19 Ekim 2016 11:25

Demirtaş: Başkanlık referandumunda hayır diyeceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Nisan ayında gerçekleşebileceği konuşulan başkanlık referandumunda hayır kampanyası yürüteceklerini söyledi.

Paylaş

Diyarbakır'da 11 Ekim’de düzenlenen operasyonda HDP ve DBP il, ilçe eş başkanları ile yöneticilerinin gözaltına alınmasına ilişkin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Diyarbakır İl Örgütü’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Demirtaş’ın yanı sıra HDP Diyarbakır Milletvekilleri ve yöneticiler de katıldı.

HDP ve DBP’ye yönelik operasyonlarda 34’ü eşbaşkan olmak üzere toplam 62 kişinin gözaltına alındığını belirten Demirtaş, 11 Ekim’den bu yana gözaltına alınanların geçersiz sebeplerle tutulduğunu aktardı. HDP ve DBP’lilerin kapalı spor salonunda tutulduğunu söyleyen Demirtaş, üzerinden bir hafta geçmesine rağmen henüz tek bir kişinin ifadesi dahi alınmadığına dikkat çekti. 

'ARKADAŞLARIMIZI SERBEST BIRAKIN'

Demirtaş’ın konuşmasından satır başları şöyle:

"İktidarın bizden rahatsız olmasını anlayışla karşılıyoruz. Bize yönelik sert eleştirilerini anlayabiliyoruz. Ancak bu işe yargının karıştırılmasını kabul etmiyoruz. Diyarbakır yargısı ve Emniyet Müdürlüğü’ne çağrı yapıyoruz. Yaptıklarınız hukuka aykırıdır. Operasyonların bir misilleme olduğu açıklamaları vahim bir durum. HDP ve DBP’nin yöneticilerine yönelik misilleme demokrasiye karşıdır. Siyasi cinayetlere karşı olduğumuzu açıkladık. HDP’nin tavrı budur. Bütün bu olanların faturasını HDP’ye çıkaranlar yanlış yolda. Diyarbakır Valisi’ne çağrı yapıyoruz. Arkadaşlarımıza yapılan hukuksuzluğa son verilsin. Rehine gibi adeta intikam alırcasına yasa dışı işlem yapılıyor. Ellerinde arkadaşlarımızı suçlayacak bir şey yok. Dicle’de siyasi cinayet ardından arkadaşlarımızı bir müddet tutacaklarını itiraf ettiler. Önce yakalama sonra delil arama peşine düştüler. 

Arkadaşlarımızın arasında ağır hastalar var. Bakıma muhtaç arkadaşlarımız var. İntikam hırsıyla arkadaşlarımızın cezalandırılmasını Amed halkı sessiz kalmayacaktır. Gözaltı süresinin uzatılmasının hiçbir anlamı yok. Soracakları bir soru yoksa arkadaşlarımızı neden gözaltına aldılar. Modern hukuk ve yasalar bir birine karıştırılırsa olmaz. Toplum hukuk ve yargıdan mağdur oluyorsa artık toplumu yönetemezsiniz. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı. Gerilimi tırmandırmanın bir anlamı yok. Gerilimi tırmandırmak aklını yitirmiş devlet yöneticilerinin işidir. Türkiye’nin güvene, güvenliğe ihtiyacı var. Hükümet bunları yapmalı. Aksine nasıl iç barışa doğru gidilebilinir. HDP ve DBP’ye yönelik rehin alma ve misilleme yapmaktan vazgeçilmelidir. 

‘SİYASETİN ÖNÜNÜ KAPATMAK ŞİDDETİN YOLUNU AÇAR' 

Gözaltındaki insanlık dışı uygulamalar devam ediyor. On binlere insan darbe gerekçesiyle gözaltına alınmış durumda. Ülkenin demokrasi si için mücadele edenler ile mücadele ediliyor. Diyarbakır Valisi partimizi beğenmek zorunda değil, ancak saygı duymak zorundalar. Partimiz burada Türkiye’nin üçüncü büyük, Amed’in birinci büyük partisi değilmiş gibi davranamazlar. Bu sadece şiddeti körükleyecektir. Bunu yapanlar demokratik siyasetin yollarını kapatarak şiddetin yolunu açarlar. Bizim yapacağımız alternatif siyaseti geliştirmektir. 

