21 Ekim 2016 00:37

Mülteci çadırlarını bekleyen kış çilesi

Suriye’deki savaş ve yıkım sebebiyle yaklaşık 5 yıldır Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilerin bir bölümü hâlâ çadırlarda yaşıyor.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Suriye’deki savaş ve yıkım sebebiyle yaklaşık 5 yıldır Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilerin bir bölümü hâlâ çadırlarda yaşıyor. Yüreğir’deki İbrahim Tatlıses Bulvarı kenarında bulunan boş arazide kurulan çadırlarda yaşayan mülteciler önümüzdeki kışı nasıl geçireceklerini düşünüyor. İki sene önce aynı çadırlarda Yasmin bebek soğuktan dolayı hayatını kaybetmişti. Geçen iki yıla rağmen çadırda değil bir iyileştirme yapılması battaniye bile verilmedi.  

Çadır içine kurdukları soba ile ısınan mülteciler, ısınmak için yakacaklarının olmadığını belirterek iş bulmakta zorlandıklarını, devletin kendilerine herhangi bir yardımda bulunmadığını söyledi.

ÇOCUKLAR OKULA GİDEMİYOR, PİSLİK İÇİNDE OYNUYOR

İlçe belediyesinin bir kenara bıraktığı seyyar tuvaletin üzerinde yazan “Temiz Yüreğir, Sağlıklı Yaşam” sloganının aksine çadırların kurulu olduğu toprak alan çöp içinde. Çocuklar pis suların içinde yalınayak oyun oynuyor. Koza İlkokulu’nun hemen yanı başında kurulu olan çadırlarda yaşayan çocukların neredeyse hiç birinin okula gitmemesi ise bir başka çelişki. Üstelik okul, Suriyeli mültecilerin Suriye müfredatı ile Arapça eğitim görebildikleri geçici eğitim merkezi olarak belirlenmiş okullardan.

ÇOCUKLAR HASTA VE AÇ

Çadırlar arasında koşuşturan çocukların çoğu hasta görünümlü. Aileler çadırlarda herhangi bir sağlık taramasının yapılmadığını söylüyor. Ablasının kucağındaki hasta çocuğunu gösteren Şaban Esad, çocuğu hastaneye götürdüğünü ancak ilaçların hepsini alamamış. Cildi kurumuş ve elleri buruşmuş olan çocuğunu gösteren Esad’ın 10 çocuğu var ve torunları. Kalabalık bir aileye sahip olan Esad, sadece 3 oğlu çalışıyor onlar da hamallık yapıyor. Üç kişinin aldığı paranın yetmediğini, çocuğunun iyileşebilmesi için sağlıklı beslenmesi gerektiğini belirten Esad, çadırlarda perişan olduklarını, devletin kendileriyle ilgilenmesini istiyor. 

ÖNCEKİ HABER

Suriye'den Türkiye'ye 'hava sahası' uyarısı

SONRAKİ HABER

Adana'da Emniyet Müdürlüğü yakınındaki çöpte patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...