22 Ekim 2016 08:26

İHD Diyarbakır Şube Başkanı: Konuşamıyor, sokağa çıkamıyoruz

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, 'OHAL günlük hayatı etkilemeyecek' diyen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’u Diyarbakır'a davet etti.

Paylaş

OHAL süreci ile birlikte Bölgede hak ihlallerinin yüzde 100 artış gösterdiğine dikkat çeken İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, OHAL’i ilan ederken, “Günlük hayatı etkilemeyecek” diyen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’u gerçekleri görmek üzere Diyarbakır’a davet etti. Savaş ve çatışmanın yoğunlaştığı dönemde hak ihlallerinde ciddi anlamda artış olduğunu dile getiren Bilici, düşünce ve ifade özgürlüğüne karşı baskılar başta olmak üzere, basın yayın üzerindeki baskı, gözaltı, tutuklamalarda tırmanış olduğunun altını çizdi. 
 Bölge illerinde temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığını söyleyen Bilici, “Hiç kimsenin kendini ifade edemediği ve sokağa çıkamadığı bir durumla karşı karşıyayız. Çok kaygı verici bir noktaya doğru gittiğimizi belirtebiliriz.
Hiç kimseye tahammül edilmedi. Hiçbir bir siyasi iradeye saygı gösterilmedi. Halkın iradesinin hiçe sayıldığı toplum örgütlerinin görmezden gelindiği ve tüm farklılıkları ret ederek, tekçi bir anlayışın egemen olduğunu görüyoruz” dedi.

CEZAEVLERİNE ULAŞAMIYORUZ

Cezaevlerinde çok ciddi hak ihlalleri olduğunu, işkence haberlerinin geldiğini söyleyen Bilici, “Cezaevlerinden insanlar bize ulaşamıyor. Biz gidip incelemelerde bulunamıyoruz. Gerek milletvekilleri olsun, gerek insan hakları savunucuları olsun oraya girişine izin verilmiyor. İşkence kötü muamele her yerde var ancak bölgede orantısız bir güç kullanılıyor” şeklinde konuştu.

‘NUMAN KURTULMUŞ’UN HALK DEDİĞİ KİMDİR?’

Darbe girişimi ardından OHAL ilanını açıklayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “Günlük hayatı etkileyecek bir uygulama olmayacak” sözlerine atıfta bulunan Bilici, “Sivil toplum örgütlerini, siyasi partileri, belediyeleri haktan saymıyor. Sadece kaymakamlıklar, valilikler ya da emniyet halktan sayılıyor. Çünkü bunlar sokağa çıkabiliyor. Ben sokağa çıkıp demokratik talebimi yerine getiremiyorum. Ben hak arayışına giremiyorum. Basın emekçileri işini yapamıyor tutuklanıyor. Siyasi partiler siyasal faaliyetlerini sürdüremiyorlar. Belediyelere el konulmuş. Hiçbir belediye yerel yönetim çalışması yapamaz noktaya gelmiştir
 Bunların hepsi etkileme değil midir? O zaman bunlar halk değildir. Halk dediği kimdir? Sayın Numan Kurtulmuş’u bilim ile uğraşan bir insan onun bilimsel dönemde çalıştığı o bilim kimliğine havale ediyorum” diyerek, Numan Kurtulmuş’u Diyarbakır’a davet etti. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli Üniversitesi'nde muhalif sesler susturuluyor

SONRAKİ HABER

Göç İdaresi, Suriyelilerin hayatını tehlikeye atıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...