Avukat arkadaşlarımız gözaltındakiler için 3 kez itiraz etti, ancak reddedildi. Buna karşı arkadaşlarımız bireysel Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunacak. TV’ler de kapattı. Zarok TV kapatıldı. Kürtçe eğitim veren Ferzad Kemanger okulunu kapattılar. Birileri Diyarbakır halkının sabrını taşımak istiyor. Bu yanlışlardan bir an önce dönmelerini istiyoruz."

'TÜRKİYE MUSUL HALKIYLA OLMALI' 

Gazetecilerin Türkiye’nin Musul operasyonuna katılma isteğine ilişkin sorusunu yanıtlayan Demirtaş, "Türkiye’nin neden Musul operasyonuna katılmak istediğini Misak-i Milli sınırları kapsamında olduğunu Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklıyor zaten. Niyeti buysa bu bölgede yeni savaşlara giden yolun taşlarını döşemekten başka bir şey değildir. Türkiye’nin müdahalesi olacaksa o da gerçek Musul halkının Musul’a dönmesi, göç edeceklere yardım etme temelinde olmalıdır. Böyle olursa destekleriz, sınırları karıştırırsa HDP olarak karşı duracağız. Kimse Türkiye’nin Musul’a girmesini istemiyor" dedi. 

Demirtaş, Türkiye’nin durumunun Osmanlı’nın çöküş dönemine benzediğine dönük soruya ise şu yanıtı verdi: "Osmanlı dönemindeki bir çöküşü yaşıyor. AKP iktidarı at gözlüğünü takmış, ülkeyi uçuruma götürüyor. HDP olarak iktidarı akli selim davranmaya ve Türkiye toplumuna gerçekleri anlatmaya çalışıyoruz. Kürt halkının haklarının tanınması, Rojava’daki bütün partilerle doğru ilişkiler kurulması, mezhepsel politikalardan vazgeçmesi, Aleviler açısından önemli adımlar atması lazım. Bunları yapacak bir akıl var mı Ankara’da, yok. Ya sinmiş, korkmuşlar ya da jöle sürüp ortada dolaşıyorlar."

HDP’li milletvekillerinin tutuklanacağı dair söylentileri de değerlendiren Demirtaş, "Sürekli savcılara talimatlar veriliyor. HDP milletvekilleri kolay lokma değil. Sokak sokak çalışma yapıyoruz. 'Vekilime dokunma' eylemlerinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kadın meclisleri, belediyelerimizle çalışmalarımızı yapıyoruz. Bunu yapabilirler, ama bilmeliler ki kurbanlık koyun değiliz. Biz halkımızın kazanımlarını büyütecek kadar mücadele içindeyiz. Halkımız da bunun farkında olması gerekir" diye konuştu. 

'SINIR ÖTESİ OPERASYON TARTIŞILIYOR'

Demirtaş, olası sınır ötesi operasyona ilişkin ise "Ankara kulislerinde sınır ötesi operasyon tartışılıyor. Sınır ötesi operasyon ve güvenlik bölgesi de beraberinde tartışılıyor ve sınıra yığınak yapılıyor. Her ülke güvenliğini sağlamalı ama toprak işgalini yapmamalı ve insan haklarından vazgeçmeli. Saddam’ın Kuveyt’in topraklarını işgal etti ama sonu ne oldu gördük. Hükümetin galiba öyle bir niyeti var, ama bundan vazgeçmeli" değerlendirmesi yaptı.

Son olarak bugün AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın gündeme attığı başkanlık ve referandum konusunda değerlendirmede bulunan Demirtaş, "Demokrasi olacak mı olmayacak mı? Demokrasi işleyişi olacak mı? Parlamento devlet başkanını denetleyecek mi? Adalet güçlü mü? Biz bunlara bakarız. Bunlar olmasa diktatörlük olur. Fiili olarak yapılan da kusura bakmayın beyefendi diktatörlük yapıyor. Parlamentoda oyumuz hayırdır. Referandumda da hayır kampanyasını yürüteceğiz. Bu ülkenin demokrasiye ihtiyaç var. Ülkenin başkana değil demokrasiye ihtiyacı var" dedi. 

Açıklamanın ardından Demirtaş, gözaltı ve tutuklamaların odağındaki DBP'nin İl Örgütü'ne destek ziyaretinde bulundu. 

ÖNCEKİ HABER

Torunlar iş cinayetinde TOKİ yetkilileri de yargılanacak 

SONRAKİ HABER

İşten atılan Senkromeç işçileri Birleşik Metal'e öfkeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...