18 Ekim 2016 07:31

Arçelik'te sendika ve patron el ele işçiyi bölüyor

Beylikdüzü’de kurulu Arçelik fabrikasının işçileri, geçtiğimiz yıl hayata geçirilen performansa dayalı ödüllendirme uygulamasına tepkili.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

İstanbul Beylikdüzü’de televizyon, yazar kasa ve beyaz eşyalarda kullanılan elektronik kartları üreten Arçelik fabrikasının işçileri, geçtiğimiz yıl hayata geçirilen performansa dayalı ödüllendirme uygulamasına tepkili. Fabrika yönetimi ameliyat olan, hastalandığı için izin alan işçilerin savunmasını alıyor, hiç izin almaksızın çalışan işçilere ise para ödülü veriliyor. İşçileri bölen bu uygulama tepki çekerken, fabrikada örgütlü Türk Metal de “insan kaynaklarında çekilen kurada belirlenen isimleri” sendikanın oteline göndererek bölünmeye destek veriyor. Fabrika yönetiminin de sendikacıların da ne denirse yapan, hastalansa bile çalışmaya devam eden kişiler istediğini anlatan işçiler, işçileri bölen bu uygulamaların kaldırılmasını istiyor. 
Uygulamanın fabrikanın CEO’su Hakan Burgulu tarafından ilan edildiğini hatırlatan işçiler, “6 ayda bir performans değerlendirmesi yapılmaya başlandı. Performans 100 üzerinden değerlendiriliyor” dedi. 6 ayda bir çağrılan işçiler kendilerine performansı gösterilerek performansın ortalamanın altında ya da üstünde olduğu söyleniyor. Daha sonra performansın yazılı olduğu kağıt imzalattırılarak geri alınıyor. 

PERFORMANSI DÜŞÜK İŞÇİDEN SAVUNMA İSTENİYOR

15 yıllık bir işçinin ameliyat olduğu için 10 gün rapor aldığını, bu nedenle de performansının 40’ın altında çıktığını dile getiren işçiler, bu işçinin İnsan Kaynakları tarafından çağrılarak savunmasının istendiğini aktardı. Performansı iyi olan 15’e yakın işçiye ise aileleri ile birlikte fabrika yönetimi tarafından Türk Metal’in Didim’deki oteline gönderildiğini belirten işçiler, 20’ye yakın işçiye de 180 TL para dağıtıldığını anlattı. Performans değerlendirmesinin büyük oranda devamsızlığa göre yapıldığını aktaran işçiler, “Bir de vardiya amirlerine yakın olan, her söylenene eyvallah diyen, fazla mesailere ses çıkarmayan işçilere veriliyor” diye konuştu. 

ÖDÜL, İŞÇİYİ BÖLÜYOR

Bu uygulamanın işçiler arası gerilime ve bölünmeye neden olduğunu aktaran işçiler, büyük bir tepkinin oluşması üzerine uygulamanın biçiminin değiştirildiğini ama halen devam ettirildiğini kaydetti. İşçiler artık rakam üzerinden bir değerlendirme yapılmadığını, 6 ayda bir çağrılan işçilere ‘performansın düşük, iyi ve yüksek” dendiğini söyledi. 

