17 Ekim 2016 11:26

Elmalar 10 kuruşa bile alıcı bulamıyor

Denizli'nin elma üretim merkezi olan 110 bin dekar alanda elma üretimi yapılan Çivril'de bu yıl elma üreticisi ürününü istediği fiyata satamıyor.

Paylaş

Denizli'nin elma üretim merkezi olan 110 bin dekar alanda elma üretimi yapılan Çivril'de bu yıl elma üreticisi ürününü istediği fiyata satamıyor. Yaklaşık 250 bin ton elma üretimi yapılan ilçede bu yıl rekoltenin yüksek olması ve alıcı çıkmaması nedeniyle fiyatlar yarıdan fazla düştü. Geçen yıl ürettiği elmayı dalında kilosunu 1- 1.5 liraya satan üreticiler bu yıl 50 kuruşa alıcı bulamıyor. Dip elma olarak tanımlanan ve meyve suyu fabrikalarının istediği elmalar ise 10 kuruşa bile satılmıyor. İlçede sadece Emirhisar Mahallesi'nde 20 bin ton dip elması meyve suya fabrikaları satın almadığı için meydanlara döküldü.

CHP'li Belediye Meclis üyesi ve elma üreticisi Muzaffer Palaz, elma üreticisinin topladığı elmayı, meydanlara döktüğünü belirterek, konuyu Belediye Meclisi'ne taşıdı. Elma üreticisinin sorunlarının çözülmesini isteyen Palaz, “Elmanın sağlamını da çürüğünü de satamıyoruz. Sağlam birinci kalite elmayıkilosu 50 kuruşa, dip elmasını ise 10 kuruşa bile satamıyoruz” dedi. Emirhisar Mahallesi'nde 10 tüccarın elinde toplam 20 bin ton çürük elma olduğunu belirten Palaz, “Geçtiğimiz yıllarda elmanın çürüğünü de satıp maliyetlerimizi biraz düşürüyorduk, bu yıl meyve suyu fabrikaları dip elmasını 10 kuruşa bile almıyor. Üretici bahçesinden topladığı elmayı meydanlara dökmeye başladı. Fabrikalar almayınca her yer elma oldu. Sağlam elmayı depoya koyuyoruz kışın satarız umuduyla ama çürük elmalar meydanlarda elma dağları oluşturuyor” dedi.

BELEDİYE VE ODA DUYARSIZ

Elma üreticisinin girdi maliyetleri yüzünden elmanın sağlamında da çürüğünden de para kazanamadığını belirten Palaz, “Çivril'de elma üreticiliği yapan herkes aynı sıkıntıları yaşıyor. Bu konuda Çivril Ziraat Odası ve Çivril Belediyesi de duyarsız“ diye konuştu. Palaz, Belediye Meclisi'nde ilkokul öğrencilerine her gün birer elma verilerek hem öğrencilerin vitamin ihtiyacını alması, hem de elma üreticisinin ürününün satın alınması teklifi yaptıklarını belirtti. (Denizli/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Turizmde kayıp en az 5 milyar dolar

SONRAKİ HABER

İDO çok sayıda seferini iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...