22 Ekim 2016 15:40

4 bin öğretmen sürgün 4 bin öğretmen mağdur

Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube 4 bin öğretmenin norm kadro bahanesiyle okullarından çok uzak ilçelere gönderilmesine tepki gösterdi.

Paylaş

Eğitim Sen İstanbul 2 No'lu şube 4000 öğretmenin norm kadro bahanesiyle okullarından çok uzak ilçelere gönderilmesi ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Eğitim Sen 2  No'lu şubede eğitim emekçileri "4000 öğretmen çok uzak ilçelere resen sürülüyor" pankartı astı.

'ISTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNÜ UYARIYORUZ'

Basın açıklamasını Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Turgut Yokuş gerçekleştirdi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü yapması gereken çalışmaları yapmadan 4 bin öğretmeni mağdur ettiğini söyleyen Yokuş, "Neye göre atama yaptıkları belli değil. Öğretmenlerin puanlarını ve sıralamasını açıklamıyorlar. Bu durum yasal zeminde, yargı önünde kendilerinin de altında kalkamayacak derecede mağduriyetlerine neden olacağı açıktır. İstanbul Il Milli Eğitim Müdürlüğünü uyarıyor. 'Ben bildiğimi okurum' durumu kendilerine de pahalıya mal olacağından vazgeçmeye çağırıyoruz" dedi. 

4000 öğretmenin çok uzak ilçelere sürgün edildiğine değinen Yokuş, "Çözüm niyetiyle yapılan bu atamalar, ortaya çözülmesi maliyet ve imkan açısından bir öğretmeni aşacak sorunlara neden oldu. Düşünün bu atamalar sonucu yoğun İstanbul trafiğine bir de binlerce öğretmenin derse yetişmesi eklenecek Kimi 72 duraklı otobüslere binmek için bile birkaç araç değiştirecek. Cumadan Pazartesiye birbirine oldukça uzak ilçeler arası değiştirilmiş görev yerleri şoku altındaki 4000 öğretmen eski görev yerlerine göre kurdukları ev, aile ve özellikle küçük yaştaki çocuklarının ayarlanmış tüm bakım ve okul hayatlarının nasıl devam ettireceklerinin çıkmazı içindeler" diye konuştu. Yapılan binlerce itiraza rağmen uygulamadan dönülmediğine değinen Yokuş, "Bir yandan da binlerce öğretmenin çözüm adresi olarak ulaşmaya çalıştıkları Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, konuyla ilgili açıklamasında bu atamaların sadece İlçe içinde olduğunu söylemesi bakanın yanıltıyor olabileceğini ortaya çıkarmıştır. Bunun sonuncunda seslerini kendi bakanlarına bile duyuramayan 4000 öğretmen yine kendi dertleriyle baş başa kalmıştır" diye konuştu. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürülüğüne Soruyorlarını yönelten Yokuş, "Neden atanan öğretmenlerin puanlarını ve sıralamasını açıklamıyorsunuz? İçinden çıkılmaz hale getirdiğiniz bu işlemlerden neden ısrarla vazgeçmiyorsunuz?" dedi.

'BİZ KAZANACAĞIZ'

Daha sonra söz alan Eğitim Sen 2 Nolu Şube Hukuk Sekreteri Mehmet Aydoğdu, "Güncelleme normlar üzerinden norm kadro içerisinde okulda kalması gereken öğretmenlere İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü diyor ki: "Kararnamen çıktı, okulu değiştir" ve sürgünü zorunlu kılıyor. Yıne güncellenen norm'la daha önceden norm fazlası olmayanların tercih hakkı bile tanımadan sürgün çıkarıyor. Bu çarpıcı örnekten anlaşılacağı üzere çok kolay duzeltilebilecek işler bile yapılmıyor. Bu haksız uygulamalar decam ediyor. Sendika olarak tüm mağdur olan öğretmen arkadaşlarımızın yanında olacağız,birlikte mücadele edeceğiz, biz kazanacağız" dedi.
 

‘İSTEĞİM DIŞINDA ATANDIM’

Açıklamaya uygulamadan mağdur olan öğretmenler de katıldı. Gazetemize konuşan 4 yılını doldurduğu için resen atanan öğretmen süreci şöyle anlattı: “İsteğim dışında atandım. Proje okullarında hani 8 yılını dolduran öğretmenler tayin edildiyordu. Bizim okulumuzda 4 yıl ve üzerindeki bazı öğretmenler resen atandı. Hiçbir gerekçe sunulmadı. Önce müdürler görevden alındı, şimdi sıra öğretmenlere geldi. Öğrenciler her gün, ‘Kalacak mısınız hocam, gidecek misiniz’ diye soruyor. Yazılılar da başlıyacak. Bir öğretmenin bir okulda görev yapıp yapmayacağı konusu, bir kişinin subjektif görüşüne bağlı olamaz. Bu işin tarafsız, bilimsel ve objektif kriterleri olmalı.

‘TERCİH YAPMAK EN DOĞAL HAKKIM’

Atamaların resen gerçekleştiğini söyleyen bir diğer öğretmen de, Bakanlıktan gelen ilk genelge ile proje okullarındaki öğretmenlerin hizmet puanı esas tutularak atanacağı söylenmişti. Ben bu genelgeyi dikkate alarak 6 okul tercih ettim. Evine yakın 6 okul. Ama resen İmam hatip Lisesine atandım. İmam hatip okulunda çalışmak istemiyorum. Tercih yapmak benim doğal hakkım” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Kayyım ilk önce kadın belediyeciliğini vurdu

SONRAKİ HABER

Kerkük’te IŞİD’in mevzilendiği okul kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...