18 Ekim 2016 17:00

5 yıldır deprem yarası sarılmadı

Van depreminde Edremit ilçesinde bulunan Anadolu Konteynır Kenti’ne yerleştirilen 18 aile kaderine terk edildi.

Paylaş

Van’da 23 Ekim 2011’de meydana gelen, 600’ü aşkın kişinin yaşamını yitirdiği, binlerce kişinin de yaralandığı 7.2 şiddetindeki depremin üzerinden 5 yıl geçti. Depremin açtığı yaraların sarılmayı beklediği kentte, evleri yıkıldığı için geçici olarak Edremit ilçesinde bulunan Anadolu Konteynır Kenti’ne yerleştirilen 18 aile kaderine terk edildi. Konut talebi için defalarca kez valiliğe giden ailelerin bu talepleri her seferinde reddedilirken, kaldıkları konteyner kentlerde yaşam mücadelesi veren aileler, kalıcı konut taleplerine bir an önce çözüm bulunmasını istiyor. 

Depremin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen halen kalıcı konut taleplerinin karşılanmadığını belirten depremzedelerden Gülten Turgut, çözüm beklediklerini söyledi. İlçede hakim ve savcılar için yapılan dairelerin boş olduğunu belirten Turgut, “Eğer Hakim ve savcılar için yapılan dairelere onlar geçmiyorlarsa bize versinler. Valilik ve diğer kurumlar o kadar söz verdi ama hiçbir sözünü tutmadılar. Gelsinler bizim bu halimizi bir görsünler. Kış geldi ama ne yapacağımızı bilmiyoruz. Konteynerler zaten dökülüyor her bir yeri. Yarın öbür günde bizleri kapı dışarı edecekler ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bizim sağlımız ve psikolojimiz bozuldu. Bizler için halen bir şeyler yapılmadı” dedi.

ÇOCUKLAR SIK SIK HASTALANIYOR

Konteynerlerde büyüyen çocukların sağlık durumlarına da dikkat çeken Turgut, koşullardan kaynaklı çocuklarının çok sık hastalandığını söyleyerek, “Kış geldiğinde konteynerler soğuk olduğu için çocuklar çok çabuk hastalanıyorlar. Burada kalan tüm ailelerin çocukları hasta ve onlar için şu ana kadar tek bir el bile uzatılmış değil. Çocuklarımızın psikolojileri de bozulmuş durumda” ifadelerini kullandı. 

5 yıldır konteynerde kalan 66 yaşındaki Nafiye Demir ise, her yeri rutubet olan konteynerler nedeniyle kronik hastalıklara yakalandığını söyledi. Sağlık durumunun her geçen gün daha da kötüye gittiğini aktaran Demir, “Bir sürü hastalığım var. Kış aylarında ise bu hastalıklar daha çok ilerliyor. Bel fıtığı, romatizma, astım, şeker, yüksek tansiyon gibi hastalıklarım var, bu yaşımda çok zorluk çekiyorum. Bizler için verilen sözlerin hiç birini yerine getirmedi devlet. Bugüne bugün hiçbir yetkili gelip de bizimle ilgilenmedi. Yıllardır burada çürüdük artık birileri sesimizi duysun” diye konuştu.

SEÇİMDEN SEÇİME GELİYORLAR 

Yaşamının 5 yılını konteyner kentte geçiren Güvercin Oral ise, şöyle konuştu: “Yaz, kış bulaşıkları dışarıda yıkıyoruz. Sıcak su yok çocuklarımıza kış aylarında banyo yaptıramıyoruz. Çünkü havalar çok soğuk, Çocuklarımız hastalıktan geçilmiyor. Günden güne burada çocuklarımızın sağlık durumu daha da kötüye gidiyor. Seçimden seçime birileri gelip halımızı hatırımızı sorup gidiyor ama ondan sonra da bize bakan olmuyor. Yıllardır bu çileyi çekiyoruz.” (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yaşamı savunan sağlık emekçisine hapis istemi

SONRAKİ HABER

Bağdat’tan heyet geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...