22 Ekim 2016 05:10

'Gerçeğin arkasında duran gazetecilere boyun eğdiremiyorlar'

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat: Devletin gücü, gerçeğin arkasında duran gazetecilere boyun eğdiremiyor.

Paylaş

Her geçen gün gazetecilik yapmanın daha da zor hale geldiği Türkiye'de Evrensel Gazetesi muhabirleri Cemil Uğur ve Halil İbrahim Polat, 23 Ağustos'ta haber takibi yaptıkları esnada Mersin'de gözaltına alınarak, 16 günlük gözaltı sürecinin ardından serbest bırakıldı. Ancak Cemil Uğur daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. İki gazeteci hakkında hazırlanan iddianamede, "örgüt propagandası yapmak" ve "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 15'er yıla kadar hapis cezası istendi. İki gazetecinin ilk duruşmaları Mersin Ağır Ceza Mahkemesi'nde 13 Aralık'ta görülecek.

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, muhabirlerinin tutuklanmasını ve basın üzerinde her geçen gün daha da artan baskıları değerlendirdi. Polat, Uğur ve Polat'a sosyal medya paylaşımlarından suç icat edilmeye çalışıldığını ifade ederek, "Ortada örgüt üyeliğine suç teşkil edecek herhangi bir suçlama bulunmamasına rağmen son derece sübjektif bir biçimde ve izledikleri haber dolayısıyla muhabirlerimiz yargılanmaya başlandı" dedi. 

'BASIN TARİHİNE GİREBİLECEK REZALETLER'

"Bunlar dünya basın tarihine girebilecek rezaletler" diyen Polat, şöyle devam etti: "Muhabirlerimiz hakkında 19 sayfalık iddianamede ayrıntılı PKK/KCK yapılanması yer alıyor. Ardından da muhabirlerimize izledikleri haberler dolayısıyla kurmaca, romanlarda bu kadar olabilir denilecek tarzda bir iddianame oluşturulmuş durumda. Biz ikisinin muhabirlerimiz olduğuna dair açıklamalar yapıyoruz, imzalı haberleri yayınlanıyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Article 19 açıklamalar yapıyor, Uluslararası PEN, Avrupa Gazeteciler Federasyonu açıklamalar yapıyor ama Mersin'de yargı, savcı tüm dünyayı karşısına alarak muhabirleri emniyete soruyor." 

'GAZETECİLER BASKI KISKACINDA'

15 Temmuz darbe girişiminin ardından medya üzerinde artan baskılara değinen Polat, "Yaklaşık 100 gazeteci-yazar tutuklu. Öyle bir dönemden geçiyoruz ki Aslı Erdoğan ile Necmiye Alpay Özgür Gündem'in sembolik yayın danışma kurulu üyeleri olduğu için tutuklu bulunuyorlar. Özgür Gündem'in bir günlük yayın yönetmenliğini üstlenenler hakkında dava açıldı. Son olarak ise 23 TV ve radyo kapatıldı" dedi.

'CEPHE GERİSİNİ SAĞLAM TUTMA GÜDÜSÜ'

Türkiye'de darbeyle mücadele adına basının bu kadar baskılandığı başka bir dönemin yaşanmadığını söyleyen Polat, "23 TV ve radyonun kapatılması Cerablus ve Musul düşünüldüğünde cephe gerisinin sağlam tutulması güdüsüyle gerçekleştirildi. Adeta ideolojik olarak bu kurumlar süpürüldü. Bu da bir darbedir. Öyle bir noktadayız ki korku duvarının aşıldığını düşünüyorum" diye konuştu.

HİÇBİR GAZETECİ MAHKEMEDE EĞİLMEDİ

Polat, sözlerini şöyle noktaladı: "Hakkında dava açılan hiçbir gazeteci mahkemede eğilmedi. Devletin gücü, gerçeğin arkasında duran gazetecilere boyun eğdiremiyor. Musa Anter'den, Metin Göktepe'den gelen bir deneyimden söz ediyoruz. Bedel ödeyerek halka gerçekleri ulaştırmak üzerine bir gazetecilik tecrübesi var." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Şehir hastaneleri halkın yararına değil sermayenin çıkarına

SONRAKİ HABER

'İçerideki dostlarımıza'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...