19 Ekim 2016 01:31

Edebiyat fakültesi mi imam hatip lisesi mi?

İstanbul Üniversitesi Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü 1. Sınıf Öğrencileri, Evrensel'e yazdı.

Paylaş

İÜ Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü
1. Sınıf Öğrencileri

Televizyon  programlarında ‘O dönemde madonna mı varmış?’ diye Kürk Mantolu Madonna kitabının eleştirildiği oldukça ‘entelektüel’ ve ‘edebi’ zamanlardan geçiyoruz. Tahmin edersiniz ki edebiyat bölümü öğrencileri olarak bu tarz diyaloglara şahit olmak oldukça sinir bozucu. Bizim sinir bozucu olaylar listemizde ders içeriklerimiz de yer alıyor.

Bu seneki ders listemizde Eski Türk Edebiyatı adını görünce 13. yüzyıldan başlayarak tanzimat dönemine kadar olan dönemdeki edebiyatçıları ve eserlerini inceleyip tartışacağımızı düşünmüştük. Ancak işler umduğumuz gibi gitmedi ve 1940’lı yıllarda Madonna’nın yaşamadığı ‘tarihsel gerçekliğini’ fark eden kişi gibi dumura uğradık.

Çünkü dersimizin hocası, tasavvuf edebiyatının edebiyat kısmını çıkararak imam hatip eğitimini bile aratmayacak şekilde kendini ‘islami’ eğitim vermeye adamış durumda.

Son zamanlarda her şeyin ‘yerli ve milli’ olması hedeflenen bir ülkede derslerimizin de bu çerçevede şekillenmesi aslında hiç şaşırtıcı gelmiyor. Biz bu ‘yerli ve milli’ edebiyat anlayışının karşısında çağdaşlıktan, laiklikten, toplumculuktan, Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’sından yana bir edebiyat istiyoruz. 

Cumhurbaşkanı bir üniversitenin açılışında konuşurken ‘Kültür devrimine ihtiyacımız var’ dedi. Bizim dersimizin içeriğine bakınca bu kültür devriminin nasıl olacağını görebiliyoruz. Laik ve çağdaş değerleri gerici hurafelerle değiştirmek, eleştirel düşünceyi biat kültürü ile yok etmek istiyorlar. Bu planların hedefinde biz varız. O yüzden yapmak istediklerine izin vermeyelim. Bizim gibi binlerce edebiyat fakültesi öğrencisi arkadaşımız var. Yalnız olmadığımızı biliyoruz. Şimdi yan yana gelmemizin ve taleplerimiz etrafında birleşmemizin zamanı.

ÖNCEKİ HABER

İstemekle değil, direnmekle olur

SONRAKİ HABER

Putin ile Erdoğan telefon görüşmesi yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...