19 Mayıs 2012 12:36

Red Kit İstanbul’da yalnızlığını unutmaya çalışıyor

Vahşi Batı’nın en hızlı silah çeken yalnız kovboyu Red Kit, konuşan at Düldül, dünyanın en aptal köpeği Rintintin; Joe, Avarel, Jack ve Villiam dörtlüsünden oluşan çakma Daltonlar bu defa İstanbul’da bir araya geldi. “Red Kit İstanbul’da” sergisi Yapı Kredi Yayıncılık Kültür Merkezinde merak

Red Kit İstanbul’da yalnızlığını unutmaya çalışıyor
Paylaş
İsmail Afacan

Yapı Kredi Yayıncılık Kültür Merkezi sergi için küçük bir Vahşi Batı’ya dönüştürülmüş. Sergi salonuna, Vahşi Batı’ya has bir bar kapısından giriş yapılıyor. Bar, Postahane, Şerif’in mekanı ve hapishaneden oluşuyor kasabanın geri kalanı. İçeride ise Red Kit, Düldül, Daltonlar, Rintintin, Billy the Kid ve diğerleri bulunuyor.

Ayrıca Red Kit’in orijinal çizimleri, karakterlerin oluşum süreçleri, çizgi roman endüstrisinin gelişimi, Red Kit evreninin perde arkası, Red Kit’e özgü dünya görüşü ve korsan çizimli albüm kapaklarına kadar Red Kit’e dair birçok şeyi bulmak mümkün.

Dünyada Red Kit’i peyaz perdeye taşıyan ilk ülke olma özelliği taşıyor Türkiye. İzzet Günay-Sadri Alışık ve Öztürk Serengil’li sinema afişlerinden örneklerle Red Kit’in Türkiye macerasını da tanık olabilirisiniz. 17 Hazirana kadar Yalnız Kovboyun İstanbul yolculuğu takip edilebilir.

RED KİT İNSANLARIN HAYALİNİ CANLANDIRIYOR

Yapı Kredi Yayıncılık Kültür Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Veysel Uğurlu, “Red Kit İstanbul’da” sergisi hakkında gazetemize bilgi verdi. Yeni başlamasına rağmen sergiye ilginin çok yoğun olduğunu söyleyen Uğurlu, Red Kit’in bu derece sevilmesinin nedenini insanların hayallerini canlandırmasında yattığını belirtiyor. Uğurlu, Red Kit sergisinin kendileri için yeni bir olay olduğunu vurguluyor. Çünkü daha önce daha çok arkeoloji ve müze sergileri açmışlar. Sergi herkesin kendini içinde hissedebilmesi için üç boyutlu tasarlanmış. Sergide çocukların fotoğraf çektirebileceği yerler de bulunuyor. Red Kit’in yalnız kovboy olarak adlandırıldığını vurgulayan Uğurlu, İstiklal Caddesindeki binlerce insanı onun yalnızlığını unutturmaya davet ediyor.

JOE SİNİR KÜPÜ, AVAREL İSE KAZ KAFALI

Bilindiği gibi Daltonlar, Kanunsuzlar’da öldürülen asıl Dalton kardeşlerin kuzeni. Ancak adlarının doğru sırasının nasıl olduğu tartışma konusu olmaya devam ediyor. Anlaşılan yazarlar bile zaman zaman kalemleri birbirine dolaştırıp kendi yarattıkları kardeşlerin adlarını karıştırabiliyorlar. En ufak tefeği Joe, en uzun boylusu Averel. Joe sinir küpü, Averel ise kaz kafalı. Bazıları iki adı Jack ve William’ı hatırlatsa da, sıralamanın nasıl olacağı kısmında yazarların da kafası karışıyor. Gerçek Daltonlar aslında beş kişiler.  Ancak çizgi romanın yaratıcısı Morris, Frank’ı saf dışı bırakmış. Çünkü Frank şerif olduğundan hiçbir banka soygununa katılmamış.

Düldül, bizim bildiğimiz atlara benzemiyor. Özgün adının (Jolly Jumper) anlamı “neşeli” ve zıplalayan anlamına gelen iki kelimeden oluşuyor. Bu adın Red Kit adıyla gizli bir bağlantısı bulunuyor. Düldül kovboyun ilk maceralarından itibaren, 1946 yılında Arizona’da ortaya çıktı. Korkusuzluğu ve cesareti sayesinde sahibinin başını birçok kez beladan kurtarır. Islığı duyar duymaz koşar. En belirgin özelliği ise elbette konuşması.

Rintintin ilk olarak 4 Şubat 1960’da Daltonların İzinde’nin ilk sayfasında ortaya çıkmış ve başarıyı hemen yakalamış. Rintintin ikinci kez ortaya çıktığında (Daltonlar Kanada’da macerasında) Goscinny’nin senaryosunda şöyle buyrulmuştu: “Red Kit köpeği görünce gülmeye başlar, gelmiş geçmiş en aptal köpektir.”

İLK ÖNCE TÜRKİYE SİNEMASINDA

Lucky Luke’un Türkiye’deki adı Red Kit’in kaynağına dair çeşitli görüşler söz konusu. Bazıları ad seçiminin Dolmuş dergisinin bir çalışmasına ait olduğu düşünülüyor, bazıları o dönemde Red Kit’in de aralarında bulunduğu yabancı çizgi romanları siyah beyaz olarak kopyalayan Ferdi Sayışman’a. Adı bulan kim olursa olsun, insana ilk anda tuhaf gelen “Red Kit”in o dönemde Türkiye’de yayımlanmış çizgi romanlar Red Ryder ile Pecos Bill’in Türk versiyonu Pekos Kit’in adlarının karışımı olduğu konusunda herkes hemfikir gibi görünüyor.

Morris ile Rene Goscinny, karakterlerini beyaz perdeye taşımak için de 1971 yılını beklemek zorunda kalırken, Türkiye’de ilk defa 1967 yılında beyaz perdeye yansımıştır. İlk film Nuri Ergün’ün yönettiği Çifte Tabancalı Damat filmidir. Öztürk Serengil, Red Kit olup Vahşi Batı’da maceradan maceraya koşmayı hayal ediyordu. 1971’de ise Daltonlara karşı mücadele etme sırası İzzet Günay’a gelmişti. 1974’te ise Aram Gülyüz’ün yaptığı Atını Seven Kovboy’da Sadri Alışık karşımıza çıktı. Son olarak da Yahşi Batı filminde Red Kit karşımıza çıkmıştır. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rakı fabrikası mıyız biz?

SONRAKİ HABER

'Eşcinsellik ve zina suç sayılsın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...