19 Ekim 2016 11:20

Torunlar iş cinayetinde TOKİ yetkilileri de yargılanacak 

10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinde TOKİ yöneticileri de, sorumluluğu olduğu gerekçesiyle yargılanacak. 

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

İSTANBUL Mecidiyeköy’de Torunlar Center’da meydana gelen ve 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinde TOKİ yöneticileri de, sorumluluğu olduğu gerekçesiyle yargılanacak. 
İş cinayetiyle ilgili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, inşaatın bulunduğu arsanın devri için gerekli bedelin yüklenici firma tarafından idare hesaplarına aktarılması nedeniyle söz konusu arsanın 27 Haziran 2013 tarihi itibariyle yüklenici firmaya devredebilme imkanı olduğu belirtildi. Buna karşın yüklenici firma ile TOKİ arasında imzalanan mutabakat metnine göre tapu devir işlemleri için yüklenici firmaya 31 Aralık 2014 tarihine kadar süre tanındığı ifade edilen iddianamede, tapu devir işlemlerinin ancak 26 Kasım 2014 tarihinde gerçekleştirildiği kaydedildi. İddianamede iş cinayetinin 6 Eylül 2014’te gerçekleştiği belirtilerek, devirin işçi ölümlerinden sonra olması nedeniyle idarenin hukuki sorumluluğunun devam ettiği belirtildi. 

TOKİ KONTROL HİZMETİNİ YERİNE GETİRMEDİ

İddianamede 26 Kasım 2014 tarihine kadar TOKİ ile yüklenici firma arasında imzalanan 10 Kasım 2010 tarihli sözleşmenin “İşin kontrolü” başlıklı 14. maddesine 
göre TOKİ tarafından söz konusu inşaat ile ilgili müşavirlik ve kontrollük hizmetlerinde etkili hizmet sunulmadığı da kaydedildi. İddianamede TOKİ’nin etkin ve etkili müşavirlik hizmeti sunmadığı gibi söz konusu hizmeti 2014 yılı içinde ciddi şekilde aksattığı dile getirildi.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAKTAN YARGILANACAKLAR

İddianameye göre TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Aliseydi Karaoğlu, TOKİ 4 No' lu Uygulama Dairesi Başkanı Niyazi Özdemir, TOKİ görevlileri Ömer Caniklioğlu, Temel Emrah Bıyıklıoğlu, Zuhal Dalkılıç ve M. Rıfat Çağal’ın, “kamu zararına neden olarak görevi kötüye kullanma” iddiasıyla yargılanacak. TOKİ görevlilerinin yargılanacağı davanın ilk duruşması 1 Mart’ta İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

SGK VE BELEDİYE YETKİLİLERİ DE YARGILANSIN

Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan işçi ailelerinin avukatlarından Yıldız İmrek, TOKİ hakkında dava açılmasının önemli olduğu belirtti. İmrek, şunları söyledi: “Çünkü bariz bir şekilde Torunlar şirketi kamu gücünü kötüye kullanarak kendine olanak yaratmış. Buna karşılık iş güvenliği denetim sorumluluğunu da yerine getirmemiştir.” İş cinayetinde SGK ve belediye görevlilerinin de sorumluluğunun olduğuna dikkat çeken İmrek, onlar hakkında dava açılmamasının eksiklik olduğunu vurguladı. 

 {{91389}}

ÖNCEKİ HABER

Kitap yok ama öğrencinin eteği-saçı dert ediliyor

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Başkanlık referandumunda hayır diyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...