22 Ekim 2016 06:21

Birleşik Metal'in temsilciyi görevden alması protesto edildi

Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şubesi'nin, işçiler tarafından seçilmiş işyeri baştemsilcilerini görevden alması işçiler tarafından protesto edildi.

Paylaş

Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şubesi, işçiler tarafından seçilmiş işyeri baştemsilcilerini birer birer görevlerinden alıyor. Son olarak ZF Lenförder İşyeri Baştemsilcisi Ümit Bingöl baştemsilcilik görevinden alındı.   

Önceki gün yapılan temsilciler genel kurulunda Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Özkan Atar, ZF Lemförder Baştemsilcisi Ümit Bingöl’ün görevden alındığı, Schneider Baştemsilcisi Sedat Sadak’ın da uyarıldığı bilgisini verdi. Gerekçe olarak ise Ümit Bingöl’ün Totomak İşyeri Baştemsilcisinin görevden alındığını sosyal medya hebasından paylaşması gösterildi. 

Ümit Bingöl’ün kararla ilgili fabrikadaki işçilere bilgi vermesi üzerine hem komite hem de işçiler kendilerine Şube Başkanı Ali Çeltek’in açıklama yapmasını isteyerek, akşam saatlerinde fabrika önünde toplanmaya başladı. Aksi durumda tepki koyacaklarını ifade ettiler. Ali Çeltek’i arayan işçiler gelip açıklama yapmasını istedi. Çeltek’in “Ben o fabrikanın önüne gelip açıklama yapmam” demesi üzerine işçilerin kapı önünde bekleyişi devam ederken TOMA, çevik kuvvet ve polis ekipleri geldi. İşçiler, işyerinin avukatı ile görüştüğünde “Polisi kendilerinin çağırmadığını” dile getirdi ancak işçiler, polisi çağıranın Şube Başkanı Ali Çeltek olduğunu düşünüyor. Ümit Bingöl’ün, emniyet müdürü ile yaptığı görüşmede Emniyet Müdürü, OHAL kapsamında olduğu için eylem yaptırmayacağını belirterek, gözaltına almakla tehdit etti. İşçiler yaptıkları açıklamanın ardından alkışlı protestolarla dağıldı.  

TEMSİLCİMİZİ İSTİYORUZ

Dün sabah vardiyadan çıkan işçiler topluca sendika binasına gitti. Sendikanın önünün TOMA ve polislerle kapalı olduğunu gören işçiler, “Burası bizim evimiz” diyerek ısrar ederek içeri girdi. Şube Başkanı Ali Çeltek’in olmadığı binada işçiler, diğer yöneticilere, “Temsilcimizin görevden alınmasını kabul etmiyoruz” dedi. Yöneticiler, “Karar verilmiş biz bir şey yapamayız” dedi. İşçiler bunun üzerine, “Bu karar iptal edilmezse sendikadan istifa ederiz” diyerek sendikadan çıktı. İşçilerin arkasından gelen bir yönetici “İstifa etmeyin, biz başkanla görüşeceğiz” dedi.

Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Ümit Bingöl, 5 yıldır temsilci olduğunu ve bu süre içinde birkaç kez “istifa et” diye baskı gördüğünü belirtti. “İşçilerin hakkını savunduğumuz, ne işverene ne de sendikaya taraf olmadığımız, işçiye taraf olduğumuz için ben hep bu tehditlerle karşılaştım” dedi. Totomak’taki baştemsilcinin görevden alınmasını sosyal medyada paylaştığı için, sendikaya zarar verdiği, üyeleri kışkırttığı gerekçesi ile Disiplin Kuruluna verildiğini hatırlatan Bingöl, “Genel Merkez yönetimi görevden alınmasını onayladı. Aslında onlar tüzüğe uymuyor, savunmamda da belirttim. Ona rağmen görevden aldılar” dedi. 

Haberi duyan işçilerin fabrika önüne gitme kararı aldığını, içeride çalışanların üretimi durdurmak istediğini anlatan Bingöl şunları söyledi: “Biz durdurmayın dedik. Ondan sonra dışarı çıkmayacağız dediler. Bunu da işveren öğrendiği için il ve ilçe emniyet müdürlüğüne bilgi vermişler. Emniyet Müdürü de bana, ‘Kendi egolarını tatmin etmek için bu örgütlenmeyi yapamazsın’ dedi. Ben de arkadaşların kendisi toplandı dedim.” 

Üyelerle sendika yönetimi arasında güvensizlik olduğunu ve temsilciler olarak bu güveni yeşertmeye çalıştıklarını anlatan Bingöl, “Bu Schneider’da de böyle, ZF Lenförde’de de böyle. ‘Biz temsilcilerimizin bu işi çok iyi şekilde yaptığını düşünüyoruz, sendikayı bize sevdirdiğini söylüyoruz. Ama sendika yönetimi mi temsilci mi dediklerinde biz temsilcimize güveniriz’ diyor işçiler. Çünkü bizi burada koruyan kollayan, sendikal örgütlülüğü bize veren, aşılayan buradaki temsilcilerimiz diyorlar. Bu şekilde sendikal mücadele veren temsilcilerimiz yoksa, sendika görevden alıyorsa biz o zaman sendikaya güvenmiyoruz” diyorlar. İstifayı konuşmaya başladılar. Biz bu kararın sendikaya zarar vereceğini söyledik Genel Merkeze de. Bu hareket ve tavırlar sendikamıza zarar verecek. Bunları oturup konuşmamız gerektiğini söyledik. Sendikayı toparlamak için ne yapmamız gerektiğini söyledik. Ama bu konuşmayı, toplantıyı yapmadılar.”  

BİRLEŞİK METAL-İŞ’İN SİCİLİ KABARIK 

Birleşik Metal-İş’in son genel kurulunda şube başkan ve yönetimi ile ilgili, dışarıda işverenlerle görüşmeler yaptığı, şu işçiyi atın dediği, temsilcileri birbirine düşürdüğü, temsilciler hakkında ırkçı söylemler kullandığı, seçilen temsilciyi istifaya zorladığı gündeme gelmişti. Son olarak da bir süre önce Totomak İşyeri Baştemsilcisi görevden alındı ve ardından 6 işçi ile birlikte işten atıldı. Senkromeç işçileri de işten atılmalarında sendikanın etkili olduğunu söyleyerek sendikayı yaptıkları eylemlerle protesto etti. Senkromeç işçileri genel kurulda da rahatsızlıkların dile getirmişti. Baştemsilci küfür edildiği yönünde ses kayıtları olduğunu belirtmişti.  
Seçilen temsilcileri bu şekilde tehdit etmek, görevden almak sendikanın tüzüğüne aykırı.  Bunlarla ilgili genel merkeze bilgi verilmesine rağmen tüzüğün uygulanmadığını söyleyen Bingöl, “Şube yönetimi sendikacılar hakkında bu tür beyanlarda bulunduklarında Genel Merkez Disiplin Kurulu toplanır, 22. madde uygulanır diyor ama yapmadılar. Kendilerine geldiğinde ise tüzüğü uygularız diyorlar. Tototomak’ta baştemsilci görevden alınıp işten atılıyorsa bunda sendikanın parmağı var demektir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'İçerideki dostlarımıza'

SONRAKİ HABER

Kayyım uygulamaları, iş güvencesi talebini daha öne çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...