18 Ekim 2016 09:34

Yıldırım, CHP'ye MHP'yi örnek gösterdi: Bu kervana katılın

Başbakan Binali Yıldırım, CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ya yeni Anayasa ve başkanlık sistemi üzerinden çağrıda bulundu: Siz de bu kervana katılın.

Paylaş

AKP grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, yeni Anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili "En kısa sürede AK Parti grubu olarak Anayasadaki gerekli değişiklikleri öngören teklifimizi yüce Meclise sunacağız. Böylece Anayasa konusunu da siyaset malzemesi olmaktan çıkaracağız. Ben eminim ki yüce Meclis bu sorunu ya kendisi Mecliste çözecek ya da çözümü için millete havale edecek" dedi.

"SİSTEMDEKİ KARGAŞANIN ORTADAN KALKMASINI İSTİYORUZ"

AKP grubu olarak Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemini içeren tekliflerini TBMM'ye getireceklerini söyleyen Yıldırım, "Türkiye'nin yeni bir Anayasa ihtiyacı olduğu her zeminde konuşuldu. Vatandaş soruna el koydu, çözümü üretti. 2010 referandumuyla artık cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmesi Anayasamıza bir hüküm olarak girdi. Şimdi cumhurbaşkanı halk tarafından seçiliyor. Mevcut durum bu. Şimdi biz diyoruz ki mevcut durumu Anayasa'ya uygun hale getirelim. Bu sürdürülebilir bir yol değil. Halkın iradesinin üzerinden başka bir irade olmaz. Cumhurbaşkanı sorumsuz, diye Anayasa'da yazabilir. Ama halkın yüzde 52'sinin oyunu almış Cumhurbaşkanının halka karşı siyasi sorumluluğu vardır. Artık her şey cumhurbaşkanın doğrudan, halk tarafından seçilmesiyle birlikte değişmiştir. Cumhurbaşkanının siyasi sorumluluğu doğmuştur. Sistemdeki bu kargaşanın ortadan kalkmasını istiyoruz. Bunun yolu da artık mevcut durumu Anayasadaki durumla uygun hale getirmektir. Bunun başlangıcını yapmış bulunuyoruz. En kısa sürede AK Parti grubu olarak Anayasa'daki gerekli değişiklikleri öngören teklifimizi yüce Meclise sunacağız. Hayırlı, uğurlu olsun. Böylece Anayasa konusunu da siyaset malzemesi olmaktan çıkaracağız. Ben eminim ki yüce Meclis bu sorunu ya kendisi Meclis'te çözecek ya da çözümü için millete havale edecek" diye konuştu.

"BAHÇELİ'NİN TUTUMU GAYET NETTİR"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile dün Çankaya Köşkünde gerçekleştirdikleri görüşmeye değinen Yıldırım, Bahçelinin Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi konularında tutumunun net olduğunu belirterek, "Sayın Bahçeli ile dün bir görüşme yaptık. Bu görüşmede Türkiye ile çeşitli iç ve dış güvenlik tehditleri konusunda kapsamlı değerlendirmeler yaptık. Hükümetimizin gerek terörle mücadele gerekse FETÖ örgütünün uzantılarıyla ilgili yaptığımız çalışmaları anlatma fırsatı bulduk. Aynı zamanda Anayasa meselesini de ele aldık. Sayın Bahçeli'nin tutumu da gayet nettir. Kendisi de bu fiili durumun Anayasa ile bir uyumsuzluk içerdiğini ve konunun mutlaka bir çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti. Adresin de millet olduğunu açıkça söyledi. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. O halde şimdi icraat zamanıdır. Şimdi Anayasa ve sistem konusunu milletin önüne götürüp çözüm üretme zamanıdır" ifadelerini kullandı.

YILDIRIM'DAN KILIÇDAROĞLU'YA: GELİN SİZ DE BU KERVANA KATILIN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ya da yeni Anayasa ve başkanlık sistemi üzerinden çağrıda bulunan Yıldırım, "Ben buradan ana muhalefet partisi liderine de Sayın Kılıçdaroğlu'ya da çağrıda bulunuyorum. Gelin siz de bu kervana katılın. Bu şeref hepimizin olsun. Hep beraber Türkiye'nin gündemini yıllardır meşgul eden bu Anayasa meselesini çözelim. Son sözü millet söylesin. Buradan AK Parti grubu olarak şu sözü de veriyorum. Siz bu değişikliğe destek verseniz 367'nin üstüne de çıksa son sözü millet söyleyecek. Çünkü işin sahibi millettir. Biz vekiliz. Millet kararı verir, ondan sonra bütün tartışmalar son bulur" dedi.

"BAŞKANLIK, SİSTEMİN DÜĞÜMLERİNİ ÇÖZECEK EN BÜYÜK REFORMDUR"

Sistem sorununun, darbelere zemin hazırladığını ve terörün artmasına neden olduğunu iddia eden Başbakan Yıldırım, başkanlık sistemiyle ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: "Neden darbelere zemin hazırlandı? Çünkü sistem tıkandı. Bu ülke neden ağır bedeller ödedi, terör neden bu seviyelere geldi? Çünkü sistem çözüm üretemedi. Başkanlık sistemi inşallah sistemin düğümlerini çözecek, kilitlerini açacak en büyük reformdur. Başkanlık sistemi Türkiye'nin ufkunu aydınlatacak yeni bir yol haritasıdır. Şahsi hırslarını artık herkes bugün bir kenara bıraksın. Parti çıkarlarını, kısa vadeli hesaplarını herkes bir tarafa bıraksın. Ülke çıkarları, Türkiye'nin geleceği her şeyin üzerindedir. Çıkıp diyorlar ki 'Ben başkanlık sistemini istemiyorum'. Gerekçe yok. AK Parti gündeme getirdi, diye. Olsa olsa o herhalde. Başka gerekçesi var mı? Biz ülkeyi istikrarla yöneten bir iktidar olarak sistemin nerelerde tıkandığı, ülkeye ne bedeller ödettiğini görüyor ve ona göre bir çözüm yolu öneriyoruz. Gerekçeler ortadadır. Bilimsel çalışmalar bellidir. Tecrübe de ortadadır. Böylece inşallah bu konuyu da Türkiye'nin gündeminden çıkarmaya kararlıyız" (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş'tan Erdoğan'a: Sen önce Antep'i IŞİD'den temizle

SONRAKİ HABER

ÖSYM, 2017 sınav takvimini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...