17 Ekim 2016 18:46

Antalya Film Festivali açılışını Altamira ile yaptı

53. Uluslararası Antalya Film Festivali, açılışı Hugh Hudson’ın yönettiği, Antonio Banderas ve Golshifteh Farahani’nin rol aldığı Altamira ile yaptı.

Paylaş

53. Uluslararası Antalya Film Festivali başladı. Festival, Hugh Hudson’ın yönettiği ve başrollerini Antonio Banderas ile Golshifteh Farahani’nin üstlendiği ‘Finding Altemira’ filmiyle açıldı. 
Festival Direktörü Elif Dağdeviren, Yönetmen Hugh Hudson’un uluslararası yarışmanın jüri başkanı olduğunu hatırlatarak “Çok değerli bir filmle açılış yapıyoruz” dedi. Gösterimin sonunda, filmin yönetmeni ve Hugh Hudson seyircilerin sorularını yanıtladı. 

GERÇEK BİR HİKAYEDEN YOLA ÇIKIYOR

Gerçek bir hikayeden yola çıkılarak çekilen Altamira filmi, amatör Arkeolog Marcelino Sanz de Saoutolo’nun, dokuz yaşındaki kızıyla birlikte kendi arazisi üzerindeki Altamira Mağaraları’nda eski döneme ait bizon resimleri bulması ile başlayan süreçte, kilise ve akademiyle karşı karşıya gelmesini konu alıyor. Filmi İspanya’da Altamira bölgesinde çektiğini belirten Hudson: “ Altamira Mağarası önceleri ziyarete açıktı fakat ziyaretçilerin nefesi, içeri giren hava ve ışık tarafından mağarada bulunan mozaikler, eserler bozuldu ve mağara sonradan ziyarete kapandı. 
Haftada ancak 6 kişi mağaraya ziyaret için girebiliyor. Filmi bu yüzden orijinal mağarada çekmek imkansızdı. Biz de mağaranın hemen yanına replika mağara yaptık ve 
filmi de orada çektik.” dedi.

‘MASUMİYET HER ZAMAN OTORİTEYİ VE GÜCÜ KORKUTMUŞTUR’

“Filmi İspanyolca ve İngilizce olarak iki ayrı versiyonda çektik. İspanyol bir hikaye fakat sonradan filmde İngilizce de devreye girdi. Bunda tabii ki ticari kaygılar ve benim bir Avrupa filmi oluşturmak istemem etkili oldu” diyen Hudson, filmde masum bir insan ve onun çabası olduğunu belirtti. Gerçek hikayede de gün yüzüne çıkarılması gereken bir masumiyet olduğunu ifade eden Hudson, “Filmi çekmemdeki en büyük etken bu oldu. Masumiyet her zaman otoriteyi ve gücü korkutmuştur” diye konuştu. 

TAUTOU’YA DA 15 TEMMUZ İLE İLGİLİ FİKİRLERİ SORULDU

Amile filmiyle tanıdığımız Fransız Oyuncu Audrey Tautou de festival açılışına katılırken bir de ödül aldı. Törenden önce basınla buluşan oyuncuya 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili fikri soruldu. Oyuncu bu soruyu yanıtlamak istemediğini belirtmesine rağmen basının ısrarı karşısında “Ben oyuncuyum, bu konuda fikir belirtmek doğru değil, ama şunu söyleyebilirim toplumları bütün bunlardan kurtaracak olan gelişmiş bir kültür yaşamıdır, eğitim seviyesinin yükselmesidir” dedi. Audrey Tautou’ya Film Festivali Onur Ödülü’nü Tarım Bakanı Faruk Çelik verdi. Ödülün Kültür Bakanı Nabi Avcı tarafından verilmemesi ise sosyal medyada eleştiri konusu oldu. 

SİNEMA YAZARLARI DAVET EDİLMEDİ

Festivalin açılış töreninde 15 Temmuz darbe girişimi hatırlatırken, her konuşmada iktidara teşekkürler iletildi. Bu yönüyle adeta 15 Temmuz şovuna çevrilen festivalde sinema yazarları yoktu. Çünkü Altın Portakal’ı iki yıl önce sansürden dolayı boykot eden ve festivale katılmayacağını açıklayan sinema yazarları bu yıl davet edilmedi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD'li komutan: Musul operasyonu haftalarca sürebilir

SONRAKİ HABER

İşçiler, Evrensel Basım Yayın standını ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...