18 Ekim 2016 17:25

Musul savaşı uzun sürebilir

Musul oparesyonu ile ilgili Pentagon’dan ‘operasyon zaman alacak’ açıklaması geldi.

Paylaş

ABD yönetiminde ve Irak ordusu, Kürt peşmergeler, Şii ve Sünni milis güçlerinin katılımıyla devam eden Musul oparesyonu ile ilgili Pentagon’dan ‘operasyon zaman alacak’ açıklaması geldi. Operasyonun ilk gününde uluslararası koalisyon kent merkezini havadan bombalamış, peşmerge güçleri ise Musul sınırındaki köylerin bir kısmında kontrolü ele geçirmişti. Ancak IŞİD güçleri de, operasyona direniyor. Iraklı güçler arasında çok sayıda kayıp olduğu da gelen bilgiler arasında. IŞİD bağlantılı Amaq Haber Ajansı ise Kürt güçlerini hedef alan sekiz intihar saldırısı düzenlendiğini aktardı. IŞİD Lideri Bağdadi’nin ise Musul’dan Rakka’ya kaçtığı sanılıyor. 

PENTAGON: OPERASYON BAŞARILI

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, operasyonun ilk gününde, planlanandan hızlı ilerlediklerini ileri sürdü. Washington’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cook, IŞİD’in bölgede varlığını sürdürerek savaşıp savaşamayacağını görmeleri gerektiğini, operasyonun “zaman alabileceğini” belirtti. Cook, “Irak güçleri şu ana dek ilk hedeflerine büyük ölçüde ulaştı” dedi.

Musul’un IŞİD’den geri alınmasının ‘sembolik’ önemine değinen Cook, koalisyon üyesi diğer güçler gibi Irak’a desteği sürdüreceklerini söyledi.

‘IŞİD MUSUL’DA DİRENECEK’

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de, IŞİD’in şehri savunmak için “ahlak dışı ve tehlikeli taktiklerle büyük bir direniş göstermesini beklediklerini” söyledi.

Earnst: “Bizim beklentimiz bu operasyonun biraz zaman alacağı yönünde çünkü Musul büyük bir şehir olduğu gibi IŞİD de son iki yıldır burayı savunmak için kazılar yapıyor. Şehri korumak için masum insanların hayatlarını tehlikeye atmakta tereddüt etmeyeceklerini biliyoruz. Kenti ellerinde tutmak için son derece ahlak dışı ve tehlikeli taktiklere başvurabilirler” dedi. 

Musul operasyonunda ABD askerlerinin görev alıp almadığı sorusuna da yanıt veren Earnest, “Savaşmak için donatıldılar, kendilerini savunmak için teçhizatlandırıldılar ama onların operasyondaki rolü Iraklı güvenlik kuvvetlerine danışmanlık yapmak ve yardım sunmak” diye konuştu.

AB KOMİSERİ: MUSUL’UN ALINMASI TEHLİKELİ

Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Komiseri Julian King’den dün ilginç bir açıklama geldi. King, Musul operasyonunun başarıya ulaşmasının Avrupa’nın güvenliğini tehlikeye sokabileceğini söyledi. Alman Die Welt gazetesine konuşan King, “Irak’ta IŞİD’in kalesi Musul’un geri alınması, şiddet yanlısı IŞİD savaşçılarının Avrupa’ya geri dönmelerine neden olabilir. Bu durum, hazırlıklı olmamızı gerektiren çok önemli bir tehdittir” diye konuştu.

Musul’un düşmesi durumunda IŞİD mensuplarının toplu şekilde Avrupa’ya gelmelerinin söz konusu olmayacağını da kaydeden King, sözlerini şunları söyledi: “Çatışmaların yaşandığı bölgelerde Avrupa’dan giden yaklaşık 2 bin 500 militan bulunuyor. Geçmiş tecrübelere bakıldığında, Afganistan örneğinde olduğu gibi, militanların bir kısmı savaşta hayatını kaybettiği ya da başka savaş bölgelerine yöneldiği için, sonuçta bir kısım militan geri dönüyor. Ancak, küçük bir grup da büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu duruma hazırlıklı olmalıyız. Uygun önlemlerle teröristlerin seçeneğini azaltmalıyız.”

King, Avrupa’ya gelişlerde gösterilen seyahat belgelerinin sahte olma ihtimaline karşı hazırlıklı olunması ve güvenlik standardının yükseltilmesi gerektiğini de söyledi.

İKİ YIL SONRA BÜYÜK OPERASYON

IŞİD’in Haziran 2014’te ele geçirdiği Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’u geri almak için girişilen operasyon, Pazartesi günü erken saatlerde başlamıştı. Yaklaşık 650 bin ile 1 milyon arasında bir nüfusun yaşadığı kente yönelik operasyona, ABD öncülüğündeki koalisyon da havadan destek veriyor.

Irak güçlerine karşı savaşan IŞİD militanlarının sayısının 4 ila 8 bin arasında olduğu bildirildi.

İNGİLTERE VE KANADA’DAN ‘AKTİF’ KATILIM

IŞİD’le mücadele için İngiltere’nin de Musul’da Iraklı güçlere destek verdiği düşünülüyor. İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon da, Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin operasyonda “lider rol” oynamaya devam edeceğini belirtti.

Bu arada Kanada askerlerinin de, operasyonunda Kürt birliklerine yardım ettiği kaydedildi. Kanada Savunma Bakanı Harjit Sajjan, federal parlamentoda gazetecilere yaptığı açıklamada, Musul’a yönelik operasyonla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sajjan, Kanada ordusuna bağlı askerlerin iki yıldan uzun bir süredir Kürt birliklerine eğitim verdiğini söyleyerek, “Gururla ifade etmeliyim ki askerlerimiz, Musul operasyonunda Kürt birliklerine yardım sağlamaktadır. Eğittiğimiz Kürt birlikleri, Musul operasyonunda kilit görev yürütmektedir.” dedi. 

SOKAK ÇATIŞMALARI BAŞLADI

MUSUL operasyonunu sürdüren Irak Ordusu, dün Nemrud kasabasına bağlı köylere doğru harekete geçti. Rudaw’ın haberine göre Abbas Receb köyünü IŞİD’den almak isteyen ordu, daha sonra Selame bölgesine ilerleyip Musul’a yaklaşacak.

Nemrud kasabasında operasyonu takip eden Rûdaw muhabiri Sidad Leşkeri, dün sabah saat 05.30’da harekete geçildiğini, öğle saatlerinde Abbas Receb köyünde IŞİD’lilerle çatışma yaşandığını bildirdi. Köyde sokak çatışmalarının yaşandığını bildiren muhabir, koalisyon güçlerinin de operasyona havadan destek verdiğini kaydetti. Askeri yetkililer, IŞİD’lilerin söz konusu köylerde tünel kazıp evlere bomba döşediğini belirtiyor. Bomba imha ekipleri de operasyonda yer alıyor. 35’inci Tugay, köydeki IŞİD hedefelerine top saldırsı düzenliyor ancak köyde sivillerin olması sebebiyle ordu tam anlamıyla saldırıya geçemiyor.
 

Diğer yandan asker, Musul’a 23 kilometre mesafedeki Selame bölgesine ilerlemek istiyor.  Irak Ordusu dün sabah saatlerinde Geyara Cephesi’nden de harekete geçti. Zayo köyünde kontrolü sağlayan ordu birlikleri, stratejik Hamam Alil nahiyesine ilerleyişini sürdürdü. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da Musul toplantısı

SONRAKİ HABER

Musul: IŞİD sonrası için savaş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa