19 Ekim 2016 17:09

Sözü olan kadın futbolcular Karşı Lig’de

Karşı Lig'de mücadele eden ve futbolun sadece erkek oyunu olmadığını ispatlayan kadın futbolcuların formalarındaki isimler dikkat çekiyor.

Paylaş

Gezi direnişinden sonra ortaya çıkan “Endüstriyel futbola, ırkçılığa ve milliyetçiliğe, cinsiyetçiliğe, her türlü nefret söylemine ve ayrımcılığa Karşı Lig”, dördüncü sezonunda sahalara merhaba derken, oyuncular yaşanan politik gelişmelere de duyarsız kalmayarak mesaj içeren pankartlarını sahaya yansıtıyor. Her pazar günü saat 13.00-18.00 saatleri arasında Kadıköy’de bulunan Küçükandonyadis Tesislerinde bir araya gelen futbolcular, kadın erkek oyuncu eşitliğine önem veriyor.  Her sene farklı takımların yer aldığı ligde bu sezon 16 takım karşılaşırken, Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumuna karşı maç yapan oyuncuları izlemek için gelen aileler ise tribünlerdeki yerlerini alıyor.
Futbolun sadece erkek oyunu olmadığını ispatlayan kadın futbolcuların formalarındaki isimler ise dikkat çekiyor. Kiminin arkasında IŞİD’e karşı savaşırken ölümsüzleşen Arîn Mirkan kiminin ise Lilith yazıyor. Şiddet ve küfre yer olmayan sahada 0-0 biten bir maç ise hiç yok. Eğlenmenin amaçlandığı ligin ilk haftasında ise Mor Barikat/Barikat ve Mülksüzler ile Keskesor ve Fahrenayt gibi pek çok takım karşılaştı. 

‘AMACIMIZ DAHA ÇOK KADIN SAYISI İLE SAHADA OYNAMAK’

Mülksüzler takımının oyuncularından ve Karşı Lig başladığından beri sahada olan Ferda Sayın, ligin oluşma nedenlerinden birinin futbolun erkek oyunu olduğu algısını yıkmak olduğunu söyledi. Sayın, “Futbolun gerek sahada gerek tribünde kadın ayağını oluşturmak, yani kadınlar olarak, ‘Biz sahadayız, oynuyorsak siz de bunun erkek oyunu olmadığını anlamak durumundasınız ve küfretmeyeceksiniz. Kadınlarla oynamayı kadınlarla hayatın her alanında olduğu gibi burada da durmayı bileceksiniz’ demek için buradayız” dedi. Amaçlarının daha çok kadın sayısı ile sahada oynamak ve alternatif farklı bir kültür oluşturabilmek olduğunu söyleyen Sayın, oyunun hakemsiz, kuralsız ve şiddetten uzak oynandığını belirtti.
Sayın, her sene çocuklar için spor malzemesi, okul kıyafetleri almak gibi farklı sorumluluk projeleri amaçladıklarını da dile getirdi. Sayın, “Genellikle oyunlarımız gündem üzerinden gidiyor. Karşılıklı oynadığımız takımla da diyalog halinde oluyoruz. Örneğin, kadın cinayetleri gündemdeyse onun üzerinden mesajlarımızı sahaya yansıtıyoruz” dedi.

‘ÇOK SÖZÜMÜZ VAR’

Mor Barikat/Barikat takımının oyuncularından Arjin Kuleci ise, kendisinin ve taraftar grubunun lige katılmasındaki amacını ise şu sözlere anlattı: “Kadın, erkek bütün herkesin faşizme karşı uygulanan baskılara karşı birlikte hareket etmek olduğunu göstermek için buradayım. Kadınlar için de söyleyeceğimiz çok sözümüz var. Faşizmden bütün milletçe çektiğimiz şey aynı. Çok sözümüz var ve biz her hafta başka bir şey söylemek için burada olacağız.” 
Hedeflerinin ligi duyurarak taraftarları Karşı Lig’e çekmek olduğunu belirten Kuleci, alternatif futbol oynayabilmenin önemli olduğunu söyleyerek şu çağrıda bulundu: “Farklı alternatif bir kültür oluşturmak önemli. Bir arada durabilmemizin yollarından birinin birlikte oyun oynayabilmemizden geçtiğine inanıyorum. Çünkü çocuklar din, dil, ırk, ayrımı yapmadan oyun oynarlar. Biz de onu yetişkinler olarak, kadın erkek olarak bir arada yapmak istiyoruz. O yüzden insanlar gelip izlesinler, oynasınlar.” (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Beyşehir'de servis devrildi: 23 öğrenci ve şoför yaralandı

SONRAKİ HABER

Filipinler’de polis, aracını halkın üzerine sürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...