22 Ekim 2016 08:34

Göç İdaresi, Suriyelilerin hayatını tehlikeye atıyor

Türkiye’ye gelmek zorunda kalan Suriyelilerin çıkarmak zorunda olduğu Geçici Koruma Kimlik kartını alabilmek kolay değil.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

 
Ülkelerindeki savaş ortamı nedeniyle Türkiye’ye gelmek zorunda kalan Suriyeliler, Göç İdaresi Müdürlükleri’ne başvurarak geçici koruma kimlik kartı ile Geçici Koruma Yönetmeliği’nde bahsedilen sağlık, çalışma izni, eğitim ve adli yardım haklarından faydalanabiliyor. Ancak şu an İzmir’de yaşayan Suriyeli mültecilerin büyük çoğunluğu geçici kimlik kartına sahip değil. 300 bine yakın Suriyeli mültecinin yaşadığı İzmir’de, Geçici Koruma Kimlik Kartına sahip Suriyeli mülteci sayısı resmi verilere göre 96 bin civarında.
Geçici Koruma Kimlik kartını çıkarmak ise kolay değil, kartın çıkması bürokratik süreçlerden, İl Göç Müdürlüğü’nün personel yetersizliği gibi sorunlardan dolayı en iyi ihtimalle 4-5 ayı buluyor. Yakın zamanda bu sürecin daha da uzaması kimi zaman Konak Kemeraltı’da bulunan Göç İdaresi önünde uzun kuyruklara ve bekleyişlere neden oluyor.
İlk başvuruda Suriyelilere, geçici bir tanıtım belgesi veriliyor ancak bu belge ile Suriyeliler acil sağlık hizmetleri dışında herhangi bir haktan faydalanamıyor. Pratikte ise bu haktan da tam olarak yararlanabildiklerini söylemek mümkün değil. Kimi zaman bu belgeye sahip olsalar bile Suriyeliler acil kapısından geri çevrilebiliyor ve tedavi olamıyorlar. Öte yandan Suriyeliler bu kartların çıkmasını beklerken çalışma izni, eğitim ve adli yardım gibi haklardan faydalanamıyor.

ALİ, GÖZÜNÜ TAMAMEN KAYBEDEBİLİR

Sürecin mağdurlarından biri de Ali isimli bir Suriyeli. İnşaatta çalışırken geçirdiği iş kazası sonucu Ali’nin sol gözünde retina yırtılması oldu. Doktorların verdiği bilgelere göre yeniden  görme ihtimali var ancak Ali, devlet bürokrasisine takılmış durumda. Yaklaşık 4 aydır kimlik çıkarmak için beklediğini ifade eden Ali yaşananları gazetemize şu sözlerle anlattı: “Kimlik çıkarmak için başvurmuştum ama işlemler uzun sürüyor. Kimliğin çıkmasına 2 ay var dediler. Kimlik olmadan da ameliyat olamıyorum. Bir an önce ameliyat olmazsam sol gözümü tamamen kaybedebilirim. Para vererek muayene oldum ve ilaçlarım da 150 lira tuttu ancak çalışamadığım için alamadım” dedi. Ali gibi çok sayıda Suriyeli tedavi olabilmek için geçici kimlik kartının çıkmasını bekliyor.

‘BU SORUNUN GEREKÇESİ OLAMAZ’

Mültecilerle ilgili çalışma yapan Halkların Köprüsü Derneği de konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi. Derneğin Sağlık Komisyonu üyesi Dr. Zeynep Altın, Göç İdaresi’ne çağrıda bulunarak “Suriyeli mültecilere kapıları açmak ve onlara haklarını bahşetmekle övünen iktidar, bu kayıt dışılık durumuna bir çözüm bulmak zorunda. Suriyeli mültecilere geçici koruma kimliği verilmemesi idari personel yetersizliği ile de ülkedeki güvenlik sorunu ile de açıklanamaz. Bu durum Aziz Nesin’in ‘Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ adlı eserini akla getiriyor. Bir tarafta en temel insan haklarından yoksun Suriyeli mülteciler yaşarken/yaşamazken diğer tarafta bizler yaşamaya devam edemeyiz” dedi. 
Basın toplantısında konuşan Dernek Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi de, sahada karşılaştıkları problemlere değinerek şunları söyledi “Hemen hemen her gün kimliği olmadığı için sağlık hizmeti alamayan Suriyeli hastalarla karşılaşıyoruz. Bürokrasi, uzun süren işlemler, çok zor karşılayacağı bürokratik talepler ve sonuç olarak karşımızda aşısız bebekler, ilaca ulaşamayanlar, ameliyat olamayanlar gibi vahim bir tablo var. Nasıl kimlik çıkarılacağına dair bilgileri de yok. Şu an sahada bu insanlara kimlik çıkarmak için yardımcı olan örgütler de çok az. Bunu kamuoyu ile paylaşmak bizim açımızdan önemli. Neden bu insanlara kimlik verilmez? Bunun cevabı yok. Mülteciler sorunlarını dile getirmeye korkuyor, ‘Başıma bir iş gelir, elimdekini de kaybederim beni burada atarlar’ diye endişe içerisindeler.”

ÖNCEKİ HABER

İHD Diyarbakır Şube Başkanı: Konuşamıyor, sokağa çıkamıyoruz

SONRAKİ HABER

İstanbul Barosu Genel Kurulunda Tahir Elçi eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...