20 Ekim 2016 12:44

Menderes Samancılar: Aynı sömürü devam ediyor

Antalya Film Festivali'nde Kıvanç Sezer'in yazıp yönetiği, başrolünü Menderes Samancılar'ın üstlendiği Babamın Kanatları filminin gösterimi yapıldı.

Paylaş

Gonca GER
Antalya

53. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde Kıvanç Sezer'in yazıp yönetiği, başrolünü Menderes Samancılar'ın üstlendiği Babamın Kanatları filminin gösterimi yapıldı. Ulusal yarışma kategorisinde yer alan filmin oyuncuları ve yönetmeni gösterimin sonunda seyircilerin sorularını yanıtladı. Filmi çekip bitirdiklerini, ancak inşaatlarda aynı sömürünün devam ettiğini söyleyen Oyuıncu Menderes Samancılar, “Aynı sorun sinema sektöründe yaşanıyor ve sorunlar hâlâ çözülmedi” dedi.

İşçilerin yaşadığı emek sömürüsünü ve iş cinayetlerini konu edinen Babamın Kanatları; inşaat işçisi İbrahim'in memleketinden ve ailesinden uzakta çalışmak zorunda kalmasını, yeğeni Yusuf 'un da inşaat işinde çalırken işinde yükselme hayallerini ve umutlarını anlatıyor.

‘İŞÇİLERİ EMEĞİYLE GÖRÜNÜR KILMAYA ÇALIŞTIK’

Okul inşaatında çalışırken düşerek hayatını kaybeden üniversitesi öğrencisi Ömer Çetin'in ölümünden etkilenerek filmi çekmeye karar verdiğini söyleyen Yönetmen Kıvanç Sezer “İşçileri emeğiyle görünür kılınabilen ve buradaki çelişkileri anlatabilen bir film ortaya koymaya çalıştık” dedi. Filmde inşaat işçilerinin yanı sıra başka sektörde çalışanların da yaşadıklarını da aktarmak istediğini belirten Sezer, Yusuf ve Nihal'in aşkı üzerinden aslında hem Yusuf'un işinde yükselme hayallerini ve umutlarını hem de Nihal gibi mağazarlarda çalışan emekçilerin durumunu görünür kılmayı hedeflerdiklerini anlatttı. Sezer, “Bu tür mağazalarda günde belki on iki saat, hiç oturmadan zorlu şartlarda çalışan emekçiler var. Böyle farklı emekçi bir karakteri de işin içine sokmak istedim” diye konuştu.

‘İSTEDİĞİMİZ EMEĞİMİZE, HAKKIMIZA SAHİP OLMAK’

“Filmi çektik bitti ama inşaatlarda aynı zulüm ve sömürü devam ediyor” diyen filmin oyuncusu Menderes Samancılar da Türkiye’de emek varsa karşısında çözümsüzlük olduğunu söyledi. Samancılar, “Nasıl ki bugün inşaat sektöründe sorun çözülmediyse, sinema sektöründe de sorun çözülememiştir. Biz yıllarca bunun mücadelesini verdik. Bu demektir ki bir duvarla karşı karşıyayız. Maalesef bizim içimizde de Yusuflar var.” şeklinde ifade etti.

Samancılar sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer sanatla, emekle uğraşıyorsan devleti karşına alacaksın. Bizzat devleti karşımıza aldığımızı düşünüyoruz. Bu anlamda sadece istediğimiz emeğimize, hakkımıza sahip olmak. Eğer bunu yapmak, savunmak bu ülkede suçsa biz zaten hepimiz suçluyuz. Biz işçilerin emeğinden, mücadelesinden bahsediyoruz. Hiçbir emek emekçiye geri dönmemiştir. Umuttan ve emekten yanayız. Umuyorum ki ülkemi aydınlık ve parlak günler bekliyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Zuhal Güneş’in işe iade davası ertelendi

SONRAKİ HABER

‘Tereddüt’ Türkiye galasını Antalya Film Festivali’nde yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...