22 Ekim 2016 10:22

Fırtına Vadisi'nde horonla 80'inci madde protestosu

Bakanlar Kurulu'na altyapı yatırımları için, ‘izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tescil’ yetkisi veren 80. madde, Fırtına Vadisinde protesto edildi.

Paylaş

Bakanlar Kurulu'na, her türlü altyapı yatırımı için, ‘izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tescil’ yetkisi veren, 6 bin 745 sayılı yasanın 80'inci maddesi, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından koruma altına alınması gereken 200 ekolojik bölge arasında gösterilen Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi Fırtına Vadisi'nde düzenlenen basın açıklaması ve tulum eşliğinde oynanan horonla protesto edildi. 

Tarihi Makrevis Kemer Köprüsü'nde buluşan Fırtına İnisiyatifi üyeleri adına açıklama yapan Tülay Gülay, verdikleri doğa mücadelesinde ağır aksak işleyen hukukun 80. madde ile yok hükmüne ulaşacağını belirterek, yasa maddesinin kentte ve kırda canlı yaşamına telafisi imkansız ekolojik yıkımlar getireceğini söyledi.

Gülay, "Yasa ile plan ve şehircilik ilkelerine aykırı projelere ruhsatsız, imar izinsiz, ÇED'siz ve yargı yolu önden kapatılmış olarak başlanabilecektir. Türkiye'nin doğal varlıkları ve kültür mirasları Bakanlar Kurulu'nun keyfine ve her şeye para gözü ile bakanların insafına terk edilecektir" dedi. Gülay, Anayasa Mahkemesi'nin üzerine düşen görevi yaparak doğa ve kentlere darbe girişimi olarak değerlendirdikleri yasayı iptal etmesini beklediklerini açıkladı.

Açıkalamaya katılanlar, kemer köprü üzerinde el ele tutuşarak tulum eşliğinde horon oynadılar.

80. Madde protestosu Rize ile birlikte 7 ilde eş zamanlı gerçekleştirildi. (DHA) 

ÖNCEKİ HABER

Yarın, Vatan Caddesi'ne çıkan yollar kapalı olacak

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri: Ağar itiraf etti, iktidar ne yapacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...