22 Ekim 2016 12:03

Kışlık ayakkabı alırken dikkat edilmesi gerekenler

Soğuk kış günleri yaklaştı. Bot, çizme gibi kışlık ayakkabı alırken ve giyerken dikkat etmesi gereken noktalar...

Paylaş

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gerede Meslek Yüksekokulu Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurettin Akçakale, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kışlık ayakkabı alacaklara uyarılarda bulundu.

TABANI KALIN VE DİŞLİ OLMALI

Yrd. Doç. Dr. Akçakale, suni ve kalitesiz malzemelerden üretilen ayakkabıların ayak sağlığını olumsuz etkilediğini ve ayakta farklı rahatsızlıklara yol açtığını söyledi.  Akçakale, “Kışlık ayakkabının tabanları kalın ve dişli olmalı. Kaymaya karşı kauçuk türü malzemelerden üretilmiş olanları tercih edilmeli. Ayrıca ayakkabı alırken her iki teki de giyilmeli ve birkaç adım atarak rahatlığı, ayağı sıkıp sıkmadığı kontrol edilmeli. Satıcıların ‘Ayakkabı sonradan açar, bu ayakkabıları yıllarca giyersiniz, bir problem olduğunda gelin yenisi ile değiştiririz’ gibi sözlerine itibar etmeyin” dedi.

SOBAYA YAKIN YERDE KURUTMAYIN

Kar veya yağmurda ıslanan ayakkabıların kullanımı ile ilgili de uyarılarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Akçakale, şunları söyledi:
“Islanan ayakkabılar kesinlikle sobaya yakın ya da kalorifer peteklerinin üzerine koyarak kurutulmamalı, ayakkabıları çamaşır makinesinde yıkamak da yanlış. Bu tür işlemler ayakkabıda deformasyonlara sebep olur ve bu tamamen kullanıcı hatası. 

BAĞÇIKLARI ÇÖZEREK GİYİN

Özellikle bot ve çizme türü ayakkabılar mutlaka fermuar veya bağcıkları çözülerek ve çekecek kullanılarak giyilmeli ve ayakkabıları ayaktan çıkarırken kesinlikle topuğa basarak çıkarılmamalı. 

KOYU RENK ÇORAP GİYİN

Astarı doğal deriden imal edilmiş ayakkabılar giyim esnasında terleme, su çekme veya ıslanma nedeni ile çoraplara renk verebilir. Bu tür durumlar için koyu renk çorap giyilmeli. Uzun süre kullanılmayan ayakkabılar kalıpla ya da içerisine kağıt konularak saklanmalı.” (Bolu/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Açık Kapı, Antalya Film Festivali'nde izleyiciyle buluştu

SONRAKİ HABER

‘Öfkemizi ve umudumuzu o mezara koymadılar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...