21 Ekim 2016 00:59

Musul Amerikalıların Halep Rusların!

Yeni gizli anlaşma; Halep Rusların ve müttefiklerinin, Musul ise ABD ve müttefiklerinin.

Paylaş

Abdulbari ATWAN
Rai al Youm

İtiraf ediyoruz ki Arap bölgemiz ve kriziyle ilgili gelişmelerden söz ettiğimizde ‘komplo’ teorilerine olan inancımızı ilan etmede tereddüt etmeyiz. Bunun nedeni, eleştirmeden, araştırmadan ahkam kesmek için değil. Birikimlerimiz ve hâlâ yaşadıklarımız bu “komploların” ateşidir. Kanımızla, ülkelerimizin istikrarı ve coğrafik bütünlüğü bakımından yüksek bir bedel ödüyoruz.
Bu girişi yazmamızın sebebi, şu an Halep’te yaşanan ağır insani durum ve Suriye halkının dostları da dahil uluslararası toplumun bununla ilgilenmemesi. Kentin sakinlerinin çeyrek milyonundan fazlası boğucu bir kuşatma altında yaşıyor.

ERDOĞAN-PUTİN ANLAŞMASI

Daha önce Halep’in düşmesine izin vermeyeceğini ve (Halep) sakinlerini savunacağını defalarca taahhüt eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çarşamba günü Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Şam Fetih Cephesi veya daha önceki adıyla el Nusra militanlarının Halep’ten çekilmesi konusunda anlaştıklarını ilan etti. Ankara’da, Türkiye’nin 400’e yakın faklı bölgesinden gelen muhtarlarla yaptığı toplantıda; “Bu konuda dostlarımıza gerekli emirleri verdik” dedi. Türkiye Cumhurbaşkanına göre, “ Terörist el Kaide’nin bir kolu olarak görülen Şam Fetih Cephesinin çekilmesi” Halep’e barış getirecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan bu Rus-Türk anlaşmanın başarı şansının olması, kanın akmasının durdurulmasını sağlamak ve kuşatılan masumlarının hayatlarını kurtarmak için önemli bir adım gibi görünüyor. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura’nın belirttiğine göre, Şam Fetih Cephesi militanlarının Halep’teki sayısı 900. Bu sayı; savaş uçaklarına, tanklara ve yüksek savaş kapasitesine sahip Rus-Suriye ittifakı tarafından kentin ele geçirilmesini önleyemez.

CEPHE, MÜTTEFİKLERİNİN KURBANI

Şam Fetih Cephesinin körfezdeki müttefikleri, el Kaide ile ilişkisini kesip adını değiştirmesini istediklerinde, Suriye’deki diğer grupları gibi Arap Amerikan aldatmacasının kurbanı olmuştur.
Liderlerine ve kendisine “terörist” suçlamasının biteceği ve Batı’ya, Suriye’nin geleceğinde bariz bir yeri olan ılımlı bir grup olarak sunulacağı vaadinde bulundular.
El Nusra’nin liderleri bu yemi yuttu ve bu vaatlere inandı. Burada kendisinin sınıflandırılması (ki IŞİD gibi terörist bir cephe olarak nitelendiriliyordu) ve operasyon düzenlemesi için oda oluşturulması noktasında, Amerikan Rus ittifakı olduğunun farkına varamadı.

CEPHENİN BAŞKA SEÇENEĞİ YOK

Şam Fetih Cephesinin, Putin-Erdoğan arasındaki anlaşmayı kabul edip etmeyeceğini bilmiyoruz. Ama bildiğimiz şey bu anlaşmayı kabul edip Halep’in doğusundan çıkma dışında başka bir seçeneği yok. Çünkü reddetmesi durumunda onu, birliklerini ve ona kucak açanları ortadan kaldırmak için bahane verecek.
Bu makalede başlangıçta yaptığımız “komplo” teorisi açık…
Halep Rusların ve müttefiklerinin; Musul Amerikalıların ve müttefiklerinin. Bunun dışındaki her şey çalışılmış bir oyununun bölümleri. Önümüzdeki günlerde, haftalarda ve aylarda korkunç sürprizlerle dolu yeni bölümlere şahit olacağız.
(Çeviren: Ali Karataş)

ÖNCEKİ HABER

Tarihi Liverpool liman grevinin 21. yılı

SONRAKİ HABER

‘Hikayemi sahte bir tarih yaratma telaşı üzerine inşa ettim’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...