20 Mayıs 2012 06:54

Savaş halklarla kapitalizm arasında

“Radikal sol” koalisyon SYRIZA 17 Haziran seçimleri öncesi anketlerin favorisi olarak öne çıkıyor. Ekonomik darboğaz içindeki ülkelere kemer sıkma politikaları dayatan AB ülkeleri Yunanistan’daki politik gelişmeleri kaygıyla izlerken SYRIZA’nın lideri Aleksis Çipras Guardian’a verdiği mülakatta “Bu

Savaş halklarla kapitalizm arasında
Paylaş

“Kahramanlara ya da kurtarıcılara inanmıyorum” diyen Çipras, hakları için mücadele eden insanlara inandığını belirtti ve kimsenin bir ülkenin onurunu bu derece ayaklar altına alamayacağını ifade etti.
Çipras söyleşisinden çarpıcı notlar şöyle:
*Yunanistan şu anki yolunda devam ederse bu bizi toplumsal bir cehenneme götürür. Eğer birisi savaşırsa, mücadele ederse kazanmak için önemli bir şansı olur ve biz bu mücadeleyi kazanmak için veriyoruz.
*Yunanistan halkı “kemer sıkma yoluyla büyüme”yi içeren neo-liberal şok politikalarının kobayı olarak kullanılıyor. Eğer bu başarılı olursa diğer ülkelere de uygulanacak. Bu deneyi durdurmamız bu yüzden çok önemli. Kazanırsak sadece Yunanistan için değil Avrupa’nın geri kalanı için de kazanacağız.
*Düşman Berlin değil. Bu savaş ülkelerle halklar arasında değil. Bir tarafta işçiler ve halkın geniş kesimleri, diğer taraftaysa küresel kapitalistler, bankerler, borsa vurguncuları, büyük sermaye var. Bu halklarla kapitalizm arasında bir savaş. Ve her savaşta olduğu gibi ön cephede yaşananlar savaşı tayin eder.
*Avrupalı vergi mükellefleri, paraları Yunanistan’a gidiyorsa bunların gerçek bir etkisi olacağını bilmeli. Bu paralar yatırımlara, sağlam kalkınmaya harcanmalı ki Yunanistan borç sorunuyla başa çıkabilsin. Ama şu an bize dayatılan reçeteyle biz borç sorunuyla, gerçek problemimizle yüzleşemiyoruz. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Türkiye içişlerimize karışamaz'

SONRAKİ HABER

AB diktası sökmeyecek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...