19 Ekim 2016 08:56

Taşa tohum ekilir mi?

Narlıdere Belediyesi, 'Göz boyamak işte budur' haberimize 'Hydroseeding' yanıtını verdi. Peyzaj Mimarları Odası ise belediyeyle aynı görüşte değil.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Yaşar Kemal’in adının verildiği rekreasyon alanının çevresindeki yamaçların yeşile boyanması ile ilgili yaptığı açıklamada, yapılan işlemin boya değil, “Hydroseeding” adı verilen bir çimlendirme tekniği olduğunu ileri sürdü. Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Özay Yerlikaya ise belediyenin aksine burada yapılanın Hydroseeding uygulaması olarak tanımlanamayacağını söylüyor.

BELEDİYE: YEŞİL OLARAK GÖZÜKMESİ İÇİN...

Önceki gün Evrensel.net'te ve dün Evrensel gazetesinde “Göz boyamak işte budur” başlığı ile verilen Narlıdere “Yaşar Kemal Kültür Sanat Vadisi Rekreasyon Alanı”ndaki yamaçların, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun resmi açılış töreni öncesi yeşile boyandığı haberimiz tartışma yarattı. Tartışmalarla ilgili yazılı bir açıklama yapan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, eleştirileri yersiz bulduğunu belirterek yapılan işlemi savundu. Eğimli alanı yeşillendirmenin zorluğundan yakınan Batur, “Biz oradaki dik alanlarda, Mart ayında tohumlama yaptık. Makinelerle çim tohumu attık. 'Hydroseeding' dediğimiz herkesin uyguladığı bir sistemi uyguladık. ‘Boya atıldı’ şeklindeki konuları anlamıyorum” dedi.

PEYZAJ MİMARLARI ODASI: HYDROSEEDING OLARAK TANIMLANAMAZ

Belediye Başkanı Batur’un açıklamalarının aksine konunun uzmanları yapılan işlemin Hydroseeding olarak tanımlanamayacağı görüşünde. İzmir Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Özay Yerlikaya, fotoğraflardan gördüğü kadarıyla yapılan işlemin Hydroseeding olarak tanımlanamayacağını söyledi. Yerlikaya şunları dile getirdi; “Bir kere Hydoseeding yapılacak alan düzeltilip, temizlenir. Kayaya, taşa, çöpe bu uygulama yapılmaz” dedi. Batur’un “Alana Mart ayında makinelerle çim tohumu attık” açıklamasının aksine Hydroseeding tekniğinde atılan tohumların 5 gün içerisinde çimlenmesi gerektiğini belirten Yerlikaya, “Gerçekten hydroseeding ise zaten tohumun türüne göre 3 gün ila en geç 21 gün içerisinde çimlenme olur. Ancak görüldüğü kadarıyla böyle bir durum yok. Alanın belli bölgelerinde hydroseeding uygulaması yapılmış olabilir ama burada anladığım kadarıyla aceleye getirilmiş bir durum var. Eğer hydroseeding yapılmışsa bile boşa para harcanmış. Toprağın üzerinde kağıt gibi bir tabaka halinde tohumlar bulunur. Hatta parmaklarınızla tohumlara rahatça dokunabilirsiniz” dedi. 

ŞAPKADAN ÇİM ÇIKARMAK!

4 Kasım’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açılması planlanan tesislerin bu tarihe yetiştirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Önceki gün çektiğimiz fotoğraflarda, metal parçaları, taş-kaya, kurumuş bitki artıkları gibi birçok yabancı maddenin üzerine boya püskürtüldüğü görülüyor. Hatta alanda unutulmuş bir şapka bile boyanmış. Belediye başkanının yapılan işlemin hydroseeding olduğunu açıklamasını ve Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Özay Yerlikaya’nın “Öyle ise 3 gün ila 21 gün içerisinde alan çimlenmeli” sözlerini bir tarafa not ederek, konunun takipçisi olacağımızı belirtelim. Bakalım tohum ekilen kayadan, şapkadan, metal parçasından çim çıkacak mı?

HYDROSEEDING NEDİR?

Hydroseeding / sulu tohumlama yeni nesil çim ekme yöntemidir. Hydroseeding – Sulu Tohumlama ya da Püskürtme Çim gibi çeşitli isimle adı altında adlandırılan tohum, gübre, hızlı başlangıç ürünleri,malç, yapıştırıcı gibi çeşitli malzemeleri su ile birlikte hydromulcher – hydroseeder – sulu tohumlama makinesi tankının içerisinde karıştırılması ile oluşan malzemenin hortum ya da makinenin üzerindeki kule ile toprak yüzeyine püskürtülmesi yolu ile yapılmaktadır. Peyzaj amaçlı hydroseeding uygulamalarında toprağın taşları arındırılmalı, ince tesviyesi yapılmalı toprak normal değerlerinde ve pH nötr olmalıdır. Bir tırmık yardımıyla ince tesviyesi yapılmalıdır. Taşlardan arındırılmalıdır.

ÖNCEKİ HABER

Ren geyiğinden direğe tırmanarak kaçtı

SONRAKİ HABER

Cemevinin salonuna üçüncü kez yıkım kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...