19 Ekim 2016 19:42

Öz Gıda-İş işçi simsarlığına soyundu

Öz Gıda-İş Sendikası Karadeniz Şube Başkanı Sultan Karadağ, 'işçi kiralamak' için özel istihdam bürosu açma talebinde bulundu.

Paylaş

Öz Gıda-İş Sendikası Karadeniz Şube Başkanı Sultan Karadağ, “Yeni kurulacak olan özel istihdam bürolarının bölgemizde sendikamız tarafından kurulması noktasında yetki talebinde bulunuyoruz” çağrısını yaptı. Bu açıklamaya tepki göstererek “Talep edilen şey düpedüz işçi simsarlığından başka bir şey değildir” diyen DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, çözümün tüm işçilerin kadroya alınması olduğunu belirterek mücadele çağrısında bulundu. 
Rizeninsesi.com’dan Bayram Ali Kavalcı’nın haberine göre Hak-İş’e bağlı, Öz Gıda-İş Sendikası Karadeniz Rize Şube Başkanı Sultan Karadağ, Öz Gıda-İş Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Ali Hançeroğlu ve Doğu Karadeniz Rize Şube yönetim kurulu üyeleriyle Rize Sea Garden’de basın toplantısı düzenledi. ÇAYKUR’da mevsimlik olarak çalışan işçilerin, yılın 7 ayı boşta kaldıklarını ve bu süre içerisinde işsizlik fonundan da faydalanamadıklarını belirten Sultan Karadağ, buna çözüm olarak da kamuoyunda kiralık işçilik diye bilinen kanun kapsamında, patronlara işçi kiralayan özel istihdam bürolarını gösterdi. Karadağ, “Yeni kurulacak olan özel istihdam bürolarının bölgemizde sendikamız tarafından kurulması noktasında yetki talebinde bulunuyoruz” diye konuştu.

TALEP EDİLEN, İŞÇİ SİMSARLIĞI

Karadağ’ın bu açıklamasına DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan tepki gösterdi. ÇAYKUR’da en temel sorunun mevsimlik işçilerin kadrolu ve güvenceli çalışma hakkının olmaması olduğunu dile getiren Aslan, “Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Hançeroğlu ve Doğu Karadeniz Şube Başkanı Sultan Karadağ yaptığı açıklamalarda, AKP Hükümeti tarafından çıkartılan özel istihdam büroları yasası, yani kiralık işçilik, işçinin kölece alınıp satılmasına neden olan yasaya karşı çıkmak yerine, özel istihdam bürolarının kendi sendikaları tarafından kurulması için yasa değişikliği isteyen bir noktaya gelmişlerdir. Öz Gıda-İş Sendikası yöneticilerinin tutumu ibretlik ve utanç vericidir. İşçileri kölece alınıp satılmasının kendi sendikaları eliyle yapmak istemeleri, işçilere nasıl bir değer biçtiklerinin göstergesidir. Talep edilen şey düpedüz işçi simsarlığından başka bir şey değildir. Sözleşmeleri işçilere sormadan imzalayan, işçileri masa başında ‘satan’ bir anlayış şimdi işçileri özel istihdam büroları aracılığıyla kendilerinin yapmak istemesi tarihe geçecek kara bir lekedir. Bir sendikacı olarak kiralık işçiliğe karşı mücadele etmeleri gerekirken, işçileri biz kiralayalım diyen zihniyet eninde, sonunda işçilerin tokadını yiyecektir” dedi.

ÇÖZÜM, İŞÇİLERİN KADROYA ALINMASI

ÇAYKUR’da yetkili olan Öz Gıda-İş Sendikasının işçilerin duygularını sömürdüğünü belirten Aslan, şöyle devam etti: “Eğer mevsimlik işçilerin kadroya alınmasını istiyorlarsa yapacakları iş, yeni dönem toplu iş sözleşmesinde mevsimlik işçiye kadro sorununu çözecek maddelerin konmasıdır. İşçiler kadroya alınana kadar mücadelenin sürdürülmesidir. İki dönemdir yapılan toplu iş sözleşmelerinde kazanım sağlamayan ve sıfıra yakın sözleşme imzalayan, işçilerin hiçbir görüşüne başvurmayan bir anlayışla hareket eden Öz Gıda-İş Sendikası yöneticileri mevsimlik işçilerin sorunlarının çözemezler.”
Seyit Aslan ÇAYKUR işçilerine de şu çağrıyı yaptı: “Sendikamız tüm işçilerin kadroya alınması, önümüzdeki dönem toplu iş sözleşmesinin işçiler lehine sonuçlanması, kiralık işçilik yasasının geri çekilmesi, kıdem tazminatının gasbına karşı tüm ÇAYKUR işçilerini mücadele etmeye ve haklarını kazanmaya çağırmaktadır. Sendikamız önümüzdeki aylarda mevsimlik işçilerin kadroya alınması, ÇAYKUR’da işçinin onuruna yakışır bir toplu iş sözleşmesinin yapılması için, sendikamıza üye olan olmayan tüm işçilerle birlikte mücadeleyi örgütlemek üzere hazırlıklarını sürdürmektedir. ÇAYKUR’da kayıtsız, şartsız, amasız, fakatsız tüm mevsimlik işçiye kadro talep ediyoruz.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cem Bialetti işçileri: Hakkımızı alana kadar direneceğiz

SONRAKİ HABER

Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi maçında Napoli'yi 3-2 yendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...