SENDİKA DA İŞÇİYİ ÖDÜLLE BÖLÜYOR

Fabrika yönetiminin işçileri bölen ödüllendirme sistemine 2017 sözleşmesine hazırlanan Türk Metal Sendikası da destek veriyor. 
100’e yakın içinin Türk Metal tarafından sendikanın Didim’deki oteline eğitim adı altında tatile gönderildiğini söyleyen işçiler, “Herkes bunun eğitim olmadığını biliyor. Gidip gelen arkadaşlar da ‘yiyip içip geldik’ diyorlar. Bu kişilerin nasıl seçildiği ise muamma zaten. İnsan Kaynaklarında kura çekildi deniliyor. Ancak sendikanın eğitimi için insan kaynaklarında neden kura çekiliyor. Bu da ayrı bir soru” dedi. 
Daha önce de bir grubun Ankara’daki otele gönderildiğini aktaran işçiler, şöyle devam etti:  “Sendika bunu yaparak işçiyi kendi aralarında bölüyor. İşçiler birbirlerine sen Ankara’ya gittin, sen Didim’e gittin’ diyerek birbirleri ile tartışıyor. Diğer taraftan da sendika minnet duygusu yaratarak işçinin kendi yanında yer almasını sağlıyor ya da tarafsız kalmasını.” Daha önceki yıllarda böyle bir şeyin hiç olmadığını belirten işçiler, metal direnişinin ardından Türk Metal’in işçiyi kazanmak için elinden geleni yaptığını ifade etti.

PLANSIZLIĞIN FATURASI İŞÇİYE KESİLİYOR

Üretim planlamadan kaynaklı hiçbir plan yapamayan işçiler şunları söyledi: “Son dakikaya kadar mesaiye kalıp kalmadığımızı bilmiyoruz. Ailemizle veya arkadaşlarımızla plan yapamıyoruz. Çünkü iş bitmek üzereyken gelip mesai var diyebiliyorlar. Geçtiğimiz günlerde her gün bizi mesai bırakan fabrika daha sonra bir vardiyaya tam gün gelmeyin dedi. Madem öyle bizi neden her gün mesaiye bırakıyorsun?” Vardiyadaki işçileri çağırmayan fabrika yönetimi gelmedikleri günün faturasını da işçiye kesiyor. İşçinin gelmediği günü varsa yıllık izninden yoksa mesailerinden, o da yoksa borç yazarak ileride yapacağı mesai saatlerinden kesiyor. Birçok işyerinde yıllık planlama olduğunu belirten işçiler, “Bizim burada gün içinde ne olacağı bile belli değil. Cezasını da biz çekiyoruz” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.  

2017 SÖZLEŞMESİNDEN İŞÇİNİN BEKLENTİSİ BÜYÜK 

Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın Bursa Şubesinin 2. Olağan Genel Kurulunda “2017 sözleşmesini iyi bir sözleşme yapacak olan… Bir, Bosch sözleşmesi esas kabul edilecek. İki, kategori zamları yeniden ayarlanacak. Üç, kıdeme dayalı bir sözleşme olacak. Sözleşmeyi, bu üç şart üzerine inşa edeceğiz” demesinin işçilerde beklentiyi yükselttiğini belirten işçiler, “Her dönem ‘yüzde 20 istiyoruz. Şöyle tarihi sözleşme olacak, böyle iyi bir sözleşme olacak deniliyor. Ancak sonuç olarak yüzde 5-6’larla masaya oturuluyor. Bunu gelip işçiye söylerken ya yemeğe 5 dakika kala, ya da üretime başlamadan 5 dakika önce söyleniyor ki işçiler soru sormasın. O arada işçilerin sormasına da fırsat kalmadan kaynıyor. Daha sonra fabrika içinde sözleşmeye itiraz eden işçiler ise tek tek gazı alınarak geçiştiriliyor” diye konuştu.

FABRİKA ÇERKEZKÖY’E Mİ TAŞINIYOR?

Fabrikada tartışılan diğer bir mesele ise fabrikanın Çerkezköy’e taşınacağı. 2600 işçinin çalıştığı fabrikanın 2017’nin yazında taşınması bekleniyor. Çerkezköy’de bulunan fabrikanın karşında bulunan Beko fabrikasının alındığı, hazırlanmaya başlandığını aktaran işçiler, “Sözleşme öncesi götürülmeyeceklerin işten çıkarılacağı, bunların da kıdemli işçiler olacağı söyleniyor. Giden işçiler içinse Avcılar’a kadar servis koyulacak” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de Türk Metal Şube yönetimleri görevden alındı

SONRAKİ HABER

Irak: Anlaşma sağlanamadı, Türkiye Başika'dan çekilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...