22 Ekim 2016 00:15

'AKP’ye uygun okullar dizayn ediliyor'

Batman’da açığa alınan Eğitim Sen’li öğretmenler, okulların AKP propagandası yapılan kurumlara dönüştürüldüğünü söylediler.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Fırat TOPAL
Batman

OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararname (KHK) ile görevden alınan binlerce eğitim emekçisinin ardından okullarda eğitimin durumu da içler acısı. Özellikle bölgedeki okullarda haftalardır bir çok ders boş geçerken, okulların AKP propagandası yapılan kurumlara dönüştürüldüğünü ifade eden, Batman’da açığa alınan Eğitim Sen’li öğretmenler okullardaki durumu Evrensel’e anlattı. 
15 Temmuz darbe girişimi sonrası çıkarılan KHK ile görevden alınan eğitimcilerden 946’sı Batman’da bulunuyor. Günlerce Batman’da göreve yeniden dönme talebiyle öğretmenler oturma eylemleri yapmıştı.  Öğretmenlerin talepleri ve kentteki eğitim durumuna ilişkin Batman Eğitim Sen Şubesinde görüştüğümüz Eğitim Sen Şube Eş Başkanı Zerife Bulut, açığa alınmaların ardından eğitimin vahim boyutlara ulaştığına dikkat çekti. 

‘OKULLARDA EĞİTİM SEN’Lİ YÖNETİCİ KALMADI’

Bulut, kamuoyunun açığa alınan öğretmenleri tartışırken, diğer taraftan eğitimin yeniden dizayn edildiğini anlatarak çarpıcı bilgiler aktardı, “4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte özellikle okullarda bilimsel eğitim yerine dini ağırlıklı bir tarz işletilerek sürdürüldü. Şimdi bu daha da genişletildi ve bugün okullarda bilimsel bir eğitim tam anlamıyla verilmiyor. Okullar şu an Eğitim-Bir-Sen sendikası eliyle tamamen AKP’nin ideolojik eğitiminin verildiği kurumlara dönüştürülüyor. Şu an büyük bir darbe yaşanıyor. AKP’ye uygun okullar dizayn ediliyor. Muhalif tüm yöneticileri ya uzaklaştırıyorlar ya da sürgün ediyor. Okullarda Eğitim Sen’li yönetici yok denecek kadar azaltıldı. Yerine AKP’ye yakın sendika olan Eğitim-Bir-Sen’e üye yöneticiler yerleştirildi. Şimdi öğrendiğimiz kadarıyla bu yöneticiler de  kendi himayesinde bir yönetici kadrosu oluşturmaya başlamışlar. Bir çok okulda ciddi bir süreç şu an yaşanıyor. Herkes bizlerin açığa alınmasını tartışırken öte yandan böyle bir süreç de gelişiyor” diye anlattı.

 Batman’da bir okul panosu.

‘İHH’YA PARA TOPLANIYOR’

Kendilerinin katıldığı tüm eylem ve etkinliklerin meşru, haklı ve hiçbir suç oluşturabilecek durum taşımadığının altını çizen Bulut, “Sistem kendine benzetemediği yerde seni düşman görüyor. 15 Temmuz sonrası yapılan da bir fırsattı ve ellerine geçen fırsatı değerlendirerek kendisi gibi düşünmeyen, kendisinden olmayan herkesi tasfiye etmeye başladılar. Ancak bizler, bilimsel eğitim mücadelesinden geri adım atmayacağız” dedi.
Eğitim Sen Şube Hukuk Sekreteri Necati Dadak da, Batman’da başka vahim bir iddiayı dile getirdi. Dadak, “Okullarda bulunan panolarda, ırkçı ve şiddet içeren görsellerle AKP propagandası yapılıyor. İHH’ye Eğitim-Bir-Sen aracılığıyla öğrenciler ve öğretmenlerden para toplanıyor. Birçok okulda, her yere İHH kumbaraları konulmuş durumda. İHH’ye para toplama işlerini Eğitim-Bir-Sen yapıyor. Yine konferans salonlarında öğrencilere 15 Temmuz darbe girişimi sonrası iktidarın politikalarına dair etkinlikler düzenleniyor. Buradaki bütün işlerde Eğitim-Bir-Sen’in parmağı var” dedi. 

İL MİLLİ EĞİTİM: SÜRECİ ANKARA YÖNETİYOR

Açığa alınmalarla ilgili bekleyişlerini sürdürdüklerini belirten Eğitim Sen Şube Örgütlenme Sekreteri Ruşen Güneş de, açığa alınan öğretmenlerle ilgili bilgi almak üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gittiklerini aktardı. Güneş şunları aktardı: “Bize bu süreçte kimse bilgi vermiyor. Aldığımız tebliğ, tebellüğ belgeleri dışında henüz bilgilendirilmiş değiliz. Biz, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne giderek bilgi almak istedik. İl Milli Eğitim müdürü Ankara’daydı o nedenle onunla görüşemedik ama onun yerine bakan müdür yardımcısı ile görüştük. Bilgi talep ettik. O da bize, ‘Bu işte kesinlikle bizim bir tasarrufumuz yok, ne bize bilgi veriliyor ne de danışılıyor biz bu durumun içerisinde değiliz. Bu, Başbakanlık ve Bakanlık tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından yürütülüyor’ yanıtını verdi.”

ÖNCEKİ HABER

Önder: Milletvekilleri için operasyon hazırlığı yapılıyor

SONRAKİ HABER

Avukat Büşra Demir, 8 aydır yasağın sürdüğü Şırnak'ı anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...