22 Ekim 2016 00:21

Avukat Büşra Demir, 8 aydır yasağın sürdüğü Şırnak'ı anlattı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şube Yöneticisi Avukat Büşra Demir, 8 aydır sokağa çıkma yasağının devam ettiği Şırnak'ta yaşananları anlattı.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır

Şırnak’ta sokağa çıkma yasağı 8 aydır devam ediyor. Geçen sürede binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalırken kentte hukuk işlemez hale geldi. Hukuki sürecin uzun süre kesintiye uğradığı Şırnak’ta adliye binasının eski yerine taşınması da var olan eksiklikleri giderememiş durumda. 2 çocuk tutuklunun yanarak can verdiği Şırnak Cezaevinde ise yasaklar baskılar nedeniyle tutukluların başlattığı süresiz dönüşümlü açlık grevi iki haftasını doldurmak üzere. İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şube Yöneticisi Avukat Büşra Demir, kentte yaşananları Evrensel'e değerlendirdi. 

‘İFADELERİ ALINMADAN TUTUKLANDILAR’

Şırnak’ta çok sayıda kişinin gözaltına alındığını söyleyen Demir, “Gizli tanık ifadeleriyle tutuklamaya sevk edilen herkesi tutukladılar” dedi. Avukat olarak gözaltı süreçlerinden çoğu zaman haberdar olmadığını kaydeden Demir, “Haberim olup gittiğimde ise insanlar tutuklanmış oluyor. İfadesi alınmadan çoğu müvekkilim tutuklamaya sevk edildi. Operasyonların yaşandığı süreçte şehre girişimize izin verilmiyordu. Girebildiğim zaman ise en iyi ihtimal 6 saat bekletiliyordum. Yakın bir köyde kalmama rağmen şehre girişim çok uzun sürüyordu. Biz gidene kadar müvekkilimizin savunma hakkı hiçe sayılıyordu. Hakim ve savcılar silahların gölgesinde kararlar veriyorlardı. Bu durum devam ediyor. Birkaç tane müvekkilim ben ulaştığımda cezaevindeydi. O süreçte neler imzalatılmış ne söylenmiş bilemiyorsunuz. İnsanlar yapmadıkları şeylerin altına imza atmış. Biz şu an bu tip davalarla uğraşıyoruz” dedi.

‘SADECE TUTANAĞA İMZA ATAR HALE GELDİK’

Kentte görev yapan hakim ve savcıların akademik birikime ve deneyime sahip olmadığını belirten Demir, “Hukuk fakültelerinden mezun olmuş küçük yaşta insanları hakim olarak kente atamışlar. Hayatında örgüt suçunun ne olduğunu bile duymamış kişilerden bahsediyoruz. Okuldaki bilgisiyle gelmiş ve o bilgi doğrultusunda yargılama yapan kişiler şu an adaleti temsil ediyor. Bütün dosyalara gizlilik kararı veriliyor. Böyle olunca bunun bize yansıması ise savunma hakkının ihlal edilmesi oluyor. Dosyanın içinde ne olduğunu bilemiyoruz. Müvekkilimi neye göre savunacağım?  Avukatlık tutanağa imza atmak ile eş değer anlama gelmiş durumda. Mesleğimizi yapmada ki şevkimiz ve cesaretimiz kırılıyor artık” dedi.

‘CEZAEVİNDE DOKTOR YOK’

Şırnak Cezaevindeki tutukluların avukatlarıyla ve aileleriyle uzun süre görüştürülmediğini ifade eden Demir, “Güvenlik gerekçesi ile tutuklular dışarıyla irtibat kuramadı. Şırnak cezaevinde 1200’e yakın tutuklu bulunuyor. Tutuklu müvekkillerim mahkemeye getirilmedi, fiber optik kablolar arızalı olduğu için mahkemeye bağlanılmadı. 12 Temmuz’da her yeri arayarak aylar sonra cezaevine ilk girenlerdendim. Cezaevine girdiğimizde çok vahim durumlarla karşılaştık. Cezaevi doktoru açığa alınmıştı, uyuz vakası vardı çok ciddi beslenme sorunları vardı. 14 kişilik koğuşlarda 20 kişi kalınıyordu. Spor alanları da koğuş yapılmıştı. 3 çocuk uyuza yakalanmıştı ve bunlardan ikisi bulundukları koğuşu ateşe vererek hayatını kaybetti” dedi.

TUTUKLULAR AÇLIK GREVİNDE

Tutukluların halen aile ve avukatlarıyla görüştürülmesinde ciddi zorlukların çıkarıldığını söyleyen Demir şunları kaydetti: “Cezaevindeki tutukluların çoğunun ifadesi dahi alınmamış durumda. 616 ve 17 yaşındaki iki çocuk uyuz oluyor, hastaneye götürülmüyor ve o psikolojiyle koğuşlarını ateşe veriyor. Çocuklar yanarak can verdi. Bu çok korkunç bir olay. Siyasi tutuklular üzerlerindeki baskıya, sokağa çıkma yasağına ve hukuksuzluğa dikkat çekmek için 12 gündür süresiz dönüşümlü açlık grevine başladı. Sokağa çıkma yasağından dolayı aileler yakınlarını göremiyor. Çevre illerden sabahın 6’sında gelip kuyruğa giriyorlar. Saat 12 olunca da polis güvenlik önlemlerini gerekçe göstererek, sizi alamayız, diyor. Tutukluların görüş hakkı da ellerinden alınıyor. Tüm bunlara dikkat çekmek için açlık grevine başladılar. Kamuoyunun bu duruma sessiz kalmaması gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

'AKP’ye uygun okullar dizayn ediliyor'

SONRAKİ HABER

Şehir hastaneleri halkın yararına değil sermayenin çıkarına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...