18 Ekim 2016 15:04

Albayrak’a Meclis’te de koruma: Sansür parlamentoda sürüyor

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait olduğu iddia edilen e-posta yazışmalarına ilişkin soru önergesini Meclis Başkanlığı reddetti.

Paylaş

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait olduğu iddia edilen e-posta yazışmalarına ilişkin soru önergesi Meclis Başkanlığı tarafından “iç tüzük hükümlerinde belirtilen nitelikleri taşımadığı” gerekçesiyle reddedildi. Soru önergesinin sahibi HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Basına uygulanan sansür gibi parlamenter faaliyetlere de sansür uygulanmıştır. Anlıyoruz ki, Bakan Albayrak’la ilgili ortaya çıkan gerçeklerin Meclis Tutanaklarında yer alması istenmemektedir” dedi. 

RedHack’in Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın e-posta ve kişisel hesaplarına ait olduğunu iddia ederek paylaştığı bilgi ve belgeler büyük tartışma yaratmıştı. Sözkonusu belgelere dayanılarak Rojava’ya saldıran IŞİD’e Türkiye’den silah sevkiyatı yapıldığı, Gezi direnişine ilişkin karalama kampanyası ve bu gibi kampanyalarda kullanılmak üzere oluşturulan sosyal medya ekibinin faaliyetleri için yıllık 209 bin ABD doları harcandığı, Doğan Yayın Holding Başkan Vekili Mehmet Ali Yalçındağ’ın Berat Albayrak’a düzenli rapor gönderdiği iddiaları gündeme gelmişti. 

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, konuya ilişkin Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle Meclis’te soru önergesi vermişti. Ancak Meclis Başkanlığı’ndan Başkan Vekili Ahmet Aydın imzasıyla Keresticioğlu’na iletilen yazıda, milletvekilinin önergesinde yer alan iki sorunun içtüzüğe uygun olmadığı için önergenin işleme konulmadığı bildirildi. 

Konuya ilişkin açıklama yapan Kerestecioğlu, basına da yansıyan yazışmalarda kamuoyunu ilgilendiren ve Bakanlık mevkisinin kötüye kullanıldığı yönünde şüpheler doğuran bilgiler yer aldığını vurguladı. Konuyla ilgili ilgili Bakan ya da hükümetten bir açıklama yapılmadığına dikkat çeken Keresticioğlu, konuyla ilgili basında çıkan haberlere Sulh ceza hakimliğinin verdiği kararla erişim engeli getirildiğini hatırlattı. Kerestecioğlu, Meclis Başkanlığı’nın önergeyi işleme koymamasının da basına uygulanan sansürün bir devamı olduğunu belirterek, “Anlıyoruz ki, Bakan Albayrak’la ilgili ortaya çıkan gerçeklerin Meclis Tutanaklarında yer alması istenmemektedir. Bu kararla yasama faaliyetleri engellenerek Anayasanın tanıdığı demokrasi düzenine fiili müdahalede bulunulmaktadır. Bir ülkenin Enerji Bakanı ile ilgili böylesi ciddi bilgiler ortaya çıkmışken bu sorular sorulamayacaksa Milletvekilleri hükümete ne soracaktır?” dedi. 

BU SORULAR MI RAHATSIZ ETTİ?

Keresticioğlu’nun önergesinin reddedilmesine gerekçe gösterilen sorular ise şunlardı: 

* ‘Kamuoyunda “Başkanlık Modeli”nin benimsenmesi için çalışılacağı aktarılan söz konusu e-maillerde, ayrıca Başkanlığın getirilmesi ile ilgili her türlü ayrıntının planlandığı, “terörle mücadelede motorun ısındığı ve durmasının mümkün olmadığı” belirtilmiştir. Kürt yurttaşların çoğunlukla yaşadığı şehirlerin bombalanması, Halkların Demokratik Partisi milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması, HDP çalışanlarının gözaltına alınması ve/veya tutuklanması, muhalif kesim üzerindeki baskı, bu e-mailde sözü edilen planın sonucu mudur?’

* ‘Daha önce de Ermeni yurttaşlar üzerinden nefret söylemleri geliştirilmiş ve şimdi de bu e-maillerle nefret söylemi bir kez daha kamuoyuna yansımıştır. Bu iddialar gerçekse başta Bakan Albayrak olmak üzere Hükümetiniz özür dilemeyi düşünmekte midir?’ (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

HDP’li Paylan, Erdoğan’ı tanık gösterdi

SONRAKİ HABER

Nusaybin’de 2 genç patlamada hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa