21 Ekim 2016 11:26

Tutuklu Gazeteci Zehra Doğan’ın iddianamesi hazırlandı

'Terör Örgütü Propagandası Yapmak' ve 'Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma' iddialarıyla suçlanan gazeteci Zehra Doğan’ın iddianamesi hazırlandı.

Paylaş

“Terör Örgütü Propagandası Yapmak”ve “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” iddialarıyla suçlanan Gazeteci Zehra Doğan’ın iddianamesi hazırlandı. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İddianamede, Doğan’ın kolluk kuvveti tutanakları, fotoğraf teşhis tutanakları, adli sicil kaydı, nüfus kayıt örneği delil olarak gösterildi.

Doğan, Mardin’de HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan’ın Danışmanı Mazlum Kavak ile oturduğu kafede 22 Temmuz tarihinde gözaltına alınmış, 23 Temmuz’da ise çıkarıldığı Nusaybin Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Savcılığın başka dosyalar kapsamında soruşturulan sanıkların ifadelerine dayandırdığı iddianamede, “Tüm dosya kapsamında soruşturma neticesinde şüphelinin PKK/KCK terör örgütünün talimatı ile hareket etmesinden dolayı silahlı terör örgütü ile arasında organik bağ kurulduğu, örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğu ve bu suretle örgüt üyesi olduğu yolunda her türlü şüpheden uzak, yeterli delil elde edildiği anlaşılmakta” ifadeleri kullanıldı. İddianamede Doğan’ın, Mardin’de uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında yürütülen operasyonlar sonucunda gözaltına alındığı belirtildi.

‘BEN GAZETECİYİM’

Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başka soruşturma dosyaları kapsamında şüpheli olarak ifadesi alınan 9 kişinin beyanlarına dayanarak Doğan’ın “PKK/KCK ile organik bağlantısı olduğu” iddia edildi. Doğan’ı fotoğrafından teşhis eden sanıklar, “Kanika (Zeynelabidin ve Kışla) mahallesinde bulunan karargaha yanında Bilal Güldem ile birlikte sık sık gelerek dağdan gelen örgüt mensupları ile örgütsel görüşme yapardı, ancak bizim yanımızda konuşmaz baş başa konuşurlardı. Bilal Güldem ile beraber YPS içerisinde silahlı olarak faaliyet yürüten örgüt mensuplarının yüzünü kapattırıp, ellerine kazma kürek verip fotoğraf ve videolarını çekerdi. Bir defasında yaşlı bir teyzenin eline el arabası vererek halk örgüt mensuplarına yardım ediyor gibi örgüt propagandası yapan haberler yapıyordu” şeklinde iddialarda bulundu.

Doğan ise Mardin Cumhuriyet Başsavcılığında verdiği ifadesinde, Mardin’de ikamet ettiğini belirterek Nusaybin’le ilgili haberler yaptığını söylemişti. Aleyhinde beyanda bulunan kişileri tanımadığını söyleyen Doğan, “Ben Kanika (Zeynelabidin ve Kışla ) mahallesine gelmedim. Bilal Güldem'i tanırım. Bilal Gündem de gazetecidir. Bilal Gündem Dicle Haber Ajansında çalışır. Örgüt mensupları ile hiçbir şekilde örgütsel görüşme yapmadım. Bilal Güldem ile birlikte YPS içerisinde silahlı olarak faaliyet yürüten örgüt mensuplarının yüzünü kapattırıp ellerine kazma kürek verip fotoğraf ve videolarını çekmedim. Örgüt propagandası olacak şekilde haberler yapmadım. Zehra Doğan isimli facebook sayfası bana aittir. Dosya kapsamında tespit edilen paylaşımların tamamı bana aittir. Bu paylaşımlar benim haber yaptığım paylaşımlar değildir. Ancak herkesin paylaştığı haberlerdir. Ben resim öğretmenliği mezunu olduğum için de resimler paylaşmıştım. Benim PKK-KCK terör örgütüyle hiçbir bağlantım yoktur. Ben yasal olarak gazetecilik yapmaktayım. Ben sadece işimi yapmaktayım. Gazetecilik işini yaparken beyanlarda belirtilen eylemleri yapmamın imkanı yoktur. Ben ayrıca Türkiye Gazeteciler Sendikasına üyeyim. Teşhiste bulunanların ne için bu şekilde beyanda bulunduklarını bilemiyorum. Üzerime atılan hiçbir suçlamayı kabul etmem," şeklinde savunma yapmıştı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Gözaltına alınan KESK üyeleri serbest bırakılsın'

SONRAKİ HABER

Alevi örgütleri: Mezhep ayrımcılığı kaosa sürükler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...