17 Ekim 2016 10:58

Türkiye Petrolleri, özelleştirmeye hazır hale getiriliyor

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, Türkiye Petrolleri'nin birçok faaliyetinin TPIC'e bağlanmasına dair açıklama yaptı.

Paylaş

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, Türkiye Petrolleri (TP) bünyesinde bulunan sondaj, kuyu tamamlama ve jeofizik (sismik) faaliyetlerinin TPIC’e bağlanacak olmasına ilişkin açıklama yaptı.

Yaşar, 1954 yılından bu yana Türkiye enerji politikasının merkezinde duran Türkiye Petrolleri’ni küçülten ve zayıflatan bir karara imza atıldığını belirtti.

‘BÜYÜK BİR TAŞERONLAŞTIRMA HAMLESİ’

“Sendikamız Petrol-İş’in örgütlü olduğu Türkiye Petrolleri, ülkemizde üretilen petrolün yüzde 75’ini tek başına üretmekte, ekonomiye önemli bir katkı yapmakta ve faaliyet gösterdiği bölgelerde istihdam yaratmaktadır” diyen Yaşar, bu önemine karşın Türkiye Petrolleri’nin bazı faaliyetleri devredilmek istendiğini, Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri bünyesindeki sahalarda ve Ankara Genel Müdürlük’te sondaj, workover, sismik, deniz sismiği ve kuyu tamamlama faaliyetlerine son verilmek istendiğini dile getirdi. Türkiye Petrolleri yönetiminin, bu işleri artık kurum dışında ve proje bazlı olarak gördürmeyi planladığını söyleyen Yaşar, “Sayılan işler ve bu işleri yürüten çalışanlar, apar topar bir vergi cenneti olan Jersey/Kanal Adaları menşeli TPIC’e (Turkish Petroleum International Company) devredilmektedir. Hükümetin aksi yönlü söylemleri ortadayken, bu uygulama kamuda yeni ve büyük bir taşeronlaştırma hamlesi anlamına gelecektir” dedi.

‘GÜVENCESİZ VE GEÇİCİ ÇALIŞMA YAYGINLAŞACAK’

Türkiye Petrolleri’nin birçok işçisini ilgilendiren faaliyetlerin, bir başka kamu şirketi BOTAŞ’a bağlı olan ancak kamu kuruluşu niteliği olmayan TPIC’e proje bazlı olarak devredilmek istenmesine tepki gösteren Yaşar açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Türkiye Petrolleri bünyesinde konuya ilişkin çalışmalar başlamış, hazırlıklar hızlandırılmıştır. Söz konusu devrin 1 Ocak 2017 itibariyle gerçekleştirileceği belirtilmektedir. Tüm dünyada ülkeler kendi ulusal petrol şirketlerini güçlendirmeye ve büyütmeye çalışırken, kamu kuruluşumuz Türkiye Petrolleri bu kararla parçalanmakta ve zayıflatılmaktadır. Bu uygulama, yönetimin iddia ettiği üzere Türkiye Petrolleri’ne rekabet gücü kazandırmayacak, aksine entegre yapısını koruyan petrol tekelleri karşısında güç kaybettirecektir. Özellikle bu faaliyetlerin sürdürüldüğü kent ve bölgelerde istihdam kaybına neden olacak, bu bölgelerde yaşayan halka ve ekonomiye zarar verecektir. Kamu niteliği olmayan TPIC bünyesinde proje bazlı gördürülecek bu işlerle, petrol sektöründe güvencesiz ve geçici çalışma yaygınlaşacaktır. Yıllardır özelleştirme politikalarıyla entegre yapısı zaten parçalanmış olan Türkiye Petrolleri, daha da küçültülecek ve bu kez kendisi özelleştirmeye hazır hale getirilmiş olacaktır” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tarım alanları azalıyor, açlığa bağlı ölümler artıyor

SONRAKİ HABER

THY, Bağdat ve Erbil'e seferlerini iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...