21 Ekim 2016 18:08

Azadiya Welat dağıtımcısı Semih Elitaş'a cezaevinde dayak

Manisa Cezaevi’nde tutuklu olan Azadiya Welat Dağıtımcısı Semih Elitaş’ın babası, oğlunun gardiyanlar tarafından dövüldüğünü söyledi.

Paylaş

15 Temmuz darbe girişiminden sonra cezaevlerinde baskı ve işkencelerin arttığına yönelik şikayetler giderek çoğalıyor. Manisa T Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan Azadiya Welat gazetesi dağıtımcısı Semih Elitaş’ın babası Ramazan Elitaş, cezaevinde bulunan oğlunun ve diğer tutukluların gardiyanlar tarafından dövülerek cezaevi yönetiminin belirlediği keyfi kurallara uyma konusunda zorlandıklarını söyledi.

8 Mart 2016 tarihinden beri tutuklu bulunan Azadiya Welat gazetesi dağıtımcısı Semih Elitaş hakkında hâla iddianame hazırlanmış değil. HDP’nin Manisa Yunus Emre Merkez İlçe örgütü yöneticisi de olan Elitaş hakkındaki tek suçlamanın günlük Azadiya Welat gazetesi ile haftalık Demokratik Ulus gazetelerini dağıtmak olduğunu belirten babası, toplam 52 HDP ve DBP yönetici^si ve üyesinin tutuklu bulunduğu davanın dosyasına gizlilik kararı konulduğu için avukatların ayrıntılara da ulaşamadıklarını söyledi. Tutukluluğun cezaya dönüştüğünü belirten Elitaş’ın babası, keyfi kurallara uymayan oğlunun disiplin soruşturmaları ile hak gasbına uğratılmak istendiğini de belirtti.

Evrensel’e konuşan Ramazan Elitaş’ın anlatımlarına göre Manisa T Tipi Cezaevi’nde Semih Elitaş ve diğer tutuklulara yönelik ilk dayak uygulaması 3 Ekim’de gerçekleşti. 3 Ekim’de koğuşa giren 30 kadar gardiyan tutukluların ayakta sayım vermesini istiyor. Tutukluların bunu kabul etmemesi üzerine gardiyanlar ellerindeki coplarla tutuklulara saldırıyor. Elitaş’ın babası, “Tutuklulara yönelik toplu dayak uygulaması son 20 gündür en az 3 kez tekrar edildi” dedi. Cezaevindeki dayak uygulamasını duyduktan sonra ÖHD ve ÇHD’li avukatlarlarla tutuklu ailelerinin cezaevi önünde açıklama yaptıklarını belirten Ramazan Elitaş, 6 Ekim’de de cezaevindeki baskıya dönük suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Ramazan Elitaş, “Suç duyurumuza rağmen 18 Ekim günü aralarında oğlumun da bulunduğu tutuklular bir kez daha el ve ayakları kelepçelendikten sonra gardiyanların coplu saldırısına maruz kaldılar” dedi.
Ramazan Elitaş, şöyle devam etti: “Ekim ayının başından bu yana oğluma ve diğer tutuklulara keyfi kurallar dayatılıyor. Kurallara uymayanlar dayakla karşı karşıya kalıyor. İlgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Ancak suç duyurumuzla ilgili herhangi bir adım atılmış değil. Kuralların keyfi olduğunu ve bu nedenle uymayacaklarını belirten tutuklulara yönelik bir çok disiplin soruşturması açılmış durumda. Oğlum Semih Elitaş son bir ay içinde 5 kez disiplin soruşturmaları nedeniyle savcılığa çıkarıldı. Her savcılığa çıkarılması eziyete dönüştürülen oğlumun, fiilen gasbedilen hakları disiplin soruşturmaları ile hukuki olarak da gasbedilmek isteniyor. Eskiden kendisiyle ayda bir kez açık görüş yapabiliyorduk. Şimdi iki ayda bire çıkarıldı. Oğlumun yazdığı mektuplar gönderilmiyor. Kendisine yazılan mektuplar teslim edilmiyor. Hatta hakkındaki bir disiplin soruşturması da Cumhuriyet gazetesine mektup yazdığı için sürdürülüyor. Bu mektubun ulaşıp ulaşmadığından bile haberdar değiliz. Ancak mektup gerekçe edilerek hakkında soruşturma açıldığını biliyoruz.”

Baba Ramazan Elitaş, cezaevindeki sorunlar nedeniyle oğlunun bulunduğu koğuşun sık sık değiştirildiğini söyledi. Daha önce, kurallara uymadığı için D-2 koğuşundan B-8 koğuşuna alınan oğlunun, en son A-25 koğuşuna alındığını belirtti. Koğuşlarda dayak uygulaması esnasında tutukluların el ve kollarının kelepçelendiğini, kaba dayağa maruz kalan tutukluların doktora çıkarılmadığını belirten Ramazan Elitaş, “Oğlumun bir suçu varsa o da gazete dağıtması, HDP’de yöneticilik yapmasıdır” dedi.
Son 3 aydır tutukluluğa yapılan tüm itirazların dosya üzerinden reddedildiğini belirten Ramazan Elitaş, “Oğlum Kürtçe savunma vermek istediği için ne disiplin soruşturmalarında, ne de diğer soruşturmalarda ifadesi henüz alınabilmiş değil.” dedi.
Ramazan Elitaş, konuyla ilgili toplumsal duyarlılık oluşmaması durumunda önümüzdeki günlerde cezaevlerinde daha kötü tablolarla karşılaşmanın mümkün olduğunu sözlerine ekledi. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Twitter, Spotify gibi birçok siteye erişimde sıkıntı var

SONRAKİ HABER

Açığa almalar yanlışlık değil, açıkça Eğitim Sen'e yönelik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...