18 Ekim 2016 17:21

Af Örgütü: IŞİD’den kaçanlara kötü davranılıyor

Uluslararası Af Örgütü “IŞİD’in Suçları İçin Cezalandırılmak” başlıklı raporunda IŞİD’ ten kaçan sivillerin kötü muameleye uğradığını öne sürdü. 

Paylaş

Uluslararası Af Örgütünün 27 Temmuz ile 18 Ağustos tarihleri arasında, Irak’ın kuzey ve orta bölgelerinde yaptığı görüşme ve araştırmalara dayanarak hazırladığı “IŞİD’in Suçları İçin Cezalandırılmak” başlıklı raporunda IŞİD’ ten kaçan sivillerin kötü muameleye uğradığını öne sürdü. 

Uluslararası Af Örgütü raporuna göre, Irak hükümeti destekli milis güçleri, IŞİD’den kaçan sivillere işkence yapmak, yargılamadan infaz etmek ve keyfi olarak tutuklamakla suçlanıyor. Kötü muameleye uğrayanların sıklıkla IŞİD kontrolündeki bölgelerden kaçan Sünni Müslümanlar olduğu belirtilen raporda, suçlamalara maruz kalanların temelsiz olarak suçlandıkları, hükümet yanlısı güçler ile milis gruplarının bir çok kez acımasız şekilde insan haklarına aykırı hareket ettikleri ileri sürülüyor. Kötü muameleye maruz kalanların sayısının tam olarak belirtilmediği Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna göre, bu sayı binleri buluyor. 

Af Örgütü Ortadoğu Araştırmaları Şefi Philip Luther, “Musul’u geri alma operasyonunun yürütüldüğü bu sırada Irak Hükümeti bu tür korkunç saldırıların olmaması için gerekli önlemleri garanti etmelidir. Irak’ta İD’e karşı silahlı mücadeleyi destekleyen ülkeler bu tür saldırılara gözlerini kapamaya devam etmemeliler” diye konuştu. 

MUSUL’DA 500 BİN ÇOCUK ÖLÜMLE BURUN BURUNA

BM Çocuk Fonu (UNICEF), Musul’da 500 binden fazla çocuk ve ailelerinin operasyonlar nedeniyle ölümle burun buruna olduğunu duyurdu. Kuruluşun 150 bin çocuğa destek verecek malzemeyi hazırladığı, amacın gelecek haftalarda 350 bin kişiye ulaşabilmek olduğu kaydedilen açıklamada, “UNICEF, tüm taraflara çocukların korunması, uluslararası insancıl hukuka riayet edilmesi ve böylece bu çocuklar ile ailelerinin yoğun çatışma döneminden güvenli bir şekilde çıkmalarının temin edilmesi çağrısı yapıyor” denildi.

ÖNCEKİ HABER

Işık: Operasyona Türk jetlerinin katılması yönünde anlaştık

SONRAKİ HABER

Fransa’da Musul toplantısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...