20 Ekim 2016 10:38

İbadi: Musul’de beklenenden hızlı ilerliyoruz

Musul Operasyonu ile ilgili açıklama ayapan Irak Başbakanı Haydar İbadi , “Beklediğimizden daha hızlı ilerliyoruz” dedi.

Paylaş

Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’u IŞİD’den almak için başlatılan operasyon 4’üncü gününe girerken, Federal Kürdistan Yönetimine bağlı peşmege güçleri dün sabah 3 koldan Musul'a yönelik harekat başlattı. Irak Başbakanı Haydar İbadi de, “Beklediğimizden daha hızlı ilerliyoruz” dedi. Öte yandan kentten Suriye’ye doğru göç devam ediyor. 

Haziran 2014’ten bu yana IŞİD’in elinde bulunan Musul’un geri alınması için ABD desteğiyle geçtiğimiz pazartesi günü başlatılan kara harekatına Irak ordusunun yanı sıra Şii ve Sünni milisler de katılıyor. 

‘BEKLEDİĞİMİZDEN HIZLI İLERLİYORUZ’ 

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen ve Musul operasyonunun görüşüleceği toplantıya video konferans yoluyla katılan Irak Başbakanı İbadi, operasyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İbadi, “Güçlerimiz, kasabalara doğru düşündüğümüzden ve planladığımızdan daha hızlı ilerliyor ediyor” dedi. İbadi, “Savaş alanında hiçbir insan hakları ihlaline izin vermeyeceğiz” diye de ekledi. Toplantının açılışını yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise Musul’daki IŞİD militanlarının örgütün başkent ilan ettiği Rakka’ya gittiğine dair ellerinde kanıt olduğunu belirterek, “Orada yeniden organize olmalarını engellemek için her şeyi yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

İHA DÜŞÜRDÜLER

Öte yandan Peşmerge Güçleri, Musul’un Tılskof, Naveran ve Başika cephelerinde harekete geçti. Bölgede bulunan Rudaw muhabiri Senger Abdurrahman, peşmergenin, Tılskof Cephesi’nde örgüt hedeflerini, tank, top ve havan atışlarıyla vurmaya başladığını bildirdi. Başika Cephesi’ndeki peşmerge birlikleri de, IŞİD’e karşı harekete geçmek için hazır bulunuyor. Başika Cephesi’nden bildiren Rudaw muhabiri Hiwa Hüsameddin, peşmergelerin tüm hazırlıklarını tamamladığını, saldırıya geçmek için talimat beklediğini bildirdi.

Naveran Cephesi’nde bulunan Rûdaw muhabiri Eyub Nısri de, mevzilerin yıkılıp harekete geçildiğini aktardı.  IŞİD’in bir insansız hava aracının (İHA) da bölgede peşmergeler tarafından düşürüldüğü kaydedildi. 6 Ağustos 2014’ten beri bu cephede ilk kez ilerlemeye başlandı.

‘IŞİD LİDERLERİ MUSUL’DAN KAÇIYOR’

Uluslararası koalisyon güçlerinin komutanlarından ABD’li Tümgeneral Gary Volesky, ‘Irak güvenlik güçlerinin operasyonda ivmeyi yakaladığına dair şüphe olmadığını’ söyledi.
Volesky, “Musul’dan dışarı doğru hareketlilik gördük. Liderlerin kenti terk ettiklerine dair emareler var” dedi. Bununla birlikte Volesky kimin kentte ayrıldığı ya da ayrılanların nereye gittiğine dair bir açıklamada bulunmadı. IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin nerede olduğu bilinmiyor. Bazı haberlere göre Bağdadi, Musul’da bulunuyor. IŞİD liderinin Musul’dan kaçtığı da iddialar arasında. Volesky, birçok yabancı savaşçının kentte kalması beklediklerini çünkü bu kişilerin yerel savaşçılar gibi başka yerlere kolayca sızamayacağını söyledi.

‘MUSUL’DAN AYRILANLAR ZOR ŞARTLARLA KARŞI KARŞIYA’

ULUSLARARASI yardım kuruluşu Save the Children (Çocukları Kurtarın), son 10 günde yaklaşık 5000 kişinin kentten ayrılarak Suriye’ye geçtiğini açıkladı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Musul’dan ayrılan sivillerin Suriye’deki El-Hol mülteci kampına yerleştirildiğini belirtti. Kamptaki koşulların kötü olduğu ve kapasitesinin üzerinde insanı ağırladığı belirtiliyor. BBC muhabiri Richard Galpin, sivillerin bir süre burada tutulduktan sonra Irak içinde güvenli bir bölgeye yerleştirileceğini söyledi. Operasyon kapsamında yoğun hava ve kara bombardımanı yapılıyor.Image copyrightAFP Galpin, “Sivillerin büyük gruplar halinde kenti terk etmesi, IŞİD’in kentten ayrılan kişlieri durduramadığı anlamına gelebilir” dedi. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Îlham Ehmed’den ‘TSK, ÖSO ve IŞİD birlikte saldırdı’ iddiası

SONRAKİ HABER

Avrupa Parlamentosu heyeti OHAL'le tanıştı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...