19 Ekim 2016 09:36

İHD'den OHAL ve KHK bilançosu

İnsan Hakları Derneği (İHD), 15 Temmuz darbe girişimi ve OHAL sürecinde yaşanan hak ihlallerinin bilançosunu açıkladı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD), 15 Temmuz darbe girişimi ve OHAL sürecinde yaşanan hak ihlallerinin bilançosunu açıkladı. OHAL'in milyonlarca kişiyi mağdur ettiği belirtilirken, iç hukukun etkisiz hale geldiğine dikkat çekildi.

İHD Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısında İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan bu süreçte, 70 bin 50 kişi hakkında adli işlem yapıldığını söyledi.

Türkdoğan, OHAL'in yaşam hakkı ihlallerine, mahkeme kararı olmadan gözaltı ve tutuklamalara sebep olduğunu ifade etti. Türkdoğan OHAL ve KHK'lar ile yapılanları; kapatılan eğitim kurumları, sağlık merkezleri, dernek, sendika ve vakıflar, basın yayın organları, kayyım atanan belediyeler, tutuklu gazeteciler, pasaport ihlaleri, özel sektörde işsiz bırakılanlar, uzun gözaltı süresi, toplantı ve gösteri yasakları ile sıraladı.

'DARBE VE FETÖ İLE İLİŞKİLENDİRİLEN 35 BİNİN ÜZERİNDE TUTUKLU'

Türkdoğan 27 Eylül 2016 tarihinde Adalet Bakanının yaptığı açıklamaya göre, “70 bin 50 kişi hakkında idari işlem yapıldı. 58 bin 862 kişi gözaltına alındı ve 31 bin 48'i tutuklandı. Belirtilen tarihten sonra gözaltı ve tutuklamaların hız kesmeden devam ettiğini göz önüne alırsak darbe ve FETÖ ile ilişkili olduğu iddiası ile tutuklananların sayısının 35 binin üzerine çıktığını belirtebiliriz”dedi.

Yaşanan süreçte toplumsal muhalalefet gruplarına özellikle HDP ve DBP üye ve yöneticilerine yönelik gözaltı ve tutuklamaların da aralıksız devam ettiğini belirten Türkdoğan, siyasal iktidarın cadı avı başlattığını ve muhaliflere yönelik bu cezalandırmanın kabul edilemeyeceğine değindi.

Cezaevlerinde ölüm, yaralanma ve intihar olaylarını da değerlendiren Türkdoğan, “İşkencenin, kötü muamelenin, sağlıksız ortamların, hukuksuz yargılanmaların olduğu her yerde ne yazık ki bu vakalar görülür” dedi. Cezaevlerine kapasitelerinin çok üzerinde insan konulduğunu belirten Türkdoğan, “Son tutuklamalarla birlikte cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 220 bine dayandı” diye ifade etti. “Mağdur kişilerin idari mahkemeye dava açmakla birlikte iç hukukun etkisiz olması nedeni ile kamu görevinden ihraç edildikleri tarihten itibaren en geç 6 ay içinde AİHM'e bireysel başvuru yoluyla ile başvuracaklar. Biz de ihtiyaç halinde başvuranlara örnek dilekçe ile katkı sunacağız” diyen Türkdoğan, kamuda ve özelde işsiz bırakılan insanların 100 bini bulduğunu aileleri de hesap edilirse rakamın milyona ulaştığını dile getirdi.

Türkdoğan, halkın 1 Kasım seçimleri ile kandırıldığını dile getirirken “Ortada MHP ve AKP'nin gizli anlaşması ve koalisyonu olduğu açıkça görülmüştür. Şuanda bütün hak ihlalleri devam ediyor. Uydurma delillerle birçok insanın hayatı kaydırılıyor. Siyasetçiler çözüm üretemediklerinde Allah'a sığınıyor.  Türkiye'ye şerri hukuk ne zaman geldi”dedi.

BİLANÇO AĞIR

Türkdoğan, OHAL ve KHL'ler ile;
-1061 anaokulu, ilk ve orta öğrenim okulu ve lise
-15 özel üniversite
-113 yurt ve pansiyon
-35 sağlık merkezi ve hastane
-1125 dernek
-104 vakıflar
-19 sendikanın kapatıldığını,
-35 belediyeye kayyum atandığını,
-16 TV kanalı, 45 gazete, 15 dergi, 3 haber ajansı, 23 radyo, 29 yayın evi bunun dışında sol, sosyalist  ve Kürtçe başta olmak üzere çok dilli yayın yapan 12 TV ve 11 radyo kanalının kapatıldığını, internet sitelerindeki erişimin engellendiğini ve TV kanallarının bir bölümünün mallarına el konulduğunu,
-Tutuklu 128 gazetecinin cezaevlerinde halen hükümlü olduğunu,
-kamuda görevden alınan, uzaklaştırılan, ihraç edilen 42 bin 957 sivil kamu görevlisi, 158 general olmak üzere 3bin 534 asker, 10bin 029 emniyet müdüründen  polis memuruna dek değişik ünvanda 56 bin 520 kişinin kamu görevinden çıkarıldığını,
-HSYK kararı ile 3.456 hakim ve savcının meslekten çıkarıldığını,
-Halen yaklaşık 11 bin öğretmen ile 12 bin civarında polisin açığa alındığını,
-Özel kurumlarda on binlerce insanın işsiz kaldığı ve 30 bine yakın öğretmenin çalışma belgesinin iptal edildiğini,
-56 bin kişinin pasaportunun iptal edildiğini,
-Ankara ve Diyarbakır gibi birçok kentte toplantı gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını,
-Gözaltı süresinin 30 güne çıkarıldığı ve 5 gün avukatla görüş yasağı getirildiğini bildirdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Valilik IŞİD’linin ‘keşif’ fotoğraflarını paylaştı

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe'yi taşıyan uçak Budapeşte'ye acil iniş yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...