21 Mayıs 2012 03:21

AB diktası sökmeyecek!

AB’nin borç içinde olan ülkelere dayattığı tasarruf politikalarına Cumartesi günü mali sermayenin kalbi Frankfurt’ta düzenlenen “Blockupy” eylemiyle güçlü bir yanıt verildi. 25 binden fazla kapitalizm karşıtının katıldığı protesto gösterisinde Almanya’nın başını çektiği emperyalist &uu

AB diktası sökmeyecek!
Paylaş
Yücel Özdemir

Bu politikaları hayata geçiren AB, Avrupa Merkez Bankası (AMB)ve IMF troykasına, bir süredir, AMB’nin merkezinin bulunduğu Frankfurt’ta başlayan protestolar, dün büyük bir gösteriye dönüştü.  Büyük bir çoğunluğu Almanya’dan olmak üzere, değişik ülkelerden gelen 25 binden fazla kapitalizm ve küreselleşme karşıtı, AB’yi izlediği politikalardan vazgeçmeye çağırdı. Protestolar sırasında hedefte AB tarafından karar altına alınan ve bütçe açığı hedefini aşan ülkeleri cezalandırmayı öngören Mali İstikrar Paktı vardı.

Renkli ve coşkulu geçen gösteriye, Frankfurt Belediyesi’nin yasak kararı ve kentte olağanüstü hal ilan edilmesine rağmen katılımın yüksek olması, AB politikalarına karşı tepkinin tahmin edilenden de yüksek olduğu şeklinde değerlendirildi.

Çarşamba günü Avrupa Merkez Bankası önünde kurulan çadır kenti dağıtan polis, dört gün boyunca kenti abluka altına aldı. 5 bin resmi polisin ve çok sayıda sivil polisin görevlendirildiği kentte, merkezi tren istasyonu ve bankaların olduğu bölgelerde yoğun önlemler alındı. Kente giriş sırasında kontroller yapıldı ve eyleme katılanlar kimlik taramasından geçirildi.

Alman Anayasası’nda toplanma ve gösteri hakkı güvence altına alınmasına rağmen Cumartesi gününe kadar olan bütün eylemler, çatışmaların çıkacağı gerekçesiyle yasaklandı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında saat 12.00’de Basel Meydanı’nda yapılan mitingle başlayan eyleme Almanya’dan çok sayıda ilerici, küreselleşme karşıtı örgüt ve parti katıldı. Küreselleşme karşıtı ATTAC ve Sol Parti’nin yoğun katılımı dikkat çekti. Ayrıca eyleme destek verdiğini açıklayan Ver.di sendikasının bazı şubeleriyle Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) pankart ve bayraklarıyla gösterideki yerini aldı. Eylem komitesinde yer alan Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) da eyleme katıldı.

Sol Parti Eşbaşkanı Klaus Ernst ve çok sayıda federal ve eyalet parlamentosu milletvekili de yürüyüşteydi. Gösteriye ayrıca, İtalya, Fransa, Hollanda ve Yunanistan’dan da katılım oldu.

Gösteriler sırasında olay çıkaracağı ileri sürülen otonomcu çevreler de güçlü bir katılım gösterdi ve polisin bütün provokasyon girişimlerine rağmen bankalara ve diğer kurumlara yönelik saldırılarda bulunmadı. Böylece olay çıkacağı ileri sürülerek yapılan yasaklamanın tamamen keyfi olduğu görüldü. Başlangıç mitinginde Ver.di Sendikası Baden Würtemberg Şubesi yöneticisi Bernd Rixringer, DİDF Yönetim Kurulu üyesi Çiğdem Ronaesin ve Tunus’tan gelen bir temsilci konuşmalar yaparak, kapitalizme ve AB diktasına karşı güçlerin birleştirilmesi çağrısında bulundu.

Gösteri sırasında en çok “Yaşasın uluslararası dayanışma” sloganı atıldı. Böylece, Almanya’daki ilerici güçlerin Yunan halkının yanında olduğu mesajı verildi.

Yürüyüş güzergahının geçtiği bölgelerde bulunan bankaların önünde yoğun güvenlik önlemleri alan polisler, birçok yerde ara sokaklara girmeyi de engelledi. Yürüyüşün Avrupa Merkez Bankası’nın önünde son bulmasına karşı çıkan polis, bankanın etrafında adeta etten duvar ördü.

Alman mali sermayesinin sembolü olan Detusche Bank’ın ikiz kulelerinin bulunduğu bankalar bölgesine doğu yürüyen göstericiler, bankaların kamulaştırılması, elinde tuttuğu servetin halka dağıtılması, gücünün sınırlandırılması yönünde pankart ve dövizler taşıyan göstericiler burada yaptıkları bir mitingle eylemi bitirdi. “Blockupy Eylem Komitesi sözcüsü Roland Süss burada yaptığı konuşmada, “Bankaların merkezi Frankfurt’ta 25 bin kişi açık bir şekilde haykırıyor: Bizim adımıza Avrupa çapında yoksullaştırma politikası yapamazsınız!”

Yapılan konuşmalarda AB’ye ve mali sermayeye karşı eylemin geç de olsa ilk olduğu, önümüzdeki aylarda yeni eylemelerin yapılacağı duyuruldu. (Frankfurt/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Savaş halklarla kapitalizm arasında

SONRAKİ HABER

‘Kritik’ NATO zirvesi protestolarla başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...