22 Ekim 2016 10:58

Cumartesi Anneleri: Ağar itiraf etti, iktidar ne yapacak?

Cumartesi Anneleri, Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın gözaltında kayıplar ve faili meçhul cinayetlerle ilgili sözlerine tepki gösterdi.

Paylaş

Gözaltında kaybedilen ve faili meçhul cinayete kurban giden yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için sürdürdükleri adalet arayışlarına Galatasaray Meydanı'nda 604. kez bir araya gelerek devam etti. "Failler belli, kayıplar nerede?" yazılı pankartı açan ve üzerine kırmızı karanfiller bırakan Cumartesi Anneleri, kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını taşıdı. Bu haftaki buluşmada 19 Ekim 1995’te gözaltına alınan Fehmi Tosun ve arkadaşı Hüseyin Aydemir'in akıbeti soruldu. 
Kayıpların akıbetini sormaya gelenlerin arasında HDP Milletvekili Pervin Buldan da vardı.  Yapılan açıklamalarda TBMM Darbe Komisyonu tarafından dinlenen Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın gözaltında kayıplar ve faili meçhul cinayetler ile ilgili sözlerine tepki gösterildi.

‘HESAP SORMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Eşi gözaltında öldürülen HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan ilk sözü alarak şunları söyledi: "604 haftadır bu meydan bizim adalet meydanını oldu. Her oturuşumuzda Mehmet Ağar'ın ismi geçti bu meydanda.Fehmi Tosun, Savaş Buldan Mehmet Ağar'ın emniyet amiri olduğu dönemde kaybedildi. Biz Savaş Buldan'ı bulduk. Ama Fehmi Tosun'un ailesi hala arıyor. Fehmi Tosun eşi aradı, çocukları aradı, kardeşleri aradı bugün torunları arıyor artık. Mehmet Ağar hesap vermekten kaçınıyor. Dün TBMM Darbe komisyonuna bir ifade verdi. Aslında solcuların suçsuz olduğunu söyledi. Bu ülkeye en büyük  darbeyi Mehmet Ağar yaptı. Sadece askeri darbeleri araştırma bu ülkeye bir şey kazandırmaz. Siyasi darbeleri de araştırmak lazım. Siyasi darbelerle bir sürü insan kaybedildi, katledildi”.
Mehmet Ağar'ın itirafından sonra iktidarın ne yapacağını beklediklerini dile getiren Buldan, "Sorumlular artık hesap vermeli" diye konuştu.

Daha sonra söz alan Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun da "Öfkeliyiz. O katilleri oraya çıkarıp konuşturuyorsunuz. Neden o komisyonu burada kurmuyorsunuz? Eğer bir adalet varsa o adalet kürsüsünü bu meydana kurun ve suçluları yargılayın. Kimse bizim sesimizi kısamayacak. Hiçbir zaman adalet aramaktan ve hesap sormaktan vazgeçmeyeceğiz"diyerek Ağar’ın sözlerine tepki gösterdi.

‘AĞAR TÜM FAİLLERİN SORUMLUSUDUR’

Gözaltında katledilen Hasan Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak ise 21 yıldır adalet aradıklarını söyleyerek "Adalet arayışımız ısrarla sürdürüyoruz. Fakat hep yalanla hile ile karşı karşıya kaldık.Ağar devletin her kademesinde yer alan bir insandır. Tüm faillerin sorumlusudur. Bugünde devlet ve bizzat Cumhurbaşkanı tarafından korunuyor. Biz inatla ısrarla bu yalanlara boyun eğmeyeceğiz" dedi. Ocak’ın ardından söz alan gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız konuştu. Yıldız şunları ifade etti; "Yaramızı kanatmışlar ki. Öfkenin tepemizde uçuyor. Bu pişkinlik nereye kadar gider bilemiyoruz. Mehmet Ağar emniyet genel müdürü iken bir sürü gözaltında kayıp, katliam yaşandı. Ama şimdi sanki hiçbirinden sorumlu değilmiş gibi davranıyor. Senin emrindeki polisler benim çocuğumu alıp kaybetmesinde senin nasıl haberin olmaz? Her gelen, birbirinin suçunu kapatmaya çalışıyor. Ama görsünler karşınızdayız. Ellerimiz yakanızda olacak. Hiç unutmayacağız, unutturmayacağız. Şimdi etrafımızda güvenlik önlemleri alıyorlar. Biz onlardan bu önlemi istemiyoruz. Adalet istiyoruz. Kayıplarımızı bize verin. Vicdanınıza bir dokunun. Vicdansızlar."

‘YARALARIMIZ 2 GÜNDÜR DAHA ÇOK KANIYOR’

Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in ablası İkbal Eren'in kardeşi İkbal Eren de Mehmet Ağar'ın konuşmasının itiraf niteliğinde olduğunu belirterek "Annem 2 gündür uyumuyor. 'Bu solcu çocuklara haksızlık ettik. Ellerinde bir bıçak bile yoktu' diyerek neyi ispatlamaya çalışıyorsun. Benim annem, biz zaten biliyoruz Kaybedilenlerin elinde bir bıçak bile olmadığını. Biz ne yaptığınızı soruyoruz. Kaybettiklerini nerede? Hayrettin Eren kaybedildiğinde sen vardın. Çoğu kaybedilmede senin parmağın var. Siz kaybettiniz İstanbul'da. Yaralarımız 36 yıldır kanıyor ama 2 gündür daha çok kanıyor " diye konuştu.
Daha sonra, Mehmet Ağar döneminde gözaltında kaybedilen İsmail Bahçeci'nin kardeşi Umut Bahçeci konuştu. Bahçeci, "Sen bir katilsin. Buradaki resimlerdeki kayıpların yüzde doksanının katili sensin. Evet solcuların elinde silah yoktu. Abim üniversite öğrencisiydi. Kalem vardı, katlettin onu. HSYK’yi göreve çağırıyorum. Adam diyor: 'Ben katilim. Solcuların çoğunu biz öldürdük. Niye bu adamdan hesap sormuyorsunuz. Bu annelerin acılarını niye dindirmiyorsunuz" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fırtına Vadisi'nde horonla 80'inci madde protestosu

SONRAKİ HABER

Açık Kapı, Antalya Film Festivali'nde izleyiciyle buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...