19 Ekim 2016 10:50

Kitap yok ama öğrencinin eteği-saçı dert ediliyor

Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi bu yılın 'Bir aylık okul durum raporu'nu açıkladı.

Paylaş

Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi bu yılın “Bir aylık okul durum raporu"nu açıkladı. 5 ilde yapılan anketlere göre birçok okulda kitap, laboratuvar ve ders kitabı eksiği var. Okullarda eksik olmayan tek şey ise öğrencilerin kılık kıyafetine karışılması, 15 Temmuz etkinlikleri ve öğrencilerden aidat adı altında toplanan bağışlar.

Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi "1 aylık okul durum raporu”nu Milli Eğitim Bakanlığı önünde açıkladı.  Artvin, Kocaeli, İzmir, İstanbul ve Ankara’da okul önlerinde öğretmen ve velilerle yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan raporun sonuçlarını öğrenci velisi Şemsettin Yaşar okudu. Ankete katılan velilerin yüzde 82’inin yeni eğitim öğretim yılının ilk ayında en önemli sorun olarak ders kitaplarının olmamasını gördüklerini söyledi. İlkokul ve ortaokullarda en çok Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Müzik ve Sosyal Bilgiler ders kitapları, liselerde Türk Dili ve Edebiyatı, Felsefe ve Din dersi kitaplarının dağıtımında eksiklik olduğunu belirten Yaşar, yine kitapların ve diğer materyallerin hazırlanmasında ve basılmasında iktidarın siyasi kaygılarla hareket ettiğini düşünen veli oranının ise yüzde 89 olduğunu kaydetti. Raporda bir başka dikkat çeken unsur da okullarda 15 Temmuz yapılan 15 Temmuz etkinlikleri. Ankete katılan velilerin yüzde 73‘ünün iktidarın eğitim alanında da 15 Temmuz Darbe Girişimini kendisi için fırsata çevirdiğini düşündüğünü aktaran Yaşar, yine velilerin yüzde mülakatla öğretmen atamalarına karşı çıktıklarını ve başka cemaatlere kadro verileceğini düşündüklerini söyledi. Yaşar, “Ankete katılanların yüzde 70’i okulların açıldığı ilk hafta gerçekleştirilen 15 Temmuz etkinliklerinde çocuklara dağıtılan broşürlerin, izletilen videoların, okunan şiirlerin çocukların düzeylerine, yaş özelliklerine uygun olmadığını ve şiddet içerdiğini belirtmiştir. Veliler, çocuklarının konuyu anlamadığını, sıkıldığını, gergin ve bıkkın olduğunu, etkinlik sonrası şiddet içeren resimler çizdiğini belirtmiştir. Ankette de belirtildiği gibi 15 Temmuz bahanesiyle çocuklara propaganda yapılmış, gelişimlerini olumsuz etkileyecek uygulamalar yapmaktan çekinilmemiştir” dedi.

VELİLERİN YÜZDE 98'İ İMAM HATİP'E GÖNDERMEK İSTEMİYOR

Yaşar, ankette “Çocuğunuz eğer ilkokula gidiyorsa nasıl bir ortaokula göndermek istersiniz” sorusuna velilerin yüzde 98’inin çocuklarını imam hatip ortaokuluna göndermek istemediği yanıtını verdiğini vurguladı. Velilerin lise tercihlerini de aktaran Yaşar, “veliler; çocuklarını yüzde 52 fen liselerine, yüzde 30 Anadolu liselerine, yüzde 9 meslek liselerine, yüzde 7 sosyal bilimler liselerine, yüzde 2 imam hatip liselerine göndermek istiyorum diyerek cevap vermiştir” dedi.

KÜTÜPHANE VE LABORATUVAR YOK

Raporda yer verilen diğer veriler de şöyle;
*    Velilerin yüzde 51’i okullarında öğrencilerin kılık kıyafetlerinden, eteğinin boyu, pantolonun darlığı, saçının şekli, taktığı takıdan dolayı okul yönetimi tarafından uyarıldığını belirtmiştir.
*    “Çocuğunuzun seçmeli dersini nasıl seçtiniz” sorusuna velilerin yüzde 62’si seçmek istediğimiz dersin öğretmeni olmadığı için mecbur kaldık cevabını vermiştir.
*    Okulların yüzde 73’ünde kitap, fotokopi, gezi, spor, staj dosyası, hizmetli çalıştırabilme gibi çeşitli kalemlerde bağış adı altında katkı payı/aidat toplandığı belirtilmiştir.
*    Okulların yüzde 85’inde yardımcı hizmetlilerin taşeron olarak çalıştırıldığı belirtilmiştir.
*    Ankete göre okulların yüzde 34’ünde kütüphane, yüzde 30’unda laboratuvar bulunmakta, yüzde 95’inde revir/sağlık odası bulunmamaktadır.  
*   Ankete katılan velilerin yüzde 85’i Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim politikasına güvenmediklerini ifade etmişlerdir. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TYS odası ‘kapı duvar’

SONRAKİ HABER

Torunlar iş cinayetinde TOKİ yetkilileri de yargılanacak 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...