19 Ekim 2016 01:00

Saray Akademisi

2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni Cumhurbaşkanlığı Sarayında yapıldı.

Paylaş

Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi’nde rektörlerin ve YÖK başkanının katılımıyla gerçekleşen törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rektörlük seçimlerinin kaldırılmasını istedi. Açılış töreninin sarayda yapılmasına ve Erdoğan’ın seçimlerin kaldırılmasını istemesine tepki gösteren akademisyenler, “Bilimin saraya bağlanması” eleştirisini yaptı. 

ERDOĞAN EĞİTİM POLİTİKALARIYLA ÖVÜNDÜ

Açılış törenlerinin bundan sonra sarayda yapılacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP’nin iktidara geldiği 2002 tarihinden itibaren eğitimi öncelik sırasında bir numara aldıklarını ifade etti. Yükseköğretimde kaliteyi artırmayı hedeflediklerini söyleyen Erdoğan, “Bundan sonra sonra mücadele herhangi bir üniversiteye, herhangi bir bölüme girmek için değil daha kaliteli eğitim öğretim veren üniversitelere, bölümlere girmek için yaşanacaktır. Bu da demektir ki üniversitelerimizin arasında daha kaliteli eğitim verme konusunda bir yarış başlamıştır ve başlayacaktır” dedi. AKP’nin 14 yıllık iktidarı boyunca açılan üniversite sayısıyla da övünen Erdoğan, Rektörlük seçimlerinin kaldırılması gerektiğini de söyleyerek, “Yaşadığımız tecrübeler bize yükseköğretim sistemimizi hem üniversite yönetimleri hem de YÖK bakımdan yeniden bir yapılandırmaya ihtiyaç olduğunu gösterdi. Üniversitelerimizde halen rektör adaylarının öğretim üyelerinin oylarıyla tespit edildiği sistemin kendisi bir sorun haline dönüşmüştür. YÖK’ten bağımsız bir kalite kontrol kurumu oluşturulmasını istiyorum” dedi. Erdoğan’ın daha sonra Musul ve Fırat Kalkanı operasyonundan bahsetti. 

AKADEMİK ÖZGÜRLÜKÜN ADI GEÇMEDİ

Erdoğan’ın bu konuşmalarına Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere ve Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversteler Şube Başkanı Görkem Doğan’dan tepki geldi. 

Rektörlerin Erdoğan’ı muazzam biçimde alkışladığını söyleyen Yeşildere, “Açılışlar kurumsal olarak üniverstelerin kendi alanlarında olmalı. Bu üniversitelerin özgürlüğü açısından önemli. Bütün rektörler hazır ol vaziyetinde itiraz etmeden cumhurbaşkanının akademik açılışına katılmalarını üniversite özerkliğine önemli bir olumsuzluk olarak görüyoruz” dedi. Türkiye’nin ihtiyacının üniversite sayısını arttırmak değil, üniversitelerin nitelikli insan gücü yetiştirecek kriterlere sahip olması olduğuna vurgu yapan Yeşildere, burada esas olanın üniverstelerede her konunun özgürce tartışılması ve fikirlerini özgürce ifade eden öğretim üyelerinin üzerinde baskı oluşturulmaması olduğunu vurguladı. Ancak şuan üniversitelerde fikirlerini özgürce ifade eden akademisyenlerin baskı altında olduğunu kaydeden Yeşildere, 

Erdoğan’ın konuşmasında ne akademik özgürlüklere ne de fikir özgürlüğüne değinilmediğini söyledi. Rektörlük seçimlerinin kaldırılması konusuna değinen Yeşildere, “Cumhurbaşkanı özerk ve demokratik bir üniversiteden daha çok devletin ideolojik yapısına uygun üniversite biçimlendirmek ve buna uygun gençler yetiştirmek istiyor” dedi. 

Zaten seçimlerin dikkate alınmadığını, cumhurbaşkanının zaten seçimlerde birinci seçilen adayı atamadığına vurgu yapan Yeşildere, “Burada halkın gücünden bahseden hükümet ve cumhurbaşkanı var. Ama  üniversite halkının seçtiği yöneticiye saygı duymayan da bir sistem var. Amaç kendisine biat edecek kişiyi bulmak ve atamak. Bu zihniyet içerisinde üniversiteler yöneticilekse giderek kan kaybetmesi ve bilimsel üretim açısından dünya üniversiteleri içerisinde daha da geriye doğru gideceğinin açık göstergesi” diye konuştu. 

İKTİDAR KALİTE DEĞİL BİAT BEKLİYOR

Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversİteler Şube Başkanı Görkem Doğan ise, rektörlük seçimlerinin kaldırılmasının KHK gündemine geldiğini ancak bunun KHK’larla yapılmasından vazgeçildiğini söyledi. Ancak konunun AKP’nin  gündeminde durduğunu da ifade eden Doğan, seçim sonuçlarına diğer cumhurbaşkaşkanları tarafından da riayet edilmediğini vurguladı. Var olan seçim sistemini de desteklemediklerini söyleyen Doğan, “Sadece öğretim üyelerine bırakılan bir sistemi desteklemiyorduk. Tabi bunun kaldırılması da utanç verici. Rektörlük seçimi, öğrencisinden bütün çalışanlarına kadar tüm bileşenlerin katkısıyla yapılmalı” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılıştaki konuşmasına atıf yapan Doğan, “İktidarın beklediği kalite değil biattır. Bu süreçte rektörlerin bol bol cumhurbaşkanının alkışlayacağını göreceğiz. Öğrencilerimize kolaylıklar diliyorum. Anlaşılan o ki sessiz Türkiye isteniyor” diye konuştu.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cansu Kaya davasında rapor var tutuklama yok!

SONRAKİ HABER

Valilik yasağına tepki: Yasaklar yönetememenin göstergesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...