyor. Neticede hiçbirimiz sosyal medya lincine maruz kalmak istemeyiz!

Sosyal medyanın etkisi artık o kadar belirgin ki kravat rengini dahi değiştirmeye zorlanabileceğimiz söyleniyor. Oyun yapımcılarının yalancısıyım.

Sosyal medyanın yanı sıra medyayla etkileşim de detaylandırıldı. Artık basın toplantılarında daha farklı çeşitte sorularla karşılaşabiliyoruz. 

OYUNCULAR VE TEMSİLCİLERİ(MENAJERLER)

Futbolcular da bireysel röportajlarla sizleri zor durumda bırakma ihtimalini artırıyor. Özellikle mutsuz oyuncular yeterince forma fırsatı bulamamaları, transfer listesine konulmaları ya da transferlerinin engellenmesi durumunda medyayı kullanarak daha güçlü hale gelebilirler. Gerçek futbol piyasasına paralel olarak oyuncuların ve temsilcilerinin pazarlık masasındaki elleri kuvvetlendirilmiş durumda.

TRANSFER

Transferler sırasında artık kontrat öncesi iletişim mümkün kılınıyor. Böylece oyuncunun ekstra taleplerini karşılamak zorunda kalıyorsunuz, bunlar sebebiyle transferden vazgeçiyorsunuz ya da normalde sizi tercih etmeyecek bir futbolcuyu kandırmak için çenenizi konuşturabiliyorsunuz. Kulüplerin de artık daha akıllıca hareket ettiğini hatırlatalım. Bir başka deyişle transferler o kadar kolay olmayacak. Takımlar artık önemli oyuncularının yerine transfer edecekleri gerçekçi bir isim belirlemeden satmamayı tercih etmeye daha yatkın.

OYUNCU İZLEME

FM’in en eğlenceli unsurlarından biri dünyanın her yerine ‘scout’lar göndererek genç futbolcuları, ucuz maliyetli gizli cevherleri keşfetmektir. Artık ‘scout’larımız bizlere daha ayrıntılı raporlar hazırlayacak. Bu raporlar içerisinde video klipler dahi var! Transfer dönemlerinde bunların sosyal medyadaki yansımaları eğlenceli olacaktır.

MAÇ ANALİZİ

Futbol artık çok daha bilimsel bir şekilde analiz ediliyor ve bu yükselen trend oyuna da yansımış durumda. FM’nin maç analizi partneri Pro-zone bu yıl adını STATS olarak değiştirdi. Artık ısı haritalarına dahi erişebiliyoruz.

FUTBOLCULAR

Oyunun en önemli unsurunda, karakterin etkisi daha baskın. Mental özellikler, bilhassa uzun vadede, bir oyuncunun ne kadar başarılı olacağını belirleyen unsur olacak. Daha hırslı oyuncuların daha çok çalıştığına ve geliştiğine, daha profesyonel oyuncuların daha uzun bir kariyer geçirdiğine tanık olacağız.

ÖNCEKİ HABER

Mutlu olmak varken...

SONRAKİ HABER

Melekler ateist mi olsunlar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...