21 Ekim 2016 00:50

OHAL, Gebze’de işten atmaların önünü açtı

Gebze'de patronlar OHAL dönemini fırsat bilerek işçileri ya istifa ettiriyor, ya tazminatsız işten atıyor.

Paylaş

Damla ULUDAĞ
Gebze

Patronlar, OHAL’i fırsat olarak kullanmaya devam ediyor. Gebze’de sendikalı olan fabrikalarda daha önce yaşanan işten atmalarda, işçilerin örgütlü tepkisiyle geri adım atılırken, patronlar OHAL dönemini fırsat bilerek işçileri ya istifa ettiriyor, ya tazminatsız işten atıyor.

Gebze’de kurulu bulunan ve EMİS’e bağlı General Electric’te patron, işçiler arasında “gönüllü” işten çıkarmalara başladı. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikada, patron işçilere kıdem ve ihbar tazminatıyla birlikte 3-4 maaş tutarında ödeme yaparak işçilerin işten çıkmalarını istiyor. Önceki ismi Alstom olan General Elecrtic fabrikasında, elektrik trafoları üretiliyor. Fabrikada ilk üretim 5 adet civarındayken bugün mesailerle birlikte işçiler 1 ayda 20’nin üzerinde trafo üretiyor. 16 saat çalışmanın fabrika içerisinde yaygın olduğunu daha önce de söyleyen işçiler, ‘aramızda kalsın’ denilerek zorla mesaiye bırakıldıklarını belirtiyor. Daha önce imzalanan toplu sözleşme döneminde sözleşmelerinin 2 yıl olması için mücadele eden etmişlerdi. Patronun MESS’ten ayrılarak EMİS’e geçmesi üzerine, EMİS’le başlayan sözleşme görüşmelerinde, Kurban Bayramı’nda mesaiye kalmak istemeyen işçilere yüzde 300 mesai ücreti verileceği söylenmişti. Ancak General Electric’teki işçilere verilmesi gereken mesai ücreti market fişine çevrildi ve hâlâ işçilere verilmedi. Bunun ardından şimdi fabrikada, bu “gönüllü” işten çıkartmalar işçilerin içinde tartışma gündemi olmuş durumda. Bu uygulama ile 20’ye yakın işçi TİS görüşmelerinin kritik olduğu bu aşamada istifa dilekçelerini verdi.

PATRON BASKISI ARTIYOR

Gebze TAYSAT Organize Sanayi’de bulunan Mecaplast fabrikasında da işten atmalar devam ediyor. Otomotiv için plastik aksam üreten fabrika içerisinde yıllardır küçülme gündemde. Mecaplast’ın 2 fabrikasında 10’a yakın işçi işten atıldı. Petrol-İş’in örgütlü olduğu fabrikada birer birer işten atılan işçiler tazminatsız olarak çıkarılıyor. İşyerindeki düzene uymadıkları, çalışmadıkları, raporsuz izin aldıkları gerekçesiyle atılan işçiler dava açmaya hazırlanırken patronun elinde liste olduğunu belirten işçiler ise kaygılı. Daha önce imzaladıkları sözleşmenin hemen ardından Mecaplast’ta 1 işçi işten atılmış ve arkadaşlarının yaptıkları eylem ve sendikanın baskısı üzerine 8 saat sonra geri alınmıştı. Bu yaşanan durumda işten atılan bazı işçilerin arada kaynadığını belirten Mecaplast işçileri ise bunun devam etmesinden endişeli.

ZF SACHS’TA TAZMİNATSIZ İŞTEN ATMA

Otomotiv yan sanayi üretimi yapan ZF Sachs Fabrikası’nda 2 işçi mesaiye kalmadığı için işten atıldı. Bursa’da başlayan metal eylemlerinde Türk Metal Sendikası’ndan toplu istifalar yaşanmış ve sendikal bürokrasiye tepkiler gelmişti. Bursa’dan Gebze’ye uzanan bu süreçte ZF Sachs fabrikası işçileri de sendikal bürokrasiye karşı eylemler gerçekleştirmiş ve işçiler toplu olarak sendikadan istifa etmişti. Türk Metal’i devre dışı bırakan ZF Sachs işçileri bugüne kadar herhangi bir sendikal tercih yapmadılar. Mekanik bakım bölümünde çalışan ve işten atılan 2 işçinin tazminatsız olarak çıkarılması işçiler arasında tepkiye neden oldu.

İŞÇİLERE RAPOR VERİLMİYOR

Öte yandan fabrikalarda çalışan işçiler OHAL gerekçesi ile hiçbir sağlık kurumundan rapor alamıyor. Rahatsızlanan ve işe gidemeyen bütün işçiler için de tehlike çanları çalıyor. Rapor alamadıkları için patronlar tazminatsız olarak işten atmalar başlamış durumda.

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Fakültesi öğrencileri endişeli

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe, Manchester United'a 4-1 yenildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...