17 Ekim 2016 19:04

Özkan: Irak’taki mezhep vurgusu içeriyi de olumsuz etkiliyor

Yrd. Doç. Dr. Behlül Özkan: AKP Hükümetinin Irak’a yönelik mezhepsel açıklamaları hem içeride hem Irak - Ortadoğu’da olumsuz dönüşümlere neden olacak.

Paylaş

Özlem TEMENA
İstanbul

Musul operasyonu Türkiye’nin tüm ısrarlarına rağmen Türkiye olmadan başladı. Operasyonun başlamasının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Operasyonda da olacağız, masada da’ diyerek ısrarını belirtti. 
Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Yrd. Doç. Dr. Behlül Özkan, AKP Hükümeti’nin Irak’a yönelik mezhepsel açıklamalarının hem içeride hem Irak ve Ortadoğu’da olumsuz dönüşümlere neden olacağını söyledi. 

‘TÜRKİYE’NİN A PLANI DA YOK’

“Türkiye’nin A planının ne olduğunu bilmiyoruz bu yüzden B ve C planlarını tahmin etmek zor” diyen Özkan şöyle devam etti: “Türkiye’nin A planı da yok, sadece en üst seviyede yapılan açıklamalarda Sünni Araplar, Sünni Türkmenler ve Sünni Kürtlerin halklarının korunması ve ‘Musul Musullularındır’ vurgusu var. Bence bu son derece sakıncalı çünkü şu zamana kadar Irak’ın toprak bütünlüğüne dair bir açıklama gelmedi. Bu bağlamda özellikle mezhep vurgusu yapılmasının, Irak özelinde ve Ortadoğu’da olumsuz dönüşü olur. Irak’ın nüfusunun yüzde 60-65’i Şii Araplardan oluşuyor. Dolayısıyla bu nüfusun bu kadar yoğunlukta olan bir grubun bir kenara bırakıp karşıt olanlara vurgu yapmak Türkiye’nın dış politikasındaki sorunlara işaret ediyor.” 

IRAK AÇIKLAMALARI İÇERİYİ DE ETKİLİYOR

Dış politikadaki mezhep vurgusunun iç politikaya da olumsuz yansımalarının olduğunu değerlendiren Özkan, “Reyhanlı patlamasının ardından “53 Sunni vatandaşımız öldü” denmesi, ana muhalefet liderine yönelik mezhep vurgusu, hatta son bir senedir HDP’ye yönelik ‘Bunlar Zerdüşt’ ya da ‘Zaza’ vurgusu, 72 millet vurgusu gibi dış poltikadaki ayrımcı ve kutuplaştırıcı tavır içeride de devam ediyor. Dış politikada bunun sonuçları çok daha ağır oluyor. Irak bir devlet ve bunun bir merkezi hükümeti var. Bunun bir merkezi ordusu var ve Musul operasyonu öncesinde Irak’tan yapılan açıklamada Musul’a milis ve polis gücünün gideceği anlaşması yapıldı. Irak bu konuya önem veriyor. Bu ordunun da Şii Araplardan oluşmasından daha doğal bir şey yok çünkü o devletin kendi ordusu, ki onun içinde Sunni ve Şiiler de var. Tükiye, Musul’da yer almak istiyor, ancak ne Irak merkezi yönetimi ne ABD ne de İran bunu destekliyor. Eğer bu 3 önemli aktör de Türkiye’nin yer almasını istemiyorsa, Türkiye oturup ‘Neden bu 3 devletle uzlaşamadığını’ düşünmeli. Bu Irak’ın bir sorunu ve Irak müsaade ettiği sürece yer alabilirsiniz. Kimse Türkiye’nin kendi çıkarları peşinde koşmasına izin veremez bundan da daha doğal bir şey yoktur.” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İşçiler, Evrensel Basım Yayın standını ziyaret etti

SONRAKİ HABER

İbadi: Türkiye, Saddam Hüseyin'in politikasını benimsemiştir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...