17 Ekim 2016 17:46

Isınalım derken canınızdan olmayın!

Havaların soğumaya başladığı günlerde mühendislerden binalardaki ısınmada kullanılan kazan daireleri için uyarı geldi. Kontrol ve bakımları yaptırın.

Paylaş

Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Varlık Özerciyes, havaların soğumaya başladığı şu günlerde yurttaşları binalardaki ısınmada kullandığı kazan daireleri için uyardı. Kazan dairelerinde olası patlama riskine karşı yurttaşları gerekli kontrol ve bakımları yaptırmaya çağıran Özerciyes, kazan dairelerinin bir yılı aşmadan kontrol ve periyodik bakımlarının yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu kazanların kontrol, periyodik bakım, montaj ve işletmeleri gerekli yetki belgesine sahip kişilerce yapılmalıdır” dedi. 
Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Varlık Özerciyes yazılı açıklama yayınlayarak, yurttaşları ısınmada kullanılan kazan dairelerinin patlaması riskine karşı önlem almaya çağırdı. Geçtiğimiz yıllarda çeşitli illerde ve Ankara’da periyodik bakım ve kontrolleri yapılmayan, bilgisizce ve yanlış kullanılan kalorifer kazanlarının patlaması sonucu çok sayıda insan hayatını kaybettiğini hatırlatan Özerciyes, “Basınçlı kaplara yılda bir kere kazan testi yaptırın. 25 Nisan 2013 tarihinde yayımlanan ‘İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre de basınçlı kapların bir yılı aşmayan sürelerde periyodik bakım ve kontrollerinin yaptırılması gerekmektedir” diye belirtti.

SERTİFİKA VE YETKİ BELGESİ OLMALI

Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Varlık Özerciyes, periyodik bakımların ehliyetli (sertifikalı) kişilere yaptırılması gerektiğine dikkat çekerek, periyodik bakım ve periyodik kontrollerin de halk arasında karıştırıldığını ifade etti. Genellikle ihmal edilen periyodik kontrollerdeki amacın ‘hidrostatik test’ olduğunun altını çizen Özerciyes, “Bir yılı aşmayan sürelerle ‘hidrostatik test’ yapılması gerekmektedir. Ayrıca yapılan bu test ve kontrol işlemlerine ek olarak, her yıl kış mevsimine girerken, yanma testi ve baca gazı analizleri de yapılmalıdır. Test sonucu yapılan düzeltici uygulamalarla verimli yakıt tüketiminde oluşturulan optimizasyon ile kazan ve brülör verimin düzenlenmesi ve tüketicinin her yıl cebinden çıkan yakıt ücretlerinde tasarruf edilmesi sağlanacaktır” diye açıkladı. Özerciyes, kalorifer dairesi kazanlarının montaj ve tadilatlarının yetki belgesine sahip kişilerce yapılması gerektiği bilgisini verirken, “Mekanik Tesisat Uzman Mühendis Yetki Belgesi almış ve SMM (Serbest Müşavirlik Mühendislik) Belgesi olan makina mühendisleri tarafından hazırlanan projelere göre yapılması gerekmektedir. İş bitiminde, Projenin Teknik Uygulama Sorumlusu Makina Mühendisi tarafından, projede belirtilen özellikte kazan montajının veya tadilatının yapıldığına dair uygunluk raporu verilmeli ve kazanlar bundan sonra işletmeye alınmalıdır” diye uyarıda bulundu. Kazan dairelerinin işletmelerinin de gerekli belgeye sahip kişilerce yapılması gerektiğini açıklayan Özerciyes, “Bu kişilerin Kazan İşletme Sertifikası olmasını şart” dedi. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rusya ve Suriye, Halep'e hava saldırına 8 saat ara verecek

SONRAKİ HABER

Sahaları ve tribünleri terk etmiyoruz: Futbol Herkes İçindir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...