18 Ekim 2016 14:54

Murat Özveri: Taşeronlaştırmanın temelinde sömürü var

Denizli’de TMMOB Haftası etkinlikleri kapsamında Murat Özveri’nin konuşmacı olduğu ‘İşçi hakları, özgürlükler ve örgütlülük’ konulu söyleşi yapıldı.

Paylaş

Denizli’de TMMOB Haftası etkinlikleri kapsamında önceki akşam TMMOB Makine Mühendisleri Odası konferans salonunda, Evrensel Yazarı, Avukat Murat Özveri’nin konuşmacı olduğu ‘İşçi hakları, özgürlükler ve örgütlülük’ konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Konuşmasının başında işçi hakları için mücadele ettiği yıllar boyunca edindiği deneyimleri anlatan Özveri, taşeronlaşmanın tarihine değindi. İşçi haklarının keyfi olarak değiştirilen yasalarla her geçen gün yeni bir saldırı altında olduğunu söyleyen Özveri, bu saldırılara karşı işçilerin elinde grev silahı olduğunu belirtti.

“İşçilerin gerçekleştireceği bir grevin meşru olup olmadığı yasalara değil, grevi gerçekleştirecek işçilerin meşru sayılabilecek çoğunluğuna ve kendi içlerindeki örgütlülüğüne bağlıdır” diyen Özveri, “Böyle bir meşru zeminde sendika zorunluluğu da yoktur. Eğer meşru çoğunluk sağlanabilmişse o grev yasaldır” dedi. 

Taşeronlaştırmanın temelinde sömürünün katmerleştirilmesi olduğunu söyleyen Özveri, “Beyaz yakalıların bu temelde işçi sınıfından koparıldığı, bunun da beyaz yakalılara patron vekiliymiş gibi davranılarak, beyaz yakalıları fabrika ortağı gibi göstererek yapıldığını anlamak zor değil. Patron vekili muamelesi yapılan beyaz yakalılar hep bu düşünceyle ücretsiz ve zorunlu fazla mesailerin hesabını sormaya çekiniyor. İşten atılan bir işçi yanıma geldiğinde ‘işten atıldım’ diyor oysa beyaz yakalı işten çıkarılınca ‘ihanete uğradım’ diyor. Neden ihanete uğradığını sorduğumda, ‘Bu fabrika için, çocuğum ateşler içinde yanarken hastaneye götüremediğim oldu, balayımı üçüncü gününde bıraktığım oldu, yeri geldi bir kuruş mesai ücreti almadan fabrikada sabahladığım geceler oldu’ cevabını veriyor” şeklinde konuştu. 

TMMOB Haftası kapsamında Denizli’de yapılacak etkinlik takvimi şöyle; 

18 Ekim Salı 12:00 Tarık Akan’a Saygı; ‘Deli deli olma’ film gösterimi
14:00 ‘Büyük Menderes Havzası ve Dalaman Çayı Kirlilik Sorunu’ söyleşisi
17:00 ‘Enerji politikalarında son gelişmeler’ konulu söyleşi

19 Ekim Çarşamba: 12:00 ‘Maden Filmi’ gösterimi
16:00 ‘Bin yıllar boyunca Anadolu’da su mühendisliği’ konulu söyleşi
09:00 ‘Sanayide enerji verimliliği’ konuşu söyleşi

20 Ekim Perşembe : 12:00 ‘Yol’ filmi gösterimi
18:00 ‘Fotovoltaik sistemler ve Türkiye’nin vizyonu söyleşisi 

21 Ekim Cuma :       12:00 ‘Sürü’ filmi gösterimi
22 Ekim Cumartesi: 14:00 TMMOB Genel başkanının katılımı ile “İşimiz Gücümüz TMMOB” öğrenci etkinliği (Denizli/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

SES’ten, 650 yataklı hastanenin kapatılacak olmasına tepki

SONRAKİ HABER

BTS: TCDD kazalara karşı gerekli çalışmayı yapmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...