21 Ekim 2016 11:42

Veliler, 'proje okul'a karşı İl Milli Eğitim'e yürüdü

Cağaloğlu Anadolu Lisesi önünde bir araya gelen öğrenci velileri, proje okul uygulamasına karşı basın açıklaması yaptı.

Paylaş

Vedat AYDEMİR
Eylem NAZLIER
İstanbul

Proje okul uygulamasına tepkiler artarak sürüyor. Cağaloğlu Anadolu Lisesi önünde bir araya gelen öğrenci velileri "Proje okul" uygulamasına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi, daha sonra sloganlar eşliğinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüdü. Eyleme İstanbul'daki diğer köklü liselerin mezunları, öğrenci velileri, CHP Milletvekili Ali Şeker, Emek Partisi MYK Üyesi Levent Tüzel destek verdi. Ellerinde "Sayın bakan evet projeniz sınıfta kaldı" dövizleri taşıyan veliler daha sonra okul önünde aşure dağıttı, "projeniz değiliz" yazan balonları gökyüzüne bıraktı.

'ENDİŞELİYİZ'

Veliler adına basın açıklanmasını Duygu Yalçıner okudu. Endişeli olduklarını söyleyen Yalçıner, "Bugün burada anneler, babalar, anneanneler, dedeler, teyzeler, halalar, yeğenler toplandık. Çünkü endişeliyiz. Hem bu endişelerimizi sizinle paylaşmak hem de niyeti çocuklarının, bu ülkede yaşayan tüm gençlerin iyiliğinden başka bir şey düşünmeyen veliler olduğumuzun kamuoyu tarafından daha da iyi anlaşılması için aşure ikramı yapmak istedik" dedi. "Bu okullara çocuklarımız çok büyük emeklerle girdiler. Bir çoğumuz kıt imkanlarımızı bir araya getirdik" diyen Yalçıner sözlerini şöyle devam etti: "Çocuklarımız da disiplinli ve özverili çalışmalarıyla bakanlığın yaptığı merkezi sınavda yüzde birlik dilime girerek bu okullara kayıt yaptırmaya hak kazandılar. Okullarımızın yatılı kısımlarında, Türkiye'nin dört bir yanından emeği ile kıt kanaat geçinen vatandaşlarımızın gelecekte bu ülkenin en iyi doktorları, mühendisleri, hukukçuları ve sanatçıları olacak çocukları okumaktadır."

Endişelerinin sadece  öğretmenlerinin gönderilmek istemesiyle sınırlı olmadığını vurgulayan Yalçıner, "Proje okulu denerek okullarımızın, bu okullarda eğitim gören gençlerimizin kaderleri ve geleceklerinin bir kaç kişinin kararına ve keyfi uygulama larına terk edilmesini kabul etmiyoruz. Hiçbir eğitim kurumu ya da meslek örgütünün görüşü alınmadan bir kaç kişi tarafından hazırlanan mevzuat ile yüz yıllık geçmişi olan kurumlarımıza bir günde keyfi olarak müdür ve öğretmen atamalarının önü açılmıştır" dedi. Öğretmen atamalarının  hangi kritere göre gerçekleştiğinin belirsiz olduğunu söyleyen Yalçıner, "Öğretmen atamaları tam okul açılışına denk getirilip bazı okullarda öğretmen kadrosunun yarısından fazlası bir seferde değiştirilerek, hem öğretmenlerinin yaşadıkları   belirsizlikleri aşıp öğrencilerle ilgilenmeleri hem de endişe içindeki öğrencilerimizin derslerle odaklanmaları mümkün olmamış; üstelik tüm proje okullarında ilk bir ay bir çok ders boş geçmiştir. Hatta  daha da ileri gidilerek, yıllardır merkezi sınavla öğrenci alan okullarımıza mülakatla öğrenci alınmasının yolunun açıldığını duyuyoruz. Bu veli ve öğrencilerimize ek kaygılara yol açıyor" diye konuştu.

Yalçıner, "Bizler hem çocuklarımız hem de öğretmenlerinin uzun yıllar uğraşarak ve hak ederek bugünkü konumuna ulaştırdıkları okullarımızın içinin başlatılmasına karşı çıkıyoruz. İstedediğimiz; çocuklarımızın liyakata ve çalışamaya dayalı eşit, çağdaş, parasız,nitelikli ve bilimsel  bir  eğitimi, yaratıcıları ve kendilerine güvenlerini ortaya çıkarıp geliştirecek sosyal bir ortamda almalarının sağlanmasıdır. Kaldı ki proje okul denilen okulların özel bir statüye de ihtiyaçları da yoktur. Bunlar zaten gerek giriş puanı, gerek mezunlarının başarıları gerekse şuna kadar süre gelen liyakata dayalı öğretmen ve yönetici atama kriterleri açısından ülkemizdeki en başarılı okullardır. Milli eğitim Bakanlığı'nın mesaisini, proje okullarının işleyişini kökten değiştirmek yerine, diğer tüm okulları bu okulların seviyesine çıkarmak için kullanmasını beklemek vatandaşlık hakkımızdır" diye konuştu.

'LAİK VE DEMOKRATİK EĞİTİM İÇİN BERABER MÜCADELE EDELİM'

Daha sonra söz alan CHP Milletvekili Ali Şeker ise, laik ve demokratik eğitim kurumlarının yok edilmek istendiğini ifade etti. İktidarın sistematik bir şekilde, bu süreci işlettiğine dikkat çeken Şeker, "İlerici ve aydınların yetiştirdiği demokratları yok ederek, bu okulların yeni beyinler yetiştirmesi engelleniyor" dedi. Öğrencilerin çok emek vererek geldiği bu liselerin birer taş bina gibi gösterilmek istendiğini belirten Şeker, şunları söyledi; "Bizim bu köklü okullarımız taş binadan ibaret değildir. Bunu onların taş kafalarına sokmamız gerekiyor. Bu okullar öğrencisiyle, öğretmenleriyle bu günlere geldi. Bu okulları daha fazla tahrip etmeyin."
Şeker, laik ve demokratik eğitim için hep beraber mücadele edeceklerini aktardı.

SLOGANLARLA İL MİLLİ EĞİTİME YÜRÜDÜLER 

Okul önünde yapılan açıklamalardan sonra Aşure dağıtıldı, "Projeniz değiliz" yazan balonlar gökyüzüne bırakıldı. Sloganlar eşliğinde İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yüründü. Yürüyüş sırasında "Projeniz değiliz", "Bilimsel çağdaş nitelikli eğitim", "Birleşe birleşme kazanacağız" sloganı atıldı. Yüzlerce kişilik kitle İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplandı. İl Milli Eğitim Müdürünü dışarı çağırdı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önüne geldiğinde, “Müdür dışarı” sloganı attı. Burada bir açıklama yapan kitle proje okula karşı mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

PROJE OKUL UYGULAMASINDAN NE VELİ, NE ÖĞRENCİ MEMNUN

Eylemden sonra Evrensel'e konuşan Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nden öğrencisi velisi Recep Tunaboy, proje okulu uygulamasının yanlış olduğunu ayrıca kimsenin proje okullarının içeriğini bilmediğini söyledi. Gelen öğretmenlerinde en az giden öğretmenler kadar değerli olduğunu söyleyen Tunaboy, "Neden iyi öğretmenlerimiz görevden alınıyor da yerine sınavsız, öğretmenler geliyor. Biz bunun sebebini öğrenmek istiyoruz" dedi. Tunaboy, "Burada tıkır tıkır işleyen bir sistem vardı. Bu liselerin, üniversiteye öğrenci sokma oranları çok yüksek. Bu sistemi bozup ne yapacaksınız?" dedi. Öğrencilerin psikolojilerinin bozuk olduğunu söyleyen Tunaboy, ayrıca tiyatro ve müzik odalarının kapatıldığı da aktardı.

Bir diğer Öğrenci velisi ise amacın eğitimin içini boşaltmak, basite indirgemek ve iyi okullarında seviyesinin aşağıya çekmek olduğunu söyledi. "Bu çocuklar belli puanları almış, zeki çocuklar. Öğrenciler için pek bir şey değişmeyecek ama burada ki amaç farkı" şekli durumu özetledi. Çocukların mutlu olmadığını, üzgün olduklarını ve kaygı taşıdıkları belirtildi.

Bir diğer veli, Türkiye'nin en büyük kazanımlarından birisi olan köklü liselerin, "proje okullar" adı altından bitirilmek istendiğini söyledi. "kimse düzgün bir açıklama yapmıyor o yüzden bizde en kötüyü düşünüyoruz" diyen veliler, çocuklarımız üzerinden "ne değiştirilmeye çalışılıyor" diye sordu. Çocuklarının iyi bir geleceğe hazırlanması için daima arkalarında olacaklarını söyleyen veliler, "bu belirsizlik içerisinde çocuklarımıza destek olmak zor" dedi. Öğrenci velisi,  ayrıca anne babalarının karşısında toma ve polislerin olması çocukları kötü etkiliyor dedi.

Okulun çok eski mezunu olan Mehtap Türedioğlu, bu okulun bir ruhu olduğunu, Cağaloğlu Lisesi'ne Her zaman destek olacağını aktardı. "Sinmeyeceğiz, yılmayacağız ve korkmayacağız" diyen Türedioğlu, "Bu okul bir ekol, bu çocuklar asla kabul etmez proje olmayı" dedi.

Evrensel'e konuşan Cağaloğlu Anadolu Lisesi 10. Sınıf öğrencileri, proje okullarının ne anlamada geldiğini bilmediklerini söyledi. Derslerinin bir aydır boş geçtiğini ifade eden öğrenciler, "yeni hocaları karşı bir ön yargımız yok ama Cağaloğlu dediğimiz ruhunu kaybettiriyorlar" dedi. Siyasi olarak hiç bir amaç taşımadıklarını belirten öğrenciler, öğretmenlerinin geri dönmesini istedi.

Proje Okulu uygulamasını kendilerine yapılan büyük bir haksızlık olarak gören 9. Sınıf öğrencisi, "Biz bu okula gelirken, bilinçli bir şekilde geldik ayrıca öğretmen kadrosuna güvendik. Bilgi birikimi yüksek hocaların öğrencisi olma hakkını kazandık ama şuanda elimizden alınıyor" dedi.

Bu eylemlerin devam etmesi halinde kazanacaklarına inanan 12. Sınıf öğrencisi, "Biz dersleri bu hocalar ile sevdik, gittiklerinde yaşadığımız şoku anlatmamız mümkün değil" dedi. En büyük mağdur'un kendileri olduğunu belirten öğrenciler, dersleri boş geçtiğini, "sınavda ne yapacağız bilmiyoruz" diyerek endişesini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Alevi örgütleri: Mezhep ayrımcılığı kaosa sürükler

SONRAKİ HABER

YARSAV'dan Murat Arslan açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa