18 Ekim 2016 14:22

Güzel Sanatlar Lisesinden proje okul tepkisi

Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi velileri proje okulu uygulamasına karşı, okulun önünde  eylem gerçekleştirdi.

Paylaş

Eylem NAZLIER
Vedat AYDEMİR
İstanbul

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından “proje okul” kapsamına alınan 155 okulda 8 yılını tamamlayan öğretmenlerin başka okullara sürgün edilmesi, öğrencilerin ve velilerin tepkisi devam ediyor.  Veliler, Proje Okullarına karşı Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Ellerinde "Siz kararlı biz kararlı, Ne olucak projenin son hali" dövizi taşıyan veliler sık sık "Projeniz olmayacağız" sloganı attı. Eyleme CHP milletvekili Barış Yarkadaş, proje okullarında öğrencileri okuyan veliler de destek verdi.

'PROJE OKULLARI DURDURULMALI'

İlk söz alan CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, AKP iktidarının dayatması olan proje okullarına karşı bir araya geldiklerini fakat iktidarın bu sese kulaklarını tıkadığını belirtti. Danıştay kararının görmezden gelindiğini belirten Yarkadaş, "Danıştay proje okullarının durdurulması yönünde bir karar verdi ve dosyayı Anayasa Mahkemesine gönderdi. Normalde proje okulu adı verilen uygulamanın  Anayasa Mahkemesinin kararının beklenmesi gerekiyor" dedi. Milli Eğitim Bakanlığının liyakata bakmadan istediği okula istediği öğretmeni atayıp kadrolaşarak, her okulu İmam Hatip'e çevirmek istediğini belirten Yarkadaş, "Silahla, TOMA'yla, biber gazıyla da gelseniz Türkiye'nin en aydınlık  öğrencilerini ve öğretmenlerini değiştiremezsiniz" diye konuştu. Bir Bakanın "öyle bir nesil yetireceğiz ki 15 temmuz gibi olaylarda mücadele etsin" sözüne gönderme yapan Yarkadaş şunları söyledi; "Darbe girişimine herkes karşı çıkıp kınadı. Siz nereden biliyorsunuz bu okulun öğrencilerinin darbeye karşı çıkmadığını. 15 Temmuz üzerinden demogoji yapıyorsunuz. Bu okullardaki başarı oranını yukarı çekeceğim diyemiyorlar."

'HAKSIZ UYGULAMAYA SON VERİLSİN'

Basın açıklamasını Velilerden Orkide Kuleli okudu. Kuleli, eğitim öğretim yılının hemen ardından uzman öğretmenlerinin başka okullara gönderilmesiyle büyük şok yaşadıklarını belirtti. 15 Temmuz sonrası OHAL uygulamasıyla çıkartılan KHK'ların Türkiyenin en köklü devlet okullarını, 2014 yılından itibaren gündemde olan proje okullarına dönüştürmede kolaylık sağladığını belirten Kuleli, '8 yılını doldurmuş olan öğretmenlerin tayin edilmesi olayı, bir KHK ile bir anda uygulanabilir hale gelmiş. Tayinler ya da sürgünler mi demeli, İstanbul'un en ücra köşelerine yapılmış; sanki öğretmenleri savurup atmak istercesine alel acele oradan uzaklaştırmak istenmiş gibi. Yerlerine kim gelecek belli değil. Yerlerine gelecek olanların kriterleri nedir? Sınavla mı? Gelecekler belli değil' dedi. Öğretmenlerin, eşya gibi yer değiştirilmesinin  kabul edilemez olduğunu belirten Kuleli, öğretmenlerin okullardan sürgününe karşı olduklarını belirtti. Bu kurumların, proje okulu olması halinde  eğitimin ve Türkiye'nin kaybedeceğini belirten veliler, 'Fakat gördük ki biz sesimizi duyarmısınız , dedikçe, kimse cevap vermiyor; bakın anlatmak istiyoruz kendimizi,  dedikçe karşımıza eli silahlı polisler, TOMA'lar çıkıyor. Tek taraflı bir iletişim olamaz.Niçin burdayız? Bu haksız uygulamaya son verilmesini talep ettiğimiz için burdayız" dedi.

VELİLER TEPKİLİ

Eylem de konuştuğumuz Veli-Der üyesi Emine Coşturoğlu "Eğitimin gericileştirilmesi uzun yıllardır devam ediyor, proje okullarıda bunun bir parçası. Proje okullarındaki öğretmenlerin hepsi başarıyı yükseten öğretmeler. Bu başarıyı arttırmak yerine daha aşağıya çekilmek isteniyor. Belli görüşteki öğretmenlerin dağılması isteniyor. Veliler bu mücadelenin içinde, eşit, laik bilimsel eğitim yerleşene kadar bu mücadeleye devam edeceğiz. En azında çocuklarımıza mücadele ettik diyebileceğiz." diye konuştu.

Nilgün Örs ise, "Tamamen laik eğitimi yıkıp yerine kendi istedikleri eğitimi yerleştirmek istiyorlar. Dine dayalı imam hatip okulları gibi. Özellikle önemli okullara el atıldı. Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi, aynı zamanda sanatında merkezi, çok önemli sanatçılar yetiştiren bir okul. Sanata ve sanatçıya değer verilmeyen ülkelerden bir şey beklenemez. Bizler çağdaş eğitime destek vereceğiz. Kadıköy Anadolu Lisesine polislerin girmesi son derece vahim. Oradaki çocuklar terörist değil, bir suça karışmamış tertemiz aydın çocuklar" dedi.

Kadıköy Anadolu lisesinde öğencisi okuyan ismini vermek istemeyen velilerden , "Öğrencimin yanına polis sokulmasından çok rahatsız oluyorum. Cuma günü okulun içine Toma soktular, Pazartesi günüde 2 otobüs çevik kuvvet, sivil polis, silahlı adam soktular. Bacak  bacak üstüne atıp okulun içinde sigara içtiler. O okulun çocukları okumaktan başka bir şey yapmadılar. Bunca şeye gerek yok. Polisi çocuğumun yanında istemiyorum" dedi. Proje okullari yanlış bir uygulama olduğunu söyleyen veli, "Bizim vaktimizi bu meseleyle harcıyorlar. Bu okullar iyi okullar zaten. Kötü okulların  seviyesini yükseltsinler. Bu okulların seviyesini düşürmesinler" diyerek tepkisini dile getirdi.

Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesinde öğrencisi okuyan bir diğer veli proje okulları uygulamasının keyfi olduğunu bu yüzden öğrenciler ve öğretmenleri rahatsız ettiğini belirtti. Öğretmenlerin bir kısmının gitmesi veya gidecek olması sebebiyle ders işleyemediklerini, derslerden geri kaldıklarını ve bu durumun moral olarak kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi.Öğrenci velisi, "Yıllardır burada alışılmış bir kalite var aynı kalite tekrar sağlanabilecek mi? Burası büyük bir aile, bir kişinin gitmesi bile bizleri kötü etkiliyor. Getirilmek istenen uygulama karmaşık bir sistem neyi amaçladıklarını anlayamıyoruz. Bu çocukların kaybettikleri bir ay nasıl telafi edilecek" diye konuştu.

Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesinde öğrenci okuyan bir diğer Veli ise şunları söyledi: "Öğrencilerimizi psikolojisi altüst olmuş durumda. Sorundan başka hiçbir şey yaşamıyorlar. Bir ay olmasına rağmen hala ders işlemiyorlar. Öğretmenleri sürgün ediliyor. Sadece devamsızlık olmasın diye buradalar. Güzel sanatlar Lisesi bütün özelliğini yitirmiş durumda."

Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi 9. sınıf resim bölümünde okuyan bir öğrencinin velisi, bu okula girmek için  büyük emekler sarf ettiklerini söyledi. Türkiye'nin en prestijli sanat okullarından birinde böyle bir uygulamanın kabul edilemez olduğunu, bu emeklerin bozulmaması gerektiğini söyleyen Veli, "en sevilen öğretmenler görevden alındı ve bir kaç hafta dersler boş geçti. Biz veliler olarak ilk başta anlamadık, nasıl olabilir dedik. Ne olduğunu anlamaya çalışırken velilerle kendimizi burada bie oluşum içerisinde bulduk. İdeolojik olarak adımlae atmaya çalışıyorlar ama burada ilim söz konusu. Biz bunu kabul etmiyoruz. Öğretmenlere üzülüyoruz ne gelen mutlu ne de giden mutlu. Branşı keman ola bie hocayı, imam hatip lisesine gönderdiler. Ne alaka? Yazık günah" diye tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ’de Aslı Erdoğan ve  Necmiye Alpay'a Özgürlük Paneli

SONRAKİ HABER

İstanbul Tabip Odası Başkanı röportaj nedeniyle ifade verